LAJMI I FUNDIT:

Miliona njerëz refugjatë pavarësisht pandemisë – prijnë palestinezët me 5.7 milionë banorë

Miliona njerëz refugjatë pavarësisht pandemisë – prijnë palestinezët me 5.7 milionë banorë

Agjencia e Refugjatëve e Kombeve të Bashkuara thotë se lufta, dhuna, persekutimi dhe shkeljet e të drejtave të njeriut bënë që gati tre milionë njerëz të largoheshin nga shtëpitë e tyre vitin e kaluar, edhe pse kriza COVID-19 kufizoi lëvizjen në të gjithë botën ndërsa vendet mbyllnin kufijtë dhe urdhëronin bllokime.

Reklama

Në raportin më të fundit të Trendeve Globale të lëshuar të premten, UNHCR thotë se totali i njerëzve të zhvendosur është rritur në 82.4 milionë – afërsisht popullsia e Gjermanisë. Ajo shënon rritjen e nëntë drejtpërdrejtë vjetore të numrit të njerëzve të zhvendosur me forcë, raporton euronews.

Filippo Grandi, komisioneri i lartë i Kombeve të Bashkuara për refugjatët, tha se konflikti dhe ndikimi i ndryshimit të klimës në vende të tilla si Mozambiku, rajoni Tigray i Etiopisë dhe zona e gjerë e Afrikës Sahel ishin ndër burimet kryesore të lëvizjeve të reja të refugjatëve dhe të zhvendosurve brenda vitit 2020, transmeton Telegrafi.

Ata shtuan qindra mijëra më shumë në numrin e përgjithshëm, i cili për vite me radhë është dominuar nga miliona që janë larguar nga vende, të tilla, si Siria dhe Afganistani për shkak të luftërave të zgjatura ose luftimeve.

“Kjo tregon, në një vit në të cilin ne të gjithë ishim të mbyllur, të mbyllur, të bllokuar në shtëpitë tona, në komunitetet tona, në qytetet tona”, tha Grandi në një intervistë para botimit të raportit. “Pothuajse tre milionë njerëz u është dashur të lënë të gjitha prapa sepse nuk kishin zgjidhje tjetër”, shtoi ai.

UNHCR, i cili ka selinë në Gjenevë, tha se 99 nga më shumë se 160 vende që mbyllën kufijtë e tyre për shkak të COVID-19, nuk bënin përjashtime për njerëzit që kërkonin mbrojtje si refugjatë ose azilkërkues.

Midis pikave të nxehta të fundit, Grandi tha se qindra mijëra njerëz u zhvendosën rishtas në Mozambik dhe Sahel vitin e kaluar dhe deri në 1 milion në konfliktin Tigray që filloi në tetor.

Raporti tha se në fund të vitit të kaluar kishte 5.7 milionë palestinezë, 3.9 milionë venezuelas dhe 20.7 milionë të zhvendosur jashtë vendit. 48 milionë njerëz të tjerë u zhvendosën brenda në vendet e tyre. Rreth 4.1 milionë më shumë kërkuan azil.

Turqia, një fqinjë e Sirisë, ka marrë më shumë refugjatë në numra absolutë – 3.7 milionë – një shifër më shumë se dy herë se e vendit pritës, Kolumbia, e cila kufizohet me Venezuelën. Fqinji i Afganistanit Pakistani ishte i treti.

UNHCR tha tani se 1 për qind e të gjithë njerëzimit është zhvendosur dhe ka dy herë më shumë njerëz të zhvendosur me forcë sesa një dekadë më parë. Rreth 42 për qind e tyre ishin të moshës nën 18 vjeç, dhe gati 1 milion foshnje kanë lindur si refugjatë midis 2018 dhe 2020. /Telegrafi/