Qeveria Hoti është votuar sot në Kuvendin e Kosovës me 61 vota për, 24 kundër dhe 1 abstenim.

Në kabinetin qeveritar i cili do të përbëhet nga kryeministri Avdullah Hoti, katër zëvendëskryeministra dhe 16 ministra, është edhe Goran Rakiq aktualisht kryetar i Mitrovicës së veriut.

E me zgjedhjen e Rakiq zëvendëskryeministër dhe Ministër i Pushtetit Lokal, komuna e Mitrovicës së veriut pritet të shkojë në zgjedhje.

Zëdhënësi i KQZ-së, Valmir Elezi ka thënë për Telegrafin se KQZ-ja do të fillojë me punën intensive për organizimin e zgjedhjeve të jashtëzakonshme për kryetar të komunës së Mitrovicës së Veriut, pasi të shpallen këto zgjedhje.

Votohet Qeveria, Avdullah Hoti kryeministër Votohet Qeveria, Avdullah Hoti kryeministër
Reklama

“Si çdo herë, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve do të përmbushë detyrat e veta kushtetuese dhe ligjore, për të organizuar zgjedhjet, kurdo që i kërkohet. Në këtë drejtim, KQZ-ja do të fillojë me punën intensive për organizimin e zgjedhjeve të jashtëzakonshme për kryetar të komunës së Mitrovicës së Veriut, pasi të shpallen këto zgjedhje. Kështu do të veprojmë edhe pas vazhdimit të procesit zgjedhor në komunën e Podujevës. Kjo është përgjigje sa i takon rolit kushtetues të KQZ-së, ndërkaq lidhur me situatën specifike në të cilën ndodhemi për shkak të pandemisë, ne nuk mund të japim një përgjigje për aspektet që kanë të bëjnë me shëndetin e qytetarëve pasi janë institucionet tjera përkatëse dhe profesionale që e kanë fushë të përgjegjësisë së tyre”, ka thënë Elezi.

Reklama
Reklama

Ligji për Vetëqeverisje Lokale në nenin 56 pika 3, sqaron se kur përfundon mandati i kryetarit të komunës: a) kur ta kryejë mandatin e tij; b) nëse vdes; c) nëse jep dorëheqje; d) nëse ndërron vendbanimin në komunë tjetër; e) nëse nuk paraqitet në punë për më shumë se 1 muaj pa arsye; f) nëse shkarkohet nga detyra në pajtim me këtë ligj; g) në rast të vendimit përfundimtar të gjyqit që e privon kryetarin e komunës nga cilësia juridike; dhe h) në rast të dënimit për vepër penale me një urdhër për burgim për gjashtë (6) muaj ose më tepër.

Reklama

Ndërsa, neni 59 pika 1, flet për konfliktin e interesit: 59.1 Menjëherë pas zgjedhjes së tyre, kryetarët e komunave ndërpresin çdo kontratë apo lidhje që kanë, e cila mund ta vë në pikëpyetje aftësinë e tyre për kryerjen e përgjegjësive të tyre në mënyrë të drejtë dhe të paanshme. /Telegrafi/

Reklama