Nga: Fuat Memelli

Reklama

Ishte një befasi për mua, kur para disa ditësh gjatë një vizite në shtëpinë e Andrea Panit në Boston (djalë i të ndjerit Sotir Pani që u nda nga jeta këtë vit prej koronavirusit), Andrea më tregoi jelekun e Faik Konicës. Ky jelek është një dëshmi e rrallë e kësaj figure të shquar të kombit shqiptar, që është ruajtur nga familja e Sotir Panit. Jeleku është në gjendje të mirë, vetëm katër kopsa i janë shkëputur. Andrea më tregoi historinë e këtij jeleku.

Kur vdiq Konica në Uashington, më 15 dhjetor të vitit 1942, një nga miqtë e ngushtë që iu ndodh pranë, ishte edhe dardhari Vasil Pani i cili jetonte në Boston. Vasili ishte një veprimtar i shquar i “Vatrës” dhe disa vjet ka qenë kryetar i saj. Faiku rrallë afronte njeri, por te Vasili vlerësonte njeriun besnik dhe patriot. Vasili ishte edhe djali i patriotit tjetër dardhar, Josif Panit, i cili ka jetuar në Boston, të cilin Faiku e njihte mirë dhe e vlerësonte shumë.

Reklama
Reklama

Miqësinë e Faikut dhe Vasilit, e dëshmon edhe një foto e rrallë që Faiku i ka dhënë atij me dedikim. Këtë foto që e kishte Sotir Pani, ia tregoi gazetarit Kolec Traboini dhe ai e publikoi. Është foto me republikë që tashmë ndodhet kudo.

Por, le të kthehemi te jeleku.

Duke qenë mik i afërt i Konicës, Vasili u kujdes për bibliotekën e tij të cilën e sistemoi në një magazinë, por që fati i tyre nuk  dihet dhe ka mbetur tek-tuk vetëm ndonjë kopje. Rrobat vetiake të Faikut, Vasili i dërgoi tek shtëpia e tij në Dardhë për t’i ruajtur. Por, në vitin 1947 ndërroi jetë pa pritur dhe nuk u kujdes dot për to. Një pjesë e tyre u përdorën nga familja e tij në Dardhë dhe u dëmtuan nga koha, ndërsa jelekun Soitiri e ruajti me fanatizëm. Kur erdhi në Amerikë në vitin 1996, krahas fotografive e dokumenteve të ndryshme, krahas flamurit shqiptar, xixunit e kitarës, solli edhe jelekun e Konicës. E ruajti atë me kujdes, derisa ndërroi jetë në fillim të këtij viti.

Reklama
Reklama

I kishte lënë porosi edhe djemve të tij, Andreas e Vaskës që ta ruanin me kujdes. Dhe, ata e ruajnë jo vetëm se është i Faik Konicës, por e kanë amanet edhe nga babai i tyre, Sotiri, bir i një familje patriotësh dhe veprimtar i shquar i shqiptarëve të Bostonit.

Duke biseduar me Andrean në shtëpinë e të cilit ruhet flamuri, ai thotë se ky jelek e ka vendin në Muzeun Historik Kombëtar. Dhe, vërtet, aty në stendat e atij muzeu, duhet të zërë vend kjo relike e rrallë e Faik Konicës, e këtij personaliteti  të shquar të kulturës, letërsisë e jetës politike shqiptare, e këtij intelektuali të dimensioneve evropiane. Shpresojmë se Muzeu Historik Kombëtar, do interesohet për këtë relike të çmuar të Faik Konicës, njërit prej bijve më të shquar të kombit shqiptar.

Reklama
Reklama