Më shumë se 10,000 njerëz që jetojnë në qendrën historike të Torinos duhej të evakuoheshin përkohësisht të dielën pasi është gjetur një bombë e pashpërthyer angleze nga Lufta e Dytë Botërore, thanë autoritetet lokale, transmeton Telegrafi.

Banorët e zonës në afërsi të Via Nizza, në qendër të qytetit italian, u evakuuan ndërsa autoritetet u kërkuan 50.00 njerëzve të tjerë që të qëndronin në shtëpi pas orës 7 të mëngjesit me kohën lokale.

Hapësira ajrore mbi Torino u mbyll gjatë operacionit, siç ishte stacioni i trenit Porta Nuova, që ndodhej në rrugën Nizza.

Këto masa, të planifikuara fillimisht deri në orën 4:00 pasdite, u hoqën përfundimisht rreth orës 02:00 pasdite, kur inxhinierët njoftuan se kishin arritur të çaktivizonin bombën. Është një artifakt anglez MK IV prej 500 kilogramësh me 65 kilogramësh eksploziv me dinamit, i nisur gjatë konfliktit nga aeroplanët Aleatë.

Bomba e pashpërthyer u gjet gjatë gërmimeve në një vend pune, raportoi në 22 nëntor botimi në Torino i gazetës La Repubblica, duke publikuar një video të pajisjes në formë ovale që po ekzaminohet nga personeli ushtarak.

Të dielën, autoritetet e ndanë zonën në një vijë të kuqe, nga e cila “njerëzit, kafshët dhe automjetet” duhej të evakuoheshin dhe do të jenë jashtë kufijve deri në ora 5 pasdite.

Vlerësohet se 378.900 ton bomba u hodhën në Itali gjatë rrjedhës së Luftës së Parë dhe të Dytë Botërore, tha Këshilli Kombëtar i Inxhinierëve në një raport të korrikut 2018.

Disa nga këto bomba nuk shpërthyen, dhe ushtria çaktivizoi afërsisht 60 për qind e tyre midis viteve 1946 dhe 1948, sipas raportit.

“Bazuar në këto të dhëna, vlerësojmë se rreth 15,000 ton pajisje të pashfrytëzuara janë akoma në territorin tonë”, thuhet në raport. /Telegrafi/