Aksidenti i sotëm në një vend ndërtimi në Kumanovë, në të cilën u lënduan dhjetë punëtorë, dy prej të cilëve ishin në gjendje kritike, rikonfirmuan mosfunksionimin e sistemit të sigurisë dhe shëndetit në punë. Ndërtimi mbetet sektori më i rrezikshëm, me aksidentet fatale më të zakonshmet, reagojnë nga Komiteti i Helsinkit.

“Me keqardhje vërejmë se fakti që sipas metodologjisë së Shoqatës së Maqedonisë gjatë mbrojtjes në punë nga 2010 deri në 2018 të paktën 318 punëtorë humbën jetën në vendin e punës dhe të paktën 895 u lënduan, nuk shkakton reagim të duhur në institucionet kompetente për të ulur statistikat e zeza dhe për të përmirësuar sigurinë”, thonë nga Komiteti i Helsinkit.

Nga atje theksojnë se megjithëse Komiteti i Helsinkit rregullisht u kërkon punëdhënësve që të respektojnë ligjet dhe rregullat që sigurojnë kushte të sigurta pune, pa përfshirjen e plotë të të gjithë palëve të interesuara në sistemin e sigurisë dhe shëndetit në punë, situata nuk do të ndryshojë dhe do të përkeqësohet më tej. Duke vepruar kështu, ne nuk e shikojmë problemin në mungesë të legjislacionit, por në zbatim jo të vazhdueshëm të ligjeve, si në parandalimin e aksidenteve në vendin e punës, ashtu edhe në sanksionimin e lëshimeve që çuan në incidente të tilla.

Komiteti iu drejtua Inspektoratit Shtetëror të Punës për të kryer një hetim të plotë mbi rastin/Telegrafi/