Facebook do të rikthejë lajmet në faqet australiane në ditët e ardhshme pasi qeveria ra dakord të ndryshojë “kodin e saj të pazarit të negociatave” që do të detyronte rrjetin social dhe Google të paguanin për shfaqjen e përmbajtjes së lajmeve.

Gjiganti i teknologjisë ka bllokuar lajmet për australianët në platformën e tij që nga e enjtja e kaluar mes një mosmarrëveshje rreth një ligji të propozuar që do ta detyronte atë dhe Google të paguanin botuesit e lajmeve për përmbajtjen, përcjell Telegrafi.

Drejtori i Thesarit Josh Frydenberg tha se shefi i Facebook, Mark Zuckerberg i kishte thënë atij se ndalimi do të mbaronte “në ditët në vijim”, pas bisedimeve ndërmjet tyre.

Dhe Frydenberg tha se ndryshimet do të bëhen në ligj.

“Facebook ka ri-miqësuar Australinë”, u tha ai gazetarëve në Canberra të martën.

Pse Facebook-u bllokoi publikimin e lajmeve në Australi? Pse Facebook-u bllokoi publikimin e lajmeve në Australi?

Ndryshe, të enjten e kaluar, australianët u zgjuan për të zbuluar se nuk mund të kishin qasje ose të shpërndajnë ndonjë lajm në llogaritë e tyre.

Facebook argumentoi se ishte detyruar të bllokonte lajmet australiane në përgjigje të legjislacionit të propozuar.

Kodi i lajmeve i qeverisë synon të krijojë një proces negocimi midis gjigandëve të teknologjisë dhe kompanive të lajmeve mbi vlerën e përmbajtjes së lajmeve.

Por kjo është kundërshtuar fuqimisht nga Facebook dhe Google – të dy argumentojnë se kodi keqkupton se si funksionon interneti.

Facebook ka thënë gjithashtu se merr pak përfitime financiare nga përmbajtja e lajmeve. /Telegrafi/