Vezët janë një nga burimet më të mira të proteinave, vitaminave dhe mineraleve që mund të konsumojmë.

Ato janë një super ushqim, duke qenë të pasura me vitaminë A, fosfor, vitaminë B5, B12, B2, selen, vitaminë D, vitaminë E, vitaminë K, vitaminë B6, kalcium dhe zink.

Ndërsa ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të vezëve në dispozicion, vezët e pulës zakonisht janë më të konsumuarat.

Sidoqoftë, a dini të tregoni ndryshimin midis një veze të shëndetshme, asaj plotësisht natyrale dhe asaj jo të shëndetshme, nga një pulë e rritur në kushte të këqija në një fabrikë?

Një nga gjërat që mund të tregojnë cilësinë e vezës është ngjyra të verdhës së saj.

Këtu janë disa këshilla të rëndësishme që do t’ju ndihmojnë:

1. E verdha e vezës me ngjyrë portokalli të errët

Nëse e verdha e vezës ka ngjyrë portokalli të errët, është jashtëzakonisht e shëndetshme dhe ndoshta nga një fermë pule. Këto pula jetojnë në kushte të mira, bredhin lirshëm tokën dhe konsumojnë një dietë të ekuilibruar mirë.

2. E verdha e vezës me ngjyrë të verdhë

Këto vezë zakonisht kanë origjinë nga fabrikat tregtare të vezëve, dhe këto pula nuk kanë fare qasje të lirë në ambientet e jashtme. Ato ushqehen vetëm me kokrra, ndërsa vezët janë tërhequr nga inkubatorët. Kafazet e tyre kanë ndriçim artificial dhe pulat bredhin rreth një hambari të ndriçuar ose të errësuar pa dritare.

3. E verdha e vezës me ngjyrë portokalli të ndritshme

Këto vezë vijnë nga sende ushqimore lokale, me origjinë nga pulat që jetojnë në ferma të mëdha pule, në kushte të tolerueshme, por dieta e tyre kryesisht përbëhet nga kokrra. Megjithatë, ekziston një rregull themelor, sa më shumë pula në fermë, aq më e ulët është cilësia e tyre.

Videoja e mëposhtme do t’ju ndihmojë shumë:

/Telegrafi/