Studimet kanë treguar se inteligjenca është e trashëguar nga nëna. Dhe gjithmonë është nëna që luan një rol themelor edhe në lidhje me inteligjencën emocionale

Një nga studimet e para të rëndësishme mbi këtë temë daton që nga mesi i viteve 1980-të dhe është në Cambridge. Në këtë studim të parë, kushtëzimi i gjenomit u analizua në lidhje me aftësitë intelektuale.

Në një nga konkluzionet e para në të cilat kërkuesit kanë ardhur është se inteligjenca do të transmetohej pikërisht përmes kromozomit X, me të cilat gratë janë dyfish të pajisura.

Inteligjenca trashëgohet nga gjenet e nënës

Studimet që ndjekin të lartpërmendurit kanë konsideruar dhe vënë në dukje evolucionin e trurit në disa minj. Në minj me një tru më të madh (dhe një trup më i vogël) u vu re afërsia me nënën, ndërsa në minj me një epërsi të gjeneve atërore u zhvillua një tru më i vogël.

Në thelb, sipas asaj që është demonstruar nga shkenca, gjatë zhvillimit të embrionit dhe fetusit, qelizat që lidhen me gjenet atërore do të përqendroheshin në zonat e trurit që i përkasin sistemit limbik, ndërsa qelizat e dhëna nga gjenet e nënës do të gjendeshin në korteksin cerebral, ku zhvillohen funksionet njohëse të avancuara (përfshirë inteligjencën dhe gjuhën).

Prandaj, ekzistojnë disa gjene që sillen dhe aktivizohen ndryshe, varësisht se nga vijnë (amë ose atërore). Këto gjene quhen të kushtëzuar: në rastin e inteligjencës dhe aftësive njohëse të ngjashme, duket se gjenet e kushtëzuara aktivizohen vetëm nëse kanë origjinën e nënës, derisa ato janë çaktivizuar nëse kanë origjinë atërore.

Jo vetëm gjenetik: Rëndësia e marrëdhënies me nënën

Por gjenetika nuk është gjithçka, dhe ky sqarim mund të “riaktivizojë” rolin atëror në lidhje me inteligjencën e fëmijëve. Në vend të kësaj, shkenca ka gjetur se nëna gjithashtu luan një rol kyç nga pikëpamja e inteligjencës emocionale. Nëse marrëdhënia me nënën është e thellë dhe mirë e kultivuar, fëmija do të ndihet më i sigurt dhe do të jetë edhe më i gatshëm për të mësuar, për të vënë në rrezik sekretin e tij.

Inteligjenca: Një cilësi që duhet të stimulohet

Përkundër dëshmive të studimeve të lartpërmendura, ende ekziston një e mirë 40% e inteligjencës për shkak të stimulimit të jashtëm dhe kontekstit në të cilin rritet fëmija.

Sepse, shkencëtarët theksojnë, inteligjenca është me të vërtetë një cilësi gjenetike e trashëguar, por, për t’u bërë aktive, ajo ka nevojë për një trajnim të vërtetë dhe një stimulim të vazhdueshëm në mënyrë që të mos humbasë. /Telegrafi/