Mijëra qytetarë kanë frekuentuar dhe kanë kaluar afër ndërtesës së ish-Gjykatës Komunale në Prishtinë dhe të rrallë e dinë historinë e kësaj godine. Në këtë godinë, që kishte qenë burg, u kryen krimet më të rënda të cilat deri më tani ende nuk janë zbardhur në tërësinë e tyre. Pikërisht nga kjo godinë, që asokohe ishte burg, ka qenë një tunel i cili ka qenë i shtrirë deri te përmendorja e trekëndëshit, ku para Luftës së Dytë Botërore ishte çarshia e qytetit. Një pjesë e saj edhe mund të jetë dëmtuar apo mbuluar. Por, atë e mbajnë mend prishtinasit e vjetër.

Ilir Krasniqi

Ata që kanë hyrë në këtë tunel më nuk kanë dalë të gjallë. Ndërsa, janë qindra e qindra njerëz të cilët nga aty janë përcjellë për pushkatim me siglën tejet sekret, që nga koha e mbretërisë, dhe me një ritëm edhe më të lartë gjatë Luftës së Dytë e Deri në përfundim të saj.

Se cilat kanë qenë përmasat e vrasjeve flet edhe një listë e siguruar e emrave të së paku 381 personave, pjesa dërmuese e të cilëve shqiptarë.

Pikërisht, në muajin nëntor, mbushen 71 vite nga, siç e quajnë historianët, “Nëntori i Përgjakur në Prishtinë”. Fjala ishte për figura të njohura kombëtare. Deri më tani nuk dihen varrezat e fshehta ku ndodhen mbetjet e të pushkatuarve nga viti 1944. Por, vendi ku u pushkatuan ishte “Strelishta” në fillim të Tauk Bahshqes, por edhe tek kazerma në Tauk Bahshqe. Zakonisht këto akte kryheshin në orët e mbrëmjes. Ka dyshime që edhe aty të jenë varrosur.

As familja e vjetër prishtinase e Stak Mark Mirditës, bashkëveprimtar i Shyqri begut dhe Mustafa Agushit, sot e kësaj dite nuk i di varret e më të afërmeve të tyre që u masakruan nga pushteti serb, pesë muaj pas themelimit të OZNA-së. Nga të dhënat konsullore serbe mund të shihet qartë se Stak Mark Mirdita, në prag të Kryengritjes së Përgjithshme Shqiptare, nën udhëheqjen e Hasan be Prishtinës (5 maj-18 gusht 1912), ishte njëra ndër lidhjet e hershme të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare.

Siç përshkruante ngjarjen historiani Muhamet Pirraku, më 21 nëntor 1944, pjesëtarë të uniformuar të OZNA-së e marrin Stak Mirditën nga shtëpia dhe e dërguan në burg. Meqë natën mbretëronte “ora ushtarake”, që lejonte të vritej secili shqiptar që mund të gjendej në rrugë, Staka do të sillet në furrën e bukëpjekësit serb, Sava Vitkoviq, në rrugën e sotme “Iljaz Agushi”. Ishte nata e 23/24 nëntorit 1944. Godina në kat e asaj furre është edhe sot, pikërisht ndërtesa ku gjendet “Barnatorja e Bujqësisë”.

Sadistët serbë e skuqën furrën më shumë sesa për të pjekur bukë dhe të gjallë e futën në furrë martirin e kombit shqiptar, Stak Mark Mirditën. Nga kjo familje janë vrarë gjashtë persona. Nomenklatura komuniste jugosllave me dekada ka fshehur dhe relativizuar krimet e saj.

Pjesa dërmuese e dokumentacionit që mban siglën sekret është në arkivat e BIA-së të Serbisë dhe arkivave tjera në Serbi, ku një komision i veçantë për varreza sekrete të të vrarëve pas 12 shtatorit 1944, tashmë ka hapur disa nga dosjet që përfshijnë edhe Kosovën. Këto varreza të viktimave të vrarë ende nuk janë hulumtuar nga asnjë institucion i vendit. Thuhet se më shumë se 90 për qind janë pushkatuar pa gjykim.

Sipas dokumenteve, pushkatimet kanë qenë të planifikuara, sipas direktivave dhe vendimeve të kreut të atëhershëm ushtarak dhe partiak me ekzistimin e listave të detajuara të personaliteteve që i konsideronin armiq politikë dhe klasorë. Realisht, politika e pushtetit popullor ka pasur një vijimësi të planeve Mbretërisë jugosllave.

Dr. Stevan Moljevac, anëtar i komitetit qendror të Jugosllavisë i cili ishte në krahë të Drazha Mihaloviqit në qershor të vitit 1941, ka hartuar projektin e “Serbisë së Madhe”. Në atë projekt kërkohet që të spastrohet Serbia nga shqiptarët, myslimanët, boshnjakët, kroatët… Më pas ishte platforma antishqiptare serbe e LANÇJ-së, e dëshmuar në Elaboratin “Problemi i pakicave në Jugosllavi” të ministrit në qeverinë e Serbisë, akademikut Vasa Çubriloviq, të 3 nëntorit 1944.

