LAJMI I FUNDIT:

Misteret e lëngut amniotik: Çfarë ndodh kur ka tepricë ose mungesë të lëngut amniotik?

Misteret e lëngut amniotik: Çfarë ndodh kur ka tepricë ose mungesë të lëngut amniotik?

Lëngu amniotik që mbush zgavrën e mitrës dhe e rrethon foshnjën dhe e mbështet atë në zhvillimin e saj gjatë shtatzënisë

Lëngu amniotik mbron foshnjën nga të gjithë faktorët negativë dhe është vendimtar për zhvillimin e muskujve dhe skeletit, por edhe për zhvillimin e mushkërive dhe sistemit gastrointestinal, transmeton Telegrafi.

Si kontrollohet sasia e lëngut amniotik?


∙ Me zhvillimin e shtatzënisë, sasia e lëngut amniotik rritet.
∙ Në javën e 10-të të shtatzënisë, ka 25 ml.
∙ Në javën e 20-të të shtatzënisë, ka rreth 500 ml.
∙ Në terminin e lindjes, sasia e lëngut amniotik është 750-900 ml.

Sasia e lëngut amniotik matet si pjesë e një ekzaminimi me ultratinguj. Kontrollimi i lëngut amniotik është një pjesë rutinë e ekzaminimit. Përdoret indeksi i lëngut amniotik.

Po sikur një shtatzënë të ketë mungesë të lëngut amniotik?

Mungesa e lëngut amniotik (oligoamnion) përcaktohet nga një indeks i lëngut amniotik prej 50 cm ose më pak.

Hidratimi është vendimtar në atë rast, por edhe trajtimi me antibiotikë. Shumë shpesh, nënave u rekomandohet të shtrohen në spital kur u ndodhë kjo gjendje.

Amnioinfuzioni është një proces në të cilin shtohet lëngu amniotik në mënyrë që fëmija të ketë mjaftueshëm.

Po sikur një shtatzënë të ketë lëng të tepërt amniotik?

Kjo gjendje quhet polihidramnios, dhe diagnostikohet nëse indeksi i lëngut amniotik është më i madh se 240 cm. Ndodh shtrirje e tepërt e mitrës, kështu ekziston rreziku i lindjes së parakohshme. Kjo është arsyeja pse këshillohet shtrimi në spital në atë rast.

Ndonjëherë bëhet amnioderivimi – marrja e sasisë së lëngut amniotik, pastaj disa ilaçe që stimulojnë zhvillimin e mushkërive të foshnjës dhe disa që parandalojnë kontraktimet e parakohshme.

/Telegrafi/