LAJMI I FUNDIT:

Programi EDP – Ndikimi i profesionistëve të diasporës në forcimin e kapaciteteve lokale

Programi EDP – Ndikimi i profesionistëve të diasporës në forcimin e kapaciteteve lokale

Programi Angazhimi i Profesionistëve nga Diaspora (EDP) ka për qëllim të sjellë ekspertë nga diaspora për të kontribuar për një periudhë të shkurtër në zhvillimin e vendit të tyre amë, duke ndarë ekspertizën dhe përvojën e fituar në vendet të zhvilluara perëndimore. Për këtë qëllim, organizata joqeveritare GERMIN gjithashtu ka lansuar platformën “Angazhimi i Profesionistëve nga Diaspora” (EDP) me synim krijimin e një databaze të të dhënave të profesionistëve nga diaspora dhe lehtësimin/ndërmjetësimin e lidhjes së tyre me institucionet/bizneset/organizatat në Kosovë.

Përmes këtij programi në katër vitet e fundit, GERMIN ka ndërmjetësuar angazhimin e mbi njëqind profesionistëve. Përmes projektit “Veprimi i Komunave për Riintegrim dhe Diasporë” të implementuar në bashkëpunim me Caritas-in Zviceran në Kosovë,  vetëm në dy vitet e fundit janë angazhuar njëzet e pesë profesionistë nga diaspora në komunat e Kosovës, përkatësisht në dhjetë prej tyre.

Një iniciativë e re po lidh hendekun ndërmjet profesionistëve kosovarë që jetojnë jashtë vendit dhe komuniteteve të tyre vendase.  

Profesionistët e diasporës si Kamber Xhaka, një ekspert ligjor që jeton dhe vepron në Austri që ka ofruar ekspertizën e tij në Komunën e Podujevës, e sheh programin si një shkëmbim jetik.  

 “Ky program është vendimtar për vendin, duke sjellë ekspertizë dhe përvojë evropiane në Kosovë”, deklaron ai. 

Ndikimi i programit tejkalon ekspertizën ligjore. Pëllumb Çollaku, duke studiuar një taksë potenciale të qytetit në Prishtinë, ilustron fusha të ndryshme ku profesionistët e diasporës po japin njohuritë e tyre. 

“Dëshira për të kontribuar në vendlindjen time dhe për të krijuar marrëdhënie profesionale më shtyu të marr pjesë,” thotë Besa Maraj, një konsulente për klimën dhe energjinë me qendër në Berlin, duke theksuar motivimet personale që nxisin këtë nismë. 

 “Ekspertët e diasporës kanë ofruar përvoja të vlefshme,” thotë Shpëtim Bulliqi, Kryetar i Komunës së Podujevës, “duke pasuruar zyrtarët tanë që mund t’i përshtatin ato në kontekstin lokal.” 

Leonora Morina-Bunjaku, Nënkryetare e Komunës së Gjilanit, ka shprehur mirënjohje për mundësinë e punësimit me profesionistë të fushave të ndryshme. 

Programi EDP shërben si një dëshmi e fuqishme për ndikimin pozitiv të angazhimit të diasporës në Kosovë duke shfrytëzuar ekspertizën e profesionistëve nga diaspora dhe perspektivat e reja, programi synon fuqizon insiticuonet, organizata dhe bizneset në Kosovë.

Kjo nismë demonstron potencialin e përpjekjeve bashkëpunuese në kapërcimin e ndarjeve gjeografike dhe nxitjen e ndryshimeve pozitive nëpërmjet njohurive dhe ekspertizës së përbashkët. 

Në trend Ekonomi

Më shumë
Pse duhet ta kemi një plan të komunikimit në rast se ballafaqohemi me kriza?

Pse duhet ta kemi një plan të komunikimit në rast se ballafaqohemi me kriza?

Sherife Kçiku Vishaj
Regjistrimet e hershme për vitin e ardhshëm shkollor kanë filluar në Horizon School

Regjistrimet e hershme për vitin e ardhshëm shkollor kanë filluar në Horizon School

Horizon School
Për me t’shku vera mbarë, investo në apartament në “Holiday In 2”

Për me t’shku vera mbarë, investo në apartament në “Holiday In 2”

Edil Project
Telegrafi Jobs - Aleati juaj i besuar në kërkimin e punës

Telegrafi Jobs - Aleati juaj i besuar në kërkimin e punës

Ekonomi
Banka Botërore parashikon rritje të lartë ekonomike në Ballkan, mbi 3 për qind pritet të jetë në Kosovë

Banka Botërore parashikon rritje të lartë ekonomike në Ballkan, mbi 3 për qind pritet të jetë në Kosovë

Ekonomi
​Qytetarët së shpejti do të rimbursohen për kthimin e shisheve të plastikës, qelqit e kanaçet

​Qytetarët së shpejti do të rimbursohen për kthimin e shisheve të plastikës, qelqit e kanaçet

Ekonomi
Kalo në kategori