LAJMI I FUNDIT:

OSBE: Nevojitet transparenca për të rivendosur besimin në sistemin gjyqësor të Maqedonisë

OSBE: Nevojitet transparenca për të rivendosur besimin në sistemin gjyqësor të Maqedonisë

“Vendimet e politizuara me transparencë dhe cilësi të pamjaftueshme shkatërrojnë besimin tek gjyqësori. Nevojitet një gjyqësor i hapur dhe transparent në mënyrë që qytetarët të kenë më shumë besim në sistemin gjyqësor të Maqedonisë dhe rastet të zgjidhen pa dallim dhe në procedura të drejta”, thekson misioni i OSBE-së në vend.

“Besimi i ulët i qytetarëve në të gjitha institucionet është konstatim i përgjithshëm dhe kancer në gjyqësor”, thotë kryetari i Shoqatës së Gjyqtarëve, gjyqtari Saiti. Por ai nuk mendon se një besim i tillë është rezultat i vendimeve të këqija, por i inxhinierisë së mirë politike.


“Subjektet e interesit publik janë tregues i besimit publik”, sipas kreut të Gjykatës së Lartë. Sipas Arifit, duke mbrojtur interesin publik, mbrohen edhe të drejtat e qytetarëve.

Për kryetaren e Këshillit Gjyqësor, e cila u konstatua në të gjitha raportet ndërkombëtare, se shkatërron seriozisht besimin në drejtësi pas trazirave të shumta, integriteti është arma më e rëndësishme që do të mund të sjellë drejtësi jo selektive të barabartë për të gjithë.

Sipas të gjitha sondazheve dhe raporteve ndërkombëtare, autoritetet gjyqësore gëzojnë besimin më të vogël tek qytetarët, në disa sondazhe më pak se 2 për qind. Se gjendja është alarmante është vërejtur edhe nga misioni vlerësues, i cili pas inspektimit të Këshillit Gjyqësor rekomandoi një sërë reformash për të dalë nga situata.

Në trend Lajme

Më shumë
Qeveria vendosi: 24 prilli dhe 8 maji ditë jo pune për të gjithë qytetarët

Qeveria vendosi: 24 prilli dhe 8 maji ditë jo pune për të gjithë qytetarët

Lajme
Ndalimi i kosovarëve në Serbi, Gërvalla: Vuçiqi nisi t’i jetësojë kërcënimet pas votimit për anëtarësimin e Kosovës në KiE

Ndalimi i kosovarëve në Serbi, Gërvalla: Vuçiqi nisi t’i jetësojë kërcënimet pas votimit për anëtarësimin e Kosovës në KiE

Lajme

"Zyrtarja e Policisë së Kosovës ende është duke u intervistuar nga policia serbe", flet pasagjeri i autobusit "Bici Com" që po mbahet në kufirin Serbi-Hungari

Lajme
Kërkesë për interpelancë në parlamentin e Zvicrës për Kosovën - këto janë pikat që pritet të diskutohen

Kërkesë për interpelancë në parlamentin e Zvicrës për Kosovën - këto janë pikat që pritet të diskutohen

Lajme
Bujar Osmani: Kam më shumë informacione mbi Banjskën, do ta informoj Qeverinë

Bujar Osmani: Kam më shumë informacione mbi Banjskën, do ta informoj Qeverinë

Lajme
Zëvendësdrejtori i Policisë së Kosovës dërgohet në Rashkë, Qalaj: BIA serbe do t’i bëjë presion për informata sekrete

Zëvendësdrejtori i Policisë së Kosovës dërgohet në Rashkë, Qalaj: BIA serbe do t’i bëjë presion për informata sekrete

Siguri
Kalo në kategori