I lehtë për t’u përdorur, përveç pastrimit të herëpashershëm, frigoriferi nuk kërkon kujdes të veçantë dhe kushtet e përdorimit. Por çka nëse keni bërë gjëra të gabuara deri më tani?

Sigurisht që nuk ka asgjë më të bukur sesa të vish në shtëpi nga dyqani dhe të mbushësh frigoriferin me produkte, ndërsa të gjitha raftet janë plot. Në këtë mënyrë ju keni mundësinë të përgatisni vaktet për një kohë të gjatë pa vrapuar shpesh në dyqan.

Gabimi i parë është mbushja e tepërt e frigoriferit. Së pari sepse bllokon qarkullimin e ajrit, që do të thotë se frigoriferi do të duhet të punojë më shumë për të ruajtur temperaturën e kërkuar. Sidomos nëse keni produkte që bllokojnë zonën e ventilimit.

Funksionimi më i vështirë i frigoriferit gjithashtu nënkupton një faturë më të lartë të energjisë elektrike. Një problem tjetër që lind nga mbipopullimi në frigorifer është se jo të gjitha produktet do të jenë në gjendje të arrijnë temperaturën e kërkuar dhe ka mjaft të ngjarë që ato të prishen shumë shpejt. Dhe nëse nuk ka shenja të dukshme prishjeje mbi to, mund të ndodhë që të përdorni ushqimin dhe të helmoheni.

Frigoriferin, mos e teproni me mbushje të tepërt, por edhe të mos e lini pothuajse bosh, sepse në atë rast mekanizmi nuk do të funksionojë siç duhet.

Ju nuk e mbani temperaturën e kërkuar

Sipas ekspertëve, temperatura më e mirë e funksionimit për një frigorifer është 4 gradë Celsius ose më e ulët, vetëm ju duhet ta mbani dhe kontrolloni atë rregullisht sepse rritja e baktereve dhe prishja e ushqimit fillon mbi 4 gradë Celsius.

Por, këtu nuk duhet të harroni dy momente të rëndësishme – hapja e shpeshtë e derës së frigoriferit dhe futja e produkteve të reja të pa ftohura, të cilat shkaktojnë një rritje të temperaturës në frigorifer dhe kështu rrezikojnë të prishin ushqimin në të. Pra, në vend të 4 gradëve, vendosni temperaturën pak më të ulët midis 2-3 gradë Celsius. Më mirë në atë mënyrë sesa të rrezikosh helmimin nga ushqimi.

Shmangni përdorimin e mbajtësve të vezëve

Të gjithë kanë të njëjtin zakon – ai i nxjerr vezët e blera nga kartoni dhe i vendos në raftin e derës së frigoriferit për atë qëllim. Por duhet ta dini se në këtë mënyrë rrezikoni t’i prishni ato.

Arsyeja është se duke hapur derën shpesh, temperatura në frigorifer ndryshon, dhe kjo është më e theksuar në derë, sepse goditet drejtpërdrejt nga temperatura e dhomës. Prandaj, është mjaft e mundur që vezët të prishen edhe para datës së skadimit të tyre. Pra, në vend që të rrezikoni, ruani ato në kutitë e kartonit origjinale në raftet në frigorifer.

E njëjta gjë vlen edhe për ruajtjen e qumështit dhe produkteve të qumështit në derën e frigoriferit. Në vend të kësaj, vendosini në raftin më të ulët të frigoriferit, i cili është më i qëndrueshëm dhe gjithashtu më i ftohti.

Zgjidhni raftet e duhura

Kur mbushni frigoriferin me produkte, i vendosni ato rastësisht, aty ku do të përshtatet. Ky është një gabim i madh. Së pari, ka vende ku disa ushqime duhet të ruhen për kontrollin e temperaturës.

Produktet e qumështit duhet të jenë në raftin e poshtëm, si dhe vezët. Salcat dhe erëzat e lëngshme janë më rezistente ndaj ndryshimeve të temperaturës, kështu që ato mund të qëndrojnë në derën e frigoriferit, së bashku me blerjen e lëngjeve.

Produktet e tjera duhet të futen në frigorifer për ta bërë më të lehtë për përdorimin nga anëtarët e familjes tuaj. Nëse keni fëmijë të vegjël, ushqimi që ata duan të hanë duhet të jetë në një vend të dukshëm në nivelin e syve. Kjo do ta bëjë më të lehtë për ta që të kërkojnë dhe të qëndrojnë përpara një frigorifer të hapur për një kohë të gjatë, si dhe të shpërndahen.

Produktet që përdorni shpesh duhet të jenë lehtësisht të arritshme për ju, dhe të tjerët duhet të rregullohen në mënyrë që të shihni se ku dhe ku ndodhet sa më shpejt që ta hapni. Kjo do ta bëjë më të lehtë për ju që të përgatisni vaktet tuaja.

Më në fund, pika më e rëndësishme – pa marrë parasysh sa e pastër ju duket, duhet të pastroni frigoriferin çdo 3-6 muaj, sepse bakteret brenda ushqimit rriten shpejt dhe rrezikoni të prishni ushqimin.