Diabeti i tipit 2 është një gjendje kronike ku nivelet e sheqerit në gjak rriten në nivele të rrezikshme nëse nuk ndërmerren hapa për t’i penguar ato.

Nivelet e larta të sheqerit në gjak janë rezultat i prodhimit të dëmtuar të insulinës. Të zhveshur nga ky mekanizëm, nivelet e sheqerit në gjak priren të rriten. Për fat të mirë, ekzistojnë mjete alternative për rregullimin e sheqerit në gjak.

Modifikimi i dietës suaj mund të ulë nivelet e larta të sheqerit në gjak dhe madje t’i stabilizojë ato gjatë muajve.

Dëshmitë e publikuara në Revistën Ndërkombëtare të Kërkimeve Mjekësore dhe Shkencave Shëndetësore sugjerojnë se pirja e uthullës së mollës mund të ketë këtë efekt të fuqishëm në nivelet e sheqerit në gjak.

Reklama
Reklama

Një provë e vetme e verbër, e kontrolluar me placebo u krye në 110 pacientë të kualifikuar me diabet të tipit 2, të cilët u zgjodhën dhe u ndanë në dy grupe. Grupit intervenues iu dhanë 15 mililitra uthull molle në 200 militra ujë gjatë darkës për tre muaj, ndërsa grupit tjetër ishte placebo.

Para dhe pas HbA1C (hemoglobina e glikoziluar) dhe ndryshimet e sheqerit në gjak të agjërimit janë vlerësuar dhe analizuar gjatë gjithë periudhës së studimit.

HbA1c është niveli mesatar i glukozës (sheqerit) në gjak për dy deri në tre muajt e fundit dhe sheqeri në gjak agjërues mat nivelin mesatar të glukozës në gjak pas një agjërimi gjatë natës.

Reklama

Çfarë zbuluan studiuesit?

Ata vunë re një ndryshim “të rëndësishëm” në HbA1c dhe sheqerin në gjak agjërimi në grupin intervenues. Në të kundërt, nuk u vu re asnjë ndryshim domethënës në mesataren e këtyre statistikave në grupin placebo.

Reklama

Studiuesit arritën në përfundimin se uthulla e mollës, “nëse përdoret rregullisht, është efektive në kontrollin e diabetit”. /Telegrafi/