Përqafimet jo vetëm që ju bëjnë të ndjeheni mirë, ato bëjnë mirë. Një përqafim i thjeshtë mund të forcojë shëndetin dhe gjendjen shpirtërore, të na lidhë shpirtërisht dhe madje të ndihmojë në përmirësimin e shoqërisë.

Përqafimet dhe llojet e tjera të prekjes së afeksionit mund të japin përfitime të shumta përballë kërcënimeve ose stresit, sipas Michael Murphy, studiues i laboratorit për studimin e stresit, imunitetit dhe sëmundjeve në Universitetin Carnegie Mellon, në Pittsburgh.

“Studimi tregon se sjelljet me prekje si përqafimet zvogëlojnë përgjigjet negative ndaj kërcënimeve dhe i bëjnë njerëzit të ndjehen më të lumtur, më të sigurt dhe më të përkrahur”.

Në një studim të 404 të rriturve, studiuesit e Carnegie Mellon shikuan sesi mbështetja sociale dhe përqafimet ndikuan ndjeshmërinë e pjesëmarrësve ndaj ftohjes së zakonshme pasi u ekspozuan ndaj virusit. “Njerëzit që pësojnë shumë konflikte ka më shumë të ngjarë të marrin ftohjen kur janë të ekspozuar ndaj një virusi”, thotë Murphy. “Por, individët të cilët gjithashtu priren të marrin shumë përqafime, duken të mbrojtur nga ky rrezik shtesë”.

Një nevojë për lidhje

Mata Amritanandamayi, e njohur më mirë si ‘Amma’, ka përqafuar dhjetëra miliona njerëz në të gjithë botën, duke i fituar asaj pseudonimin, “shenjtori përqafues”.

Tradita e Amës për të përqafuar njerëzit u rrit në mënyrë organike, nga përqafimi i dikujt që ajo vuri re në ankth, deri në mënyrën se si ajo merr turma masive që grumbullohen për një nga përqafimet e saj të dashura dhe të dhembshura.

“Një përqafim është një gjest që zbulon të vërtetën shpirtërore se, ne nuk jemi dy – ne jemi një “, thotë Swami. “Në botën e sotme, ku njerëzit shpesh ndjehen të tjetërsuar dhe të vetmuar, një përqafim mund të ngrihet dhe të na bëjë të ndihemi të lidhur me njerëzit dhe botën përreth nesh”. /Telegrafi/