Papa Françesku përsëri bëri thirrje që borxhi të “fshihet” ndaj vendeve të varfra që nuk janë mjaft të përgatitur për t’u marrë me pasojat ekonomike të pandemisë së re të coronavirusit.

“E përsëris thirrjen time për të fshirë borxhin ndaj vendeve më të varfra në dritën e pasojave të rënda të shëndetit, krizës sociale dhe ekonomike me të cilat duhet të përballen pas COVID-19”, shkroi Ati i Shenjtë në një tekst të botuar të martën në Ditën Botërore të Lutjes për t’u kujdesur për të gjithë krijimin.

Kreu i Kishës Katolike bëri një ftesë të tillë për herë të parë në një mesazh të Pashkëve më 12 prill, në bazilikën bosh të Shën Pjetrit ndërsa karantina ishte në fuqi në Itali.

Në një tekst të gjatë të botuar të martën, ai bëri thirrje për “drejtësi që sjell rimëkëmbjen”, duke bërë thirrje për krijimin e marrëdhënieve të drejta shoqërore në të cilat të gjithë do të marrin lirinë dhe pronën e tyre dhe të fshijnë borxhin ndaj të tjerëve”.

Vendet e G20 vendosën në prill të ndërpresin ri-pagimin e borxhit të vendeve më të varfra deri në fund të vitit 2020.

OJQ-të, si dhe Banka Botërore, po bëjnë thirrje që ky moratorium, i cili përfshin 76 vende, të zgjatet deri në vitin 2021. Vendet e G20 do të deklarohen deri në tetor, kur duhet të takohen. /kp/