Zëdhënësi i Pentagonit, John Kirby, tha se Rusia dyshohet se po përgatiste një justifikim për pushtimin e Ukrainës.

Shtëpia e Bardhë pretendon se pushtimi mund të ndodhë në mes të janarit ose shkurtit.

“Pa hyrë në detaje, do të them se ne kemi informacion që tregon se Rusia po punon në mënyrë aktive për të gjetur një justifikim për një pushtim të mundshëm të Ukrainës,” tha Kirby, duke shtuar se ishte një grup operativësh që përgatiteshin për të kryer operacionin nën flamurin e dikujt tjetër.

“Operacioni duhet të duket si një sulm ndaj tyre ose popullatës ruso-folëse në Ukrainë, si një arsye për pushtimin”, tha Kirby.

Sipas tij, tani për tani është e mundur të zgjidhet çështja e situatës në Ukrainë me mjete diplomatike dhe nuk ka nevojë të vendoset një “vijë e kuqe” e veçantë për shkak të krizës ukrainase.

Ai shtoi se Uashingtoni vazhdon të ofrojë mbështetje ushtarake për Ukrainën në mënyrë që të forcojë kapacitetet mbrojtëse të vendit.

Ju kujtojmë se në territorin e Ukrainës janë të paktën 200 instruktorë të Gardës Kombëtare Amerikane.

SHBA-ja paralajmëron akte provokuese të Rusisë në Ukrainë SHBA-ja paralajmëron akte provokuese të Rusisë në Ukrainë

Shtëpia e Bardhë pretendon se pushtimi rus i Ukrainës mund të ndodhë në mes të janarit ose shkurtit.

“Ne jemi të shqetësuar se autoritetet ruse po përgatisin një pushtim. Ne e kemi parë këtë më parë. Kjo na kthen në vitin 2014, duke përfshirë sabotazhet dhe operacionet e informacionit që synojnë të akuzojnë Ukrainën për përgatitjen e sulmeve të pashmangshme ndaj forcave ruse në Ukrainën lindore. Dhe plani është se një aktivitet i tillë fillon disa javë para pushtimit ushtarak, i cili mund të fillojë në mes të janarit ose shkurtit”, tha zëdhënësja e Shtëpisë së Bardhë Jen Psaki në një konferencë shtypi.

Ndryshe, ajo pretendon se Rusia mund të falsifikojë arsyen e sulmit në Ukrainë. /Telegrafi/