Para së gjithash, informata më e rëndësishme është që kanakarët tani për tani nuk mund ta bartin këtë virus, por edhe nuk janë të rrezikuar

Megjithatë, higjienën e gjithë familjes duhet ngritur në nivelin më të lartë – kjo ka të bëjë edhe me kanakarin tuaj, transmeton Telegrafi.

Qentë shëtisni aq sa të jetë e nevojshme, ndërkaq macet të cilat janë të lira të dalin duhet përkufizuar sa të jetë e mundshme, apo duhet t’i mbani tërësisht jashtë shtëpisë.

Rekomandime të rëndësishme:

1. Nëse ju nevojitet veterinari, thirrni në telefon ambulancën e zgjedhur para se të shkoni dhe të caktoni vizitën. Më mirë do të ishte që vetëm një person, ideale është do të jetë pronari, ta dërgojë kafshën në ambulancë.

2. Shëtitjet e qenit përkufizoni në kohëzgjatje të domosdoshme, dhe shmangni interaksionin e tepërt me pronarët dhe qentë e tjerë. Mbani në mend, kanakarët nuk mund të bartin virusin, mirëpo mund të bartin në trup si edhe sipërfaqet e tjera në të cilat virusi mund të qëndrojë.

3. Kanakarëve nuk u është e nevojshme maska mbrojtëse, mos ua vini në hundë. Pa nevojë do ta komplikoni mbajtjen higjienës së tyre, si edhe tuajën.

4. Pas shëtitjes, këshillohet që t’u përmbaheni masave të zakonshme higjienike të fshirjes dhe pastrimit të shputave apo të lëkurës. Përmbajuni mjeteve të dedikuara kanakarëve, si janë shamponët, sapunët dhe shamitë e lagështa për kafshë. Pas çdo shëtitjeje dezinfektojani edhe shputat kanakarit, por edhe rripin. Patjetër lani duart pastaj.

5. Ajo që është më e rëndësishme, mos i lini dhe mos i nxirrni kanakarët tuaj në rrugë! Virusi COVID19 nuk mund të bartet nga qeni te njeriut. Tani për tani nuk ka fakte që kanakarët janë bartës.

6. Nëse konsideroni që është e nevojshme që t’i plotësoni rezervat e ushqimit dhe të mjeteve higjienike për kanakarët, bëjeni këtë. Shkaku nuk është mungesa e produkteve, por që të zvogëloni nevojën për dalje nga shtëpia.

7. Përgatituni për më të keqen, përkatësisht merruni vesh për kujdesin ndaj kanakarit në rast që ju do të sëmureni. Nëse ju është konstatuar që jeni me COVID-19, shmangni çdo kontakt të afërt me kanakarin, mbani higjienën e duarve dhe fytyrës para dhe pas kontaktit me ta. /Telegrafi/