Gjetja e kohë për të ushtruar mund të jetë sfiduese, dhe gjëja më e rëndësishme është ta shfrytëzoni sa më shumë kur të keni mundësi.

Por, nëse doni të optimizoni stërvitjet tuaja për të marrë gamë më të gjerë të përfitimeve, mund të dëshironi të provoni të bëni ushtrime në mëngjes.

Ja se çfarë thotë shkenca për kohën më të mirë të ditës për të ushtruar:

Stërvitjet në mëngjes kanë një avantazh

Ushtrimi në mëngjes – veçanërisht me stomak bosh – është mënyra më e mirë për të djegur dhjamin e ruajtur, duke e bërë atë ideal për humbjen e peshës.

Kjo kryesisht sepse përbërja hormonale e trupit në mëngjes është krijuar për të mbështetur atë qëllim, thotë Anthony Hackney, një profesoresh në departamentin e stërvitjes dhe shkencës së sportit në Universitetin e Karolinës së Veriut Chapel Hill.

Reklama
Reklama

“Në orët e hershme të mëngjesit, ju keni një profil hormonal që do t’ju predispononte për metabolizëm më të mirë të yndyrës”, thotë Hackney. Njerëzit natyrshëm kanë nivele të larta të kortizolit dhe hormonit të rritjes në mëngjes – që të dy janë të përfshirë në metabolizëm – kështu që ju do të merrni më shumë energji nga rezervat tuaja të yndyrës”, thotë Hackney. Kjo mund të ndihmojë potencialisht në humbjen e peshës.

Studimi sugjeron gjithashtu që ushtruesit e mëngjesit mund të kenë më pak oreks gjatë gjithë ditës, gjë që gjithashtu mund të ndihmojë në mbrojtjen e tyre nga vendosja e kileve.

Reklama

Edhe nëse i urreni alarmet e hershme, të stërviteni në mëngjes mund të ketë shumë përfitime. Një studim i botuar në vitin 2019 në Journal of Physiology zbuloi se ushtrimi në 7:00 të mëngjesit mund të zhvendosë orën e trupit tuaj më herët, që do të thotë që ju do të ndjeheni më vigjilent në mëngjes dhe do të lodheni më herët në mbrëmje, duke ju përgatitur për të pushuar dhe të njëjtën gjë ta bëni të nesërmen.

Reklama

Disa studime madje sugjerojnë që është më lehtë t’i përmbahesh zakoneve të shëndetshme të përfunduara në mëngjes.

Një stërvitje në mëngjes gjithashtu mund të çojë në një shëndet mendor dhe produktivitet më të mirë gjatë gjithë ditës, pasi ushtrimet janë të shkëlqyera për uljen e stresit.

Reklama

Por nëse me të vërtetë nuk jeni person mëngjesi , mos e detyroni veten. “Ju mund të jeni duke ushtruar, por mund të jetë në një nivel kaq të ulët intensiteti saqë në të vërtetë nuk po shpenzoni shumë energji”, përfundon Hackney. /Telegrafi/