LAJMI I FUNDIT:

Shumë përdorues të Twitter-it kanë filluar të kalojnë në platformën Mastodon – por çfarë ofron ky rrjet social?

Shumë përdorues të Twitter-it kanë filluar të kalojnë në platformën Mastodon – por çfarë ofron ky rrjet social?

Pas blerjes së Twitter-it nga Elon Musk, disa përdorues kanë kërkuar platforma alternative.

Reklama

Dhe një nga përfituesit më të mëdhenj ka qenë Mastodon, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi.

Por çfarë është kjo platformë?

Rrjeti social thotë se tani ka mbi 655,000 përdorues – me mbi 230,000 që janë bashkuar javën e fundit.

Në pamje, Mastodon duket si Twitter – përdoruesit e llogarisë shkruajnë postime (të quajtura “toots”), të cilave mund t’u përgjigjeni, të pëlqehen dhe ripostohen dhe ata përdoruesit mund të ndjekin njëri-tjetrin.

Megjithatë, funksionon në një mënyrë tjetër.

Kjo është një nga arsyet pse po tërheq përdorues të rinj, por ka shkaktuar një konfuzion tek njerëzit e rinj që regjistrohen.

Platforma është gjashtë vjeçe, por aktiviteti i saj aktual është i paprecedentë.

Sipas shkrimit në fjalë, gjëja e parë që duhet të bëni kur regjistroheni është të zgjidhni një server.

Ka shumë prej tyre, ato janë tematike – shumë sipas vendit, qytetit ose interesit – si MB, sociale, teknologji, lojëra dhe kështu me radhë.

Nuk ka shumë rëndësi se në cilin prej tyre jeni, sepse do të jeni në gjendje t’i ndiqni përdoruesit në të gjithë të tjerët gjithsesi, por ju jep një komunitet fillestar që ka më shumë gjasa të postojë gjëra që ju interesojnë gjithashtu.

Për shembull, Ryan Wild, i cili drejton serverin MastodonApp.UK përmes firmës së tij Superior Networks, tha se kishte mbi 6,000 bashkues të rinj në 24 orë dhe duhej të ndalonte regjistrimin.

Ndryshe nga Twitter, Mastodon nuk do të sugjerojë ndjekës që mund të jeni të interesuar.

Mastodon nuk është një platformë e vetme. Nuk është një “gjë” dhe nuk është në pronësi të një personi apo firme.

Të gjithë serverët e ndryshëm lidhen së bashku dhe formojnë një rrjet kolektiv, por ato janë në pronësi të njerëzve dhe organizatave të ndryshme.

A ka ndonjë reklamë?

Jo. Nuk ka reklama edhe pse nuk ka asgjë që t’ju ndalojë të shkruani një postim që promovon kompaninë ose produktin tuaj.

A është falas për t’u përdorur?

Varet në cilin server jeni – disa po kërkojnë donacione – por është kryesisht falas. /Telegrafi/