LAJMI I FUNDIT:

Si bëhet tërheqja e kursimeve nga Trusti për pensionistët?

Si bëhet tërheqja e kursimeve nga Trusti për pensionistët?

Mosha e pensionimit në Kosovë është 65 vjeç. Kontribuuesi duhet të ofrojë dëshmi për moshën e pensionimit përmes një dokumenti valid të identifikimit.

Reklama

Varësisht nga bilanci i kursimeve në datën e aplikimit, kursimet pensionale tërhiqen në disa forma.

Nëse bilanci në Fondin e Kursimeve Pensionale (Trust) është deri në 3 mijë euro, kontribuuesi mund të ofrojë llogari të cilësdo bankë. Trusti do t’i mbulojë shpenzimet bankare për transferet dalëse te bankat që operojnë në Kosovë. Çdo tarifë hyrëse që ngarkohet nga banka e kontribuuesit do të mbulohet nga vetë përfituesi.

Po qese bilanci është më i madh se 3 mijë euro, atëherë përfituesi do të kalojë në programin për Tërheqje në Faza të kursimeve pensionale. Tërheqja në Faza është e rregulluar me Ligjin për Fondet e Kursimeve dhe rregullën përkatëse të BQK-së. Aplikuesi do të ketë mundësinë që 20 për qind të bilancit ta tërheq përnjëherë, ndërsa pjesën tjetër çdo muaj prej minimumi 200 euro ose maksimumi 1 për qind e bilancit total, kur shuma është mbi 20 mijë euro.

Tërheqja në Faza bëhet vetëm nga bankat e kontraktuara nga Trusti për administrimin e tërheqjes në faza. Banka e kontraktuar do të hap një llogari të veçantë kursimesh për aplikuesin. Në këtë llogari do të transferohet i gjithë bilanci i aplikuesit. Çdo muaj, më së largu në ditën e dytë të punës të secilit muaj, Banka do të bëj pagesën e këstit mujor. Këto pagesa mujore do të vazhdojnë derisa të harxhohet i gjithë bilanci.

Dokumentet e nevojshme

Tërheqje me bilanc mbi prag të Tërheqjes në Faza
– Dokument valid identifikimi i kontribuuesit
– Deklarim (gjatë aplikimit) për bankën e preferuar (TEB, NLB, BE, BPB, BKT)
– Nëse zgjidhet TEB, kontribuuesi duhet të ofrojë edhe konfirmim të llogarisë nga TEB

Tërheqje me bilanc nën prag të Tërheqjes në Faza
– Dokument valid identifikimi i kontribuuesit
– Dëshmi për llogari aktive bankare në Kosovë (vlen vetëm konfirmimi nga banka)

Në trend Ekonomi

Më shumë
Industria e prodhimit të çelikut në Europë ndodhet në rrezik

Industria e prodhimit të çelikut në Europë ndodhet në rrezik

Ekonomi
Revolucionar në turizëm dhe arkitetur- Hoteli Epidamn White Sensation, Golem

Revolucionar në turizëm dhe arkitetur- Hoteli Epidamn White Sensation, Golem

Epidamn
Telegrafi Jobs - mundësi të shumta pune në Kosovë - APLIKO TANI!

Telegrafi Jobs - mundësi të shumta pune në Kosovë - APLIKO TANI!

Telegrafi Jobs
Prishtina Real Estate Expo 2023 - Panairi i parë ndërkombëtar për pasuri të paluajtshme

Prishtina Real Estate Expo 2023 - Panairi i parë ndërkombëtar për pasuri të paluajtshme

Prishtina Real Estate EXPO
Mustafa i PDK-së i reagon Muratit: 29,509 persona që nuk po figurojnë si të papunësuar, e as si të punësuar i janë bashkëngjitur karvanit të migrimit

Mustafa i PDK-së i reagon Muratit: 29,509 persona që nuk po figurojnë si të papunësuar, e as si të punësuar i janë bashkëngjitur karvanit të migrimit

Ekonomi

"Nuk ka ndodhur asnjëherë në historinë e shtetit”, Murati: Për 30 muaj, mbi 32 mijë të rinj që kanë filluar punë në Kosovë

Ekonomi
Kalo në kategori