Nomenklatura komuniste jugosllave me dekada ka fshehur dhe relativizuar krimet e saj. Në arkivat e BIA-së serbe ekziston një listë e të vrarëve cila përmban emrin, mbiemrin, profesionin, datën e lindjes dhe vdekjes, rrethanat, por jo edhe lokacionin ku janë ekzekutuar. Teksa në shumë vende të ish-Jugosllavisë procesi i gjetjes së varrezave të fshehta ka përfunduar ose është në përfundim, në Kosovë ende mbeten mistike lokalitetet ku janë varrosur. Në këtë listë figurojnë një pjesë e martirëve të Shqipërisë etnike. Në “Strelishte” janë pushkatuar edhe pjesëtarët e ONDSh-së në krye me Ukë Sadikun e Gjon Sereqin më 1947.

Fehmi Bahtiari thotë se pas luftës së kanë ardhur njerëz në moshë dhe kanë vizituar oborrin e ish-burgut duke u ndalë te një plep i madh. Fehmiut i kishin treguar 5-6 njerëz se në këtë plep kanë qenë të vendosura dy hallka me të cilat u lidheshin të burgosurve duart dhe pa prekë me këmbë në tokë rriheshin me dru ahu. Vetë Fehmiu thotë se deri para luftës i ka parë këto hallka të cilat ishin zënë nga degët. Ai tregon edhe një gjë shumë interesante. Pak para përfundimit të luftës së fundit në Kosovë, plepin qindra vjeçar e kishin prerë. “Nuk ka shkuar larg dhe mu në mes të këtij druri ka lulëzuar një trëndafil me tri lule të kuqe, që asnjëherë në jetë nuk kisha parë diçka të tillë”, thotë ai, duke përmendur një thënie se aty ku derdhet gjaku dalin edhe lulet e kuqe.

Gjykimi i të arrestuarve dhe dalja para gjykatave ushtarake ishte formale dhe një farsë. Pavarësisht shkallës së fajësisë, janë dënuar me vdekje. Të pushkatuarit ishin veprimtarë të çështjes kombëtare dhe të cilët i kundërviheshin sistemit të atëhershëm. Sipas një liste të siguruar, vetëm në Prishtinë janë vrarë rreth 380 persona, ku 280 janë shqiptarë. Por, ky numër është i vogël në krahasim me vrasjet që janë bërë. Të gjithë të pushkatuarve në regjistër u mungon vendvarrimi. Me një shkresë të datës të 18 majit 1945, të lëshuar nga Ministria e Brendshme, thuhet se të gjitha varret e individëve apo varreza kolektive (që i quanin fashiste) të asgjësohen dhe të fshihet çdo gjurmë e mundur.

Edhe pse ka shumë gabime në emra dhe mbiemra dhe toponime, lista plasohet ashtu siç është. Kjo listë që publikohet më poshtë, për herë të parë botohet dhe është e mangët në raport me gjithë ato vrasje dhe zhdukje që janë bërë. Në listë janë disa nga emrat e spikatur, si Gjon Serreçi, Stak Mark Mirdita dhe bashkëluftëtarë të Shaban Polluzhës.

1. Xhemaili Memet lindur më 1919 në Barilev, bujk, data e pushkatimit nuk figuron
2. Bejtullah Beqiri nga Marevci, pushkatuar më 13.01.1945
3. Xhem Isufi nga Goleshi, i pushkatuar më 30.12.1944
4. Zeqir Xhema nga Goleshi, i pushkatuar 30.12.1944
5. Shabanoviq Muharrem nga Prishtina, i pushkatuar 27.11.1944
6. Mehmet Ismajl nga Prishtina pushkatuar 26.11.1944
7. Rushit Ismet? Nga Prishtina pushkatohet më 27.11.1944
8. Bislimi Shaban nga Hajvalia, pushkatohet më 01.12.1944
9. Megjuani Ibraim nga Prishtina,pushkatuar më 26.11.1944
10. Mustafa Ajdin nga Prishtina, pushkatuar më 27.11.1944,
11. Shuqri Ramadan nga Prishtina pushkatuar më 27.11.1944
12. Sefedin Usein nga Prishtina, pushkatuar më 27.11.1944
13. Zubeir Raif, nga Prishtina, pushkatuar më 26.11.1944
14. Haxhi Hysein Daka, Prishtinë, pushkatuar më 27.11.1944
15. Sylca Salih, Prishtine, pushkatuar më 26.11.1944
16. Fami Domanik, Prishtine, pushkatuar më 26.11.1944
17. Alim Qerimi, Prishtine, pushkatuar më 27.11.1944
18. Bahtiar Ibrahim, Prishtine, pushktuar më 29.11.1944
19. Memet Iljaz, Prishtine, pushkatuar më 02.12.1944
20. Zenel Aqip, Prishtine, pushkatuar më 22.12.1944
21. Idria Rrustem, pushkatuar më 01.12.1944
22. Bajram Islam, Prishtine, pushktuar më 19.12.1944
23. Tefik Ismajl. Prishtine, pushkatuar më 05.12.1944
24. Beqiroviq Ismajl, Prishtine, pushkatuar 05.12.1944
25. Jahir Alit pushktuar më 05.12.1944
26. Memedoviq Shefