Në vitin 2017, bota u kap nga pamja e papritur e një asteroidi të çuditshëm, në formë interesante.

Ishte asteroidi i parë i konfirmuar që kishte ardhur nga një sistem diellor përtej sistemit tonë dhe u pagëzua ‘Oumuamua’.

Asteroidi, i vlerësuar të jetë midis 100 dhe 1000 metra, lëvizi në një mënyrë të çuditshme dhe u studiua nga shkencëtarët ndërsa fluturonte nëpër “lagjen tonë galaktike”.

Ai u konsiderua një objekt me ‘origjinë thjesht natyrore’ në korrik të vitit 2019.

Por sipas profesorit të Harvardit, Avi Loeb, asteroidi ishte në të vërtetë një pjesë e teknologjisë së huaj, transmeton Telegrafi.

Profesori Loeb është i vendosur të botojë një libër të ri, ‘Jashtëtokësorja: Shenja e Parë e Jetës Inteligjente Përtej Tokës’, në të cilin ai argumenton se Oumuamua ishte prova e parë e një civilizimi të huaj mes yjeve.

Objekti erdhi në sistemin diellor nga drejtimi i Vegas, një yll afër 25 vite dritë nga Toka.

Në fund të shtatorit, ajo kishte përshkuar Venusin me 58,900 km/orë para se të kalonte afër Tokës më 7 tetor.

Nga atje, siç shkruan Loeb, ajo u zhvendos ‘shpejt drejt konstelacionit Pegasus dhe errësirës përtej.

‘Profesori Loeb sugjeron që për shkak se njerëzit kanë parë asteroidë në hapësirë, ne natyrshëm supozojmë se ishte ajo që ishte. Çfarë do të ndodhte nëse një njeri i shpellave do të shihte një celular?’, shkroi ai.

‘Ai ka parë shkëmbinj gjatë gjithë jetës së tij dhe ai do të kishte menduar se ishte vetëm një shkëmb me shkëlqim’.

Ajo që e bëri Oumuamua të dallohej ishin dimensionet dhe shkëlqimi i saj dhe dhjetë herë më shumë reflektuese se kometat tipike ose asteroidët që ne dëshmojmë në sistemin diellor. Shtoni kësaj lëvizjen e saj të parregullt. 

“Por derisa çdo mundësi tjetër të jetë shteruar dhjetëra herë, edhe shkencëtarët ndoshta nuk e besojnë mundësinë e vizitës së lienëve”.

Nga ana e tij, profesori Loeb sugjeron që më shumë informacion duhet të mblidhet para se të shkruajmë idenë e vizitorëve të huaj. Ai tha se libri i tij ‘duhet t’i motivojë njerëzit të mbledhin më shumë të dhëna për objektin që duket i çuditshëm’. /Telegrafi/