Norma e papunësisë në Turqi u rrit në 13.5 për qind gjatë periudhës nëntor-janar, niveli më i lartë në nëntë vite.

Sipas të dhënave zyrtare, ekonomia u kontraktua më fortë se sa pritej duke arritur 3 për qind në tremujorin e katërt të vitit 2018, performanca më e keqe në gati një dekadë, duke treguar që rrëshqitja në 30 për qind e vitit të kaluar kishte rënë në recesion.

Numri i personave të regjistruar si të papunë u rrit në 4.3 milionë në tre muajt në janar, një rritje prej më shumë se një milion nga një vit më parë kur niveli i papunësisë qëndroi në 12.7 për qind sipas të dhënave nga Instituti Statistikor i Turqisë. Në muajin 2018, shkalla e papunësisë ishte 12.3 për qind. Në shkurt, qeveria dhe Bashkimi i Dhomave dhe Shkëmbimeve të Mallrave filluan një fushatë për të rritur punësimin, të cilën ata thonë se do të ofrojnë vende pune për 2.5 milionë njerëz, raporton Reuters.

Presidenti Tayyip Erdogan dhe ministri i financave Berat Albajrak kanë thënë se Turqia ka lënë pas pasojat më të këqija të ekonomisë së saj. Papunësia jo bujqësore qëndroi në 15.6 për qind në periudhën nëntor-janar, nga 14.3 për qind gjatë tetorit-dhjetorit. /Telegrafi/