Një ekip kërkimor ndërkombëtar po punon së bashku në një projekt ambiciozi. Universiteti i Shkencave të Aplikuara Wiener Neustadt është gjithashtu i përfshirë.

Nëse krijohet shumë nxehtësi në ballkon, ne vendosim një ombrellë për të siguruar hije. Ky ka një efekt të mirë me pak përpjekje. Kjo është pikërisht ideja që studiuesit po ndjekin në luftën kundër katastrofës klimatike: Një “ombrellë” në hapësirë ​​supozohet se zvogëlon rrezatimin diellor dhe zvogëlon ngrohjen, transmeton Telegrafi.

Kjo tingëllon më lehtë sesa është: “Ne duhet të mbrojmë mijëra kilometra katrorë në mënyrë që të zvogëlojmë rrezatimin diellor me dy për qind” , shpjegon Carsten Scharlemann, shefi i kursit të inxhinierisë hapësinore në Universitetin e Shkencave të Aplikuara Wiener Neustadt.

Kursi i tij është pjesë e një rrjeti kompetencash për gjeoinxhinierinë, dmth ndërhyrja teknike në ciklet e tokës për mbrojtjen e klimës. Ajo u fillua nga kompania gjermane hapësinore OHB Systems AG. Janë përfshirë gjithsej 8 institucione kërkimore ndërkombëtare.

Teknologjitë ekzistuese të tilla si vela diellore hapësinore mund të përdoren në zhvillim. Ngjashëm me erën në tokë, ata përdorin rrezet e diellit për të lëvizur në hapësirë. Në vend që të përdoren si mjet transporti, siç është aktualisht rasti, velat e diellit mund të ankorohen fort në një vend dhe të pasqyrojnë rrezet e diellit si një pasqyrë.

“Për momentin nuk kemi për qëllim të ndërtojmë një velë gjigante të diellit, por një flotë prej mijëra velash më të vogla që po fluturojnë në formën e mburojës nga rrezet e diellit”, thotë Scharlemann, duke përshkruar planin.

Vendosja e saktë është gjithashtu thelbësore. E ashtuquajtura pika Lagrange L1 është ideale për këtë. Shtrihet në pikën midis tokës dhe diellit, ku tërheqja gravitacionale e dy trupave qiellorë është e ekuilibruar. /Telegrafi/