LAJMI I FUNDIT:

Kosova nënshkruan dy marrëveshje në Samitin Dixhital të Ballkanit në kuadër të Procesit të Berlinit

Kosova nënshkruan dy marrëveshje në Samitin Dixhital të Ballkanit në kuadër të Procesit të Berlinit

Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi ka përfaqësuar Kosovën në Samitin Dixhital të Ballkanit Perëndimor, që këtë vit u mbajt në Tiranë, nisëm e cila realizohet në kuadër të Procesit të Berlinit dhe Planit Shumëvjeçar të Veprimit të Zonës Rajonale Ekonomike.

Reklama

Samiti u hap nga komisionarët e Bashkimit Evropianë, Thierry Bretton dhe Mariya Gabriel, sekretarja e RCC-së, Majlinda Bregu dhe kryeministri shqiptar, Edi Rama.

Në këtë samit përveç fjalimeve të ministrave, janë nënshkruar edhe dy memorandume mes gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor.

“Memorandum i Mirëkuptimit për Udhërrëfyesin e 5G për Transformimin Dixhital në Rajonin e Ballkanit Perëndimor. Memorandum i Mirëkuptimit për Interoperabilitetin dhe Shërbimet e Besimit Rajonal në Rajonin e Ballkanit Perëndimor”, janë dy memorandumet që u nënshkruan në këtë samit.

Sipas një komunikate, thuhet se ministri i këtij dikasteri Blerim Kuçi në fjalimin e tij ka potencuar punët që po bën Qeveria e Kosovës për të qëndruar në hap me botën teknologjike në aspektin e infrastrukturën dhe hapësirës së krijuar nga institucionet.

“Ne e mbështesim Agjendën Dixhitale për Ballkanin Perëndimor dhe duke shfrytëzuar momentin e imponuar nga kriza e COVID-19, mendojmë që bashkërisht mund të gjejmë zgjidhje që nëpërmjet TIK-ut të tejkalohen elementet e caktuara të krizës që njëkohësisht do të kenë ndikim në transformimin digjital”, ka thënë Kuçi.

Ajo që Kosova realisht ka arritur në këtë sektor dhe që ministri Kuçi i prezantoi para homologëve rajonal dhe komisionerëve evropianë janë: mbulimi deri në fund të vitit 2020 të të gjitha zonave të bardha me fibër optik, krijimin e Zyrës së Kompetencës për Broadband, Rrjetin Nacional për Hulumtim dhe Edukim që do të integrohet në rrjetin Pan-Evropian GÉANT, Atllasin elektronik brezgjerë për infrastrukturën, shërbimet dhe investimet në rrjetet e komunikimeve elektronike, avancim në 5G dhe memorandumet e nënshkruara për autostradën 5G, krijimin e Parkut të Teknologjisë Digjitale në Prishtinë dhe Qendrën e Ekselencës Dixhitale në Prizren.

Në margjina të takimit, ministri Kuçi shfrytëzoi rastin të takohet edhe me delegacionet e vendeve fqinje, duke folur për bashkëpunimet bilaterale dhe shkëmbimin e përvojave të mira. /Telegrafi/