Në 18 vjetorin e masakrës së Krushës së Madhe është kërkuar zbardhja e fatit të 64 të pagjeturve dhe dënimi i atyre që lanë të vrarë 241 persona në këtë fshat.

Më 25, 26 dhe 27 mars të vitit 1999, në fshatin Krushë të Rahovecit janë masakruar 241 persona, 7 fëmijë, 5 femra, derisa ende janë të pagjetur 64 persona.

Në akademinë përkujtimore, kryetari i Krushës së Madhe, Selami Hoti, tha se janë mbledhur për të përkujtuar rrugën e gjatë drejtë lirisë.

Ai tha se edhe pse kanë kaluar 18 vite, familjarët e dëshmorëve dhe të zhdukurve vazhdojnë të kërkojnë drejtësi.

Reklama

“Në vend që drejtësia ndërkombëtare dhe ajo e Kosovës të merren me dënimin e kriminelëve, këta merren me dënimin e qytetarëve të cilët kërkojnë të dinë për fatin e familjarëve të pagjetur të tyre”, tha ai.

Reklama

Gjithashtu, kryetari i Krushës së Madhe kërkoj nga drejtësia ndërkombëtare që të bëjë trysni mbi Beogradin në zbardhjen e fatit të pagjeturve.

Ndërsa, kryetari i Komunës së Rahovecit, Idriz Vehapi, tha se asnjëherë nuk do të ndalen se kërkuari drejtësi, por që ndërkohë do të punojnë për të zhvilluar vendin.

“Ne e paguam çmimin e lartë të lirisë, sidomos atëherë kur armiku shumëvjeçar po bënte përpjekje dëshpëruese për pushtimin e tokave tona. Kur kjo ëndërr e tyre po përfundonte ata na i vranë fëmijët e burrat, na larguan nga shtëpitë tona dhe na i dogjën ato. Për më tepër na lanë shumë varre të hapura dhe ne vazhdojmë t’i kërkojmë më të dashurit tanë që t’i kthejmë të pushojnë përjetësisht në tokën për të cilën ranë. Ne ende vazhdojmë të kërkojmë Ukshin Hotin që biografisë së këtij intelektuali të madh të kombit ti japim një epilog. Ne nuk do të ndalemi së kërkuari, por ndërkohë do të punojmë shumë që ta zhvillojmë vendin tonë për fëmijët tanë dhe për tu ndierë më mirë përballë kujtimeve dhe emrave të atyre që këtij vendi ja falen jetën”, tha ai.

Reklama
Reklama

Ai tha se si popull shqiptarët kanë vuajtur shumë, por që nuk janë dorëzuar, ndërkohë kërkoi që të mos dorëzohen as tani.

Në anën tjetër, kryetari i Komisionit për të Pagjetur, Prenk Gjetaj, tha se ngjarjet që kanë ndodhur gjatë muajve mars, prill të vitit 1999, janë dëshmi e një gjenocidi dhe se bashkësia ndërkombëtare është e obliguar që ta pranojë se mbi këtë popull është bërë gjenocid.

Kurse, Mentor Veliu, nënkryetarr i shoqatave të dala nga lufta, tha se datat e të rënëve të dëshmorëve dhe martirëve na përkujtojnë ditët e vështira që kanë kaluar, por që kanë qenë edhe ditë dinjiteti, sakrifice e lavdie të këtij populli.

Reklama

Të pranishmit bën edhe homazhe në Kompleksin Memorial në Krushë të Madhe./KP/

Reklama