Zëdhënësja e Qeverisë së Republikës së Kosovës, Rozafa Kelmendi ka demantuar lajmet e medieve serbe, të cilat raportuan sot se kryeministri i Kosovës, Albin Kurti kishte refuzuar të nënshkruante deklaratën e përbashkët gjatë Samitit të gjashtë shteteve të Ballkanit Perëndimor, në takimin e mbajtur në Tiranë.

Reklama

Kelmendi ka thënë për Telegrafin se kjo deklaratë ishte tërhequr nga vetë nikoqiri i takimit.

Ajo u shpreh se arsye e tërheqjes së deklaratës janë dallimet e mëdha që janë vërejtur mes Kosovës e Serbisë.

“Lajmi për refuzimin e nënshkrimit të deklaratës së përbashkët nga Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, është i pavërtetë. Deklarata është tërhequr nga vetë nikoqiri i takimit, pasi është vërejtur që ka dallime të mëdha mes Kosovës dhe Serbisë”, u shpreh Kelmendi.

Ndryshe, mediet në Serbi raportuan sot se ishte kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ai që refuzoi nënshkrimin e deklaratës së përbashkët, kjo pasi sipas tyre në deklaratë nuk shkruhej “Republika e Kosovës”.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti gjatë Samitit të gjashtë shteteve të Ballkanit Perëndimor, i cili u mbajt sot në Tiranë, ka propozuar një kornizë të re bashkëpunimi.

Gjatë fjalimit të tij ai ka theksuar se “Për të ecur përpara na duhet një kornizë e re bashkëpunimi, e cila bazohet në vlera të përbashkëta dhe në një zotim për një sërë parimesh thelbësore”.

Kurti në Tiranë propozon kornizë të re të marrëveshjes për tregti të lirë në rajon Kurti në Tiranë propozon kornizë të re të marrëveshjes për tregti të lirë në rajon

“Kjo kornizë e re do të quhej Marrëveshja e Evropës Juglindore për Tregti të Lirë – ose SEFTA”, tha Kurti ndër të tjera në këtë takim.

Ai u shpreh se “SEFTA do t’i përfshinte vendet e Ballkanit Perëndimor si anëtarë të barabartë me të drejta të barabarta, bazuar në një marrëdhënie të veçantë me BE-në, të ngjashme me marrëveshjen e Zonës Ekonomike Evropiane (EEA)”.

Fjalimin e tij, ai e ndau në tri pjesë, ku ndër të tjera theksoi se “Refuzimi i Serbisë për ta njohur pavarësinë e Kosovës është pengesë e vazhdueshme ndaj bashkëpunimit rajonal. Kosova nuk mund të angazhohet në iniciativa që janë të përshtatura për ta mohuar statusin e Kosovës si shtet sovran dhe i pavarur; ne do të angazhohemi vetëm si të barabartë”. /Telegrafi/