Shëndeti i përgjithshëm i një individi shpesh neglizhohet dhe ju ndoshta keni injoruar disa simptoma dhe keni pritur që ato të kalojnë, në vend që të shkoni të kërkoni ndihmë në një institucion shëndetësor

Reklama

Për sa i përket shëndetit fizik, injorimi i simptomave është i mundur deri në një kufi të caktuar, ndaj shumë njerëz shpesh dorëzohen ose nën presionin e mjedisit vendosin të shkojnë te mjeku dhe të zgjidhin problemin e tyre shëndetësor. Sado e çuditshme të duket kjo, realiteti është se shumica injorojnë problemet e tyre shëndetësore fizike për aq kohë sa të jetë e mundur.

Tani imagjinoni se cila është situata reale me shëndetin mendor. Sa i kushtojnë vëmendje njerëzit në të vërtetë shëndetit mendor dhe sa janë të vetëdijshëm për rëndësinë e tij?

Reklama
Reklama

Fatkeqësisht, shëndeti mendor është ende një temë tabu tek ne. Të pranosh se ke një problem dhe të kërkosh ndihmë shpesh konsiderohet si një shprehje dobësie, kështu që njerëzit shmangin pranimin nëse diçka po i shqetëson dhe nuk mendojnë të kërkojnë ndihmë për të njëjtën gjë.

Dhe ne shpesh bëjmë shaka me njerëzit që kanë probleme dhe përdorim lehtësisht terma si depresioni, ankthi, neuroza dhe të ngjashme, transmeton Telegrafi.

Shoqëria konservatore, presionet dhe pritshmëritë e mjedisit, mungesa e mirëkuptimit nga punëdhënësit dhe shumë faktorë të tjerë kontribuojnë në një atmosferë specifike që na bën si shoqëri të jemi të verbër ndaj çdo gjëje që lidhet me shëndetin mendor.

Reklama

“Në vitin 2019, një në tetë njerëz në botë jetonte me një lloj çrregullimi mendor”.

Reklama

Pikërisht për këtë 10 tetori është një datë jashtëzakonisht e rëndësishme sepse na jep mundësinë të flasim për shëndetin mendor dhe t’i japim hapësirën që meriton në publik dhe media.

Shëndeti mendor pas pandemisë

Shëndeti mendor dhe higjiena duhet diskutuar sa më shpesh që të jetë e mundur, jo vetëm një herë në vit ose pas situatave të caktuara problematike.

Megjithatë, kjo periudhë aktuale është ideale për t’i kushtuar vëmendje shtesë kësaj teme për shkak të të gjitha ngjarjeve që janë aktuale aktualisht në botë, duke përfshirë edhe vendin tonë.

Reklama

Statistikat tregojnë se para pandemisë së coronavirusit në vitin 2019, çdo i teti person në botë jetonte me një lloj çrregullimi mendor. Dhe duke marrë parasysh stresin dhe presionin e shkaktuar nga pandemia dhe kohëzgjatjen e saj shumë të gjatë, statistikat kanë ndryshuar ndjeshëm dhe në një kuptim negativ.

Reklama

Pasiguria, sëmundjet, situata e keqe financiare, veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, kanë lënë gjurmë të mëdha tek shumë njerëz dhe kanë krijuar një krizë globale për shëndetin mendor.

Miliona njerëz janë prekur nga kjo krizë dhe rritja e çrregullimeve të ankthit dhe depresionit ishte më e madhe se 25% vetëm gjatë vitit të parë të pandemisë.

Reklama

Dhe paralelisht me këtë, sistemi shëndetësor në mbarë botën duhej të fokusohej në luftën kundër disa sëmundjeve të reja dhe të panjohura, duke lënë pas dore shëndetin mendor dhe trajtimin e tij.

Zgjerimi i pabarazive sociale dhe ekonomike, konfliktet e luftës, dhuna dhe emergjencat e shëndetit publik prekin të gjithë popullsinë botërore, duke kërcënuar përparimin drejt përmirësimit të shëndetit mendor dhe mirëqenies së njerëzve.

Reklama

Kjo është arsyeja pse tema e Ditës Botërore të Shëndetit Mendor të këtij viti është: “Të bëjmë shëndetin dhe mirëqenien mendore për të gjithë një prioritet global”, sepse vetëm kështu bota do të jetë një vend më i mirë dhe më i bukur për të gjithë ne.

Reklama

Prandaj, është e nevojshme që kujdesi për shëndetin mendor të bëhen prioritet në mënyrë që i gjithë spektri i nevojave që lidhen me shëndetin mendor dhe çrregullimet e shëndetit mendor të plotësohet nëpërmjet një rrjeti shërbimesh dhe mbështetjesh të përballueshme dhe cilësore në komunitet.

Siç e kemi përmendur tashmë në Kosovë, stigma dhe diskriminimi e bëjnë edhe më të vështirë kërkimin e ndihmës, si dhe trajtimin dhe qasjen në kujdesin e duhur kur bëhet fjalë për shëndetin mendor.

Reklama

Në shumicën e rasteve, bartësit e sëmundjeve të shëndetit mendor, nuk kërkojnë ndihmë profesionale, sepse ose nuk janë në dijeni të opsioneve në dispozicion ose bëhet fjalë për një situatë të pafavorshme financiarisht dhe koston e lartë të shërbimeve të ekspertëve.

Reklama

Ne të gjithë duhet të luajmë rolin tonë në adresimin e këtyre pabarazive dhe për të siguruar që njerëzit me probleme të shëndetit mendor të integrohen plotësisht në të gjitha aspektet e jetës.

– Përpiquni të jeni më tolerantë para së gjithash ndaj vetes, e më pas edhe ndaj të tjerëve. Mos u tallni me të tjerët nëse kanë ndonjë problem, mos i minimizoni problemet dhe në fund, mos i injoroni problemet tuaja, por kërkoni ndihmë. /Telegrafi/

Stigma dhe diskriminimi kur bëhet fjalë për njerëzit me probleme të shëndetit mendor ende përfaqësojnë një pengesë për përfshirjen sociale dhe aksesin në trajtimin dhe kujdesin adekuat; dhe ngritja e ndërgjegjësimit për ndërhyrjet parandaluese në mbrojtjen e shëndetit mendor duhet të bëhet gjithashtu një çështje prioritare. /Telegrafi/

Reklama