Kafshët shtëpiake nuk qëndrojnë shumë më mirë sesa njerëzit në të ftohtë.

Me shira të dendur, dëborë dhe temperatura të ulëta, ka disa këshilla për sigurinë e dimrit për t’ju ndihmuar të mbani të sigurt dhe të ngrohtë anëtarët e familjes suaj me gëzof.

Mbroni kafshët shtëpiake nga ftohtësia e hidhur këtë sezon me këto sugjerime:

Qëndroni brenda

Ndërsa disa kafshë mund të jenë pak më të pajisura për të trajtuar motin e ftohtë se të tjerat, të gjitha ato janë të ndjeshme ndaj rreziqeve që lidhen me motin. Ato me qime të shkurtra mund të kenë më pak tolerancë ndaj të ftohtit sesa homologët e tyre me qime të gjata. Këlyshët, qentë më të vegjël dhe macet e moshuara janë veçanërisht të rrezikuar kur temperaturat bien.

Kufizoni ekspozimin jashtë

Shkurtoni shëtitjet me miqtë tuaj me gëzof në temperatura ekstreme. Sipas Shoqatës Amerikane të Mjekësisë Veterinare, kafshët shtëpiake me probleme mjekësore të tilla si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet e veshkave mund të kenë një kohë më të vështirë për të rregulluar temperaturën e trupit të tyre dhe mund të jenë më të ndjeshëm ndaj problemeve nga temperaturat ekstreme.

Siguria e putrave

Kalimi i terrenit të ashpër, borës, akullit dhe kripës së rrugës mund të shkaktojë që putrat të thahen, të rrjedhin gjak ose madje edhe të çahen – dhe të çojnë në dhimbje të mëdha. Sigurohuni që të kontrolloni putrat e kafshës suaj shpesh për ndonjë shenjë dëmtimi.

Shikoni për shenja

Kafshët shtëpiake janë të ndjeshme ndaj hipotermisë dhe ngrirjes ashtu si njerëzit. Simptomat e hipotermisë mund të përfshijnë dridhje, ulërimë, rënie të rrahjeve të zemrës dhe lëkurë të ftohtë në prekje. Ngrirja është më pak e dukshme dhe mund të zgjasë disa ditë para se simptomat të shfaqen në formën e akullit në trup, duke u dridhur dhe ind i kuq i ndezur.

Mos i lini në makinë

Asnjëherë mos e lini kafshën tuaj në makinë gjatë motit të ftohtë ekstrem. Një automjet mund të veprojë si një frigorifer, duke bllokuar në ajër të ftohtë i cili mund të rrezikojë shpejt kafshën tuaj. Nëse duhet të udhëtoni me kafshën tuaj, sigurohuni që udhëtimet të jenë të shkurtra dhe mos i lini pa mbikëqyrje në makinë. /Telegrafi/