Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg dhe pjesa tjetër e miliarderëve amerikanë panë pasuritë e tyre të ‘ngriheshin në qiell’ gjatë gjashtë muajve të fundit gjatë pandemisë së coronavirusit – ndërsa miliona amerikanë tani po fitojnë më pak se sa kishin fituar para fillimit të krizës, sipas një studimi të ri.

Raporti i fundit i Institutit për Studime të Politikave Billionaire Bonanza mbi pabarazinë në pasuri tregon se 643 amerikanët më të pasur kanë grumbulluar një shumë të madhe prej 845 miliardë dollarësh në asete të kombinuara midis 18 marsit dhe 15 shtatorit, duke rritur pasurinë e tyre të kombinuar me 29%, shkruan CNN.

Lista e fituesve më të lartë përfshin CEO të Tesla Elon Musk, CEO i Oracle Larry Ellison dhe ish-kryetari i qytetit të Nju Jorkut Michael Bloomberg, transmeton Telegrafi.

Chuck Collins, drejtor i Programit të Institutit për Studime të Politikave mbi Pabarazinë, i cili ishte bashkëautor i raportit, tha se ishte disi i tronditur nga shifrat, duke shtuar se kriza COVID-19 po  “rrit pabarazitë ekzistuese të Amerikës”.

Pandemia filloi krizën më të keqe të papunësisë që nga Depresioni i Madh, me nivelin e papunësisë që arriti 14.7% në prill përpara se të tërhiqej në 8.4% në gusht.

Fitime të mëdha për Bezos, Waltons, Page dhe Musk

Shumë nga kërcimet në pasuritë e miliarderëve ishin të lidhura me pasuritë e kompanive.

Stoku i Amazon është rritur më shumë se 60% këtë vit. Si rezultat, CEO Jeff Bezos, pasuria personale e të cilit është e lidhur me aksionet e Amazon, pa pasurinë e tij neto të rritet me 55.2 miliardë dollarë që nga 8 shkurti, sipas IPS. (Me një vlerë totale prej 200 miliardë dollarësh, ai është personi më i pasur në botë.)

Vlera e kombinuar neto e Alice, Jim dhe Rob Walton, familja e të cilëve themeloi Walmart, është rritur me më shumë se 60 miliardë dollarë që nga shkurti pasi fitimi i gjigantit me pakicë u rrit gati 80% nga viti në vit në 6.4 miliardë dollarë në tremujorin e dytë të vitit 2020.

Asetet e bashkëthemeluesit të Google Larry Page janë rritur me më shumë se 18 miliardë dollarë që nga shkurti, ndërsa pasuria e CEO të Tesla Elon Musk u rrit me rreth 70 miliardë dollarë gjatë së njëjtës periudhë, duke e bërë atë personin e tretë më të pasur në planet. /Telegrafi/