LAJMI I FUNDIT:

Nga Kosova në Bazel – rruga e Leos drejt suksesit si stilist i flokëve

Nga Kosova në Bazel – rruga e Leos drejt suksesit si stilist i flokëve

Në qendër të Bazelit, një qytet të mbushur me jetë dhe kulturë, gjeni atelierin e një artisti të veçantë të flokëve – “Leovee Hairartist”, ku Leutrim Vezaj, i njohur si Leo, sjell pasionin dhe kreativitetin e tij shqiptar në zemër të Zvicrës. Origjina e tij nga Kosova dhe rrugëtimi i tij i mrekullueshëm nga një emigrant 16-vjeçar që nuk fliste gjuhën, në një stilist të njohur me një biznes të suksesshëm, është një histori frymëzimi për shumë. 

“Quhem Leo, jam nga Bazeli, shqiptar, nga Kosova, tridhjetë e tetë vjeç dhe punoj si frizer në Bazel”, shprehet ai me një ton modestie dhe krenarie për identitetin dhe arritjet e tij. Lufta e vitit 1999 e detyroi të linte vendlindjen dhe të kërkonte një fillim të ri në Zvicër, ku pavarësisht sfidave, ai gjeti rrugën e tij drejt pasionit që do të formonte të ardhmen e tij. 

Leo e kujton fillimin e tij të vështirë, “Ka qenë shumë vështirë se nuk e dija gjuhën, por e kam filluar dhe e kam mësuar me shumë sukses”. Ai i atribuon suksesin e tij përkushtimit dhe dëshirës së palëkundur për të mësuar. “Ka qenë një kohë e vështirë, domethënë, kam mbajtur shumë kurse gjermanisht, edhe pse e kam bërë profesionin”, shprehet ai mbi betejën e tij me përshtatjen dhe integrimin. 

Në vitin 2007, guximi dhe ndërmarrësia e tij u konkretizuan kur ai hapi lokalin e tij të parë, duke u ngritur nëpërmjet sfidave: “Dy vite pas, e kam qelë lokalin tim… ka qenë shumë vështirë vitet e para”. Suksesi i tij tregoi se është e mundur të arrish në majë me punë të vazhdueshme dhe një qëndrim pozitiv. 

Një nga momentet që i dha Leos konfirmimin që kishte të nevojshmen për të dalë në pah ishte kur, gjatë viteve të tij të hershme si stilist i flokëve, kreu një veprimtari të veçantë që tërhoqi vëmendjen e shefes së tij. “E ka ba këtë Leo?” i kishte thënë ajo, të cilës ai iu përgjigj me siguri, “Po.” Kjo përvojë e fuqizoi besimin e tij në vetvete, “aty e kam vërtetu që është diçka që ndoshta paskam talent.” 

Edukimi dhe avancimi i tij nuk ndaloi aty. Si freelancer në Schwarzkopf, ai pati mundësinë të zgjerojë dijet e tij: “Është dashur ta mbyll lokalin që të shkoj për të mësuar atje.” Përvoja e tij atje i hapi dyert për t’u bërë një mësues dhe mentor për brezin e ardhshëm të stilistëve, “Prej kur kam kryer masterin, i mësoj nxënësit dhe jam krenar”. 

Në Bazel, Leo njihet për teknikat e tij të ombre dhe balayage, dy nga shërbimet më të kërkuara në salonin e tij. Ai trajton secilin klient si një kanvas të ri artistik, duke investuar deri në gjashtë orë për të marrë rezultatet perfekte: “Për me realizu kështu si është më vyejnë katër orë deri në gjashtë orë“, shprehet ai duke treguar angazhimin e tij për detajet dhe cilësinë. 

Leo ka sjellë jo vetëm talentin, por edhe një ndjenjë të komunitetit në punën e tij. Ai ka punuar me personalitete të famshme si futbollisti Albian Ajeti dhe artistët Gjiko dhe Rina, duke kontribuar në pamjen e tyre për raste të veçanta. Secili klient është një histori e re për Leo-n, dhe ai vazhdon të frymëzojë dhe të ndihmojë të tjerët në udhëtimet e tyre të stilit personal. 

Jashtë kornizës së biznesit dhe pasionit të tij të madh për flokët, Leo gjen qetësi në momentet që i kalon me familjen dhe miqtë në ambientet e qytetit të Bazelit. Jeta e tij është një ekuilibër i shkëlqyer midis punës dhe kënaqësive të thjeshta, një mësim që e bën atë jo vetëm një artist të vërtetë, por edhe një njeri i admirueshëm.