Presioni i lartë i gjakut zakonisht nuk prodhon ndonjë simptomë, gjë që e bën atë vdekjeprurës.

Presioni i lartë i gjakut është i përhapur shumë, megjithëse shumë nuk do ta kuptojnë atë. Kjo sepse gjendja, e cila karakterizohet nga një forcë e paqëndrueshme që shtyn muret e arterieve tuaja – zakonisht nuk prodhon ndonjë shenjë të dukshme.

Mënyra e vetme për të ditur nëse keni tension të lartë të gjakut është të kontrolloni presionin e gjakut. Presioni i gjakut regjistrohet me dy numra – presioni sistolik dhe diastolik.

Sipas NHS, presioni sistolik (numër më i lartë) është forca me të cilën zemra juaj pompon gjak rreth trupit tuaj. Presioni diastolik (numri më i ulët) është rezistenca ndaj rrjedhës së gjakut në enët e gjakut.

Ata të dy janë matur në milimetra zhivë (mmHg). Siç shpjegon NHS, presioni ideal i gjakut zakonisht konsiderohet të jetë midis 90 / 60mmHg dhe 120 / 80mmHg, shkruan Express.co.uk.

Sidoqoftë, nëse keni një shtypje të gjakut sistolik më të lartë se 180 mmHg ose një presion diastolik të gjakut më të lartë se 120 mmHg, kjo konsiderohet si një “urgjencë hipertensionale”, sipas artikullit të botuar në Annals of Translational Medicine.

Dhjetë ushqimet më të mira për tensionin e lartë të gjakut Dhjetë ushqimet më të mira për tensionin e lartë të gjakut

Si rezultat, mund të përjetoni një valë simptomash shqetësuese, siç është gulçimi.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

  • Dhimbje të forta në gjoks
  • Dhimbje koke e fortë, shoqëruar me konfuzion dhe vizion të paqartë
  • Të përziera dhe të vjella
  • Ankth i rëndë. /Telegrafi/