Le ta pranojmë, humbja e flokëve shpesh shihet si e pa trajtueshme. Ne priremi të mendojmë se vjen nga plakja ose gjenetika dhe nuk mund të bëjmë asgjë për ta parandaluar atë.

Falë një studimi të ri, ne ndoshta kemi një mënyrë të re për të ndihmuar me humbjen e flokëve.

P&G ka zbuluar një studim të ri, të rishikuar dhe botuar nga International Journal of Cosmetic Science, që thotë se çelësi për parandalimin e rënies së flokëve është luftimi i stresorëve mjedisorë siç janë ekspozimi ndaj rrezeve ultraviolet dhe ndotja.

Këto shkaktojnë shëndet të dobët të kokës, duke e bërë më të vështirë që flokët tanë të qëndrojnë të ankoruar në lëkurën e kokës. Studimi zbulon se antioksidantët mund të ndihmojnë në zvogëlimin e stresit oksidativ në lëkurën e kokës, duke i ndihmuar flokët tanë të qëndrojnë më të rrënjosur në vend. Ky lloj stresi në thelb reflekton një çekuilibër midis oksigjenit të prodhuar dhe mbajtur në qelizat tona.

Reklama
Reklama

Ndërsa lidhja midis të dyve ishte dyshuar më parë, P&G thotë se studimi i tyre i ri vërteton përfundimisht se stresi oksidativ çon në humbjen e flokëve duke dobësuar lidhjen midis flokëve tanë dhe kokës sonë.

“Me kalimin e viteve, hulumtimet kanë paraqitur dëshmi që tregojnë se shëndeti i dobët i kokës ka një ndikim në cilësinë, rritjen dhe mbajtjen e flokëve”, thotë dermatologia Dr. Antonella Tosti. “Kanë mbetur disa pyetje pa përgjigje. Nëse shëndeti i kokës përmirësohet, a do të përmirësohet cilësia e flokëve, rritja ose mbajtja e tyre? Ky hulumtim i ri klinik sjell përgjigje për ato pyetje duke vendosur lidhjen shkak-pasojë midis gjendjes së kokës dhe mbajtjes së flokëve, edhe për ata pa probleme të dukshme të kokës”, thotë Dr. Tosti.

Reklama
Reklama

Si të luftoni rënien e flokëve nga stresi mjedisor?

Për fat të mirë, P&G zhvilloi një formulë për të luftuar këtë fenomen duke u mbështetur në antioksidantë të vërtetuar se krijojnë një barrierë mbrojtëse në lëkurën e kokës dhe zvogëlojnë stresin. Ata zhvilluan përzierjen e spirancës së flokëve të provuar klinikisht të paraqitur në produktet KeepItAnchored që zvogëlon këto stresues në kokën tonë. /Telegrafi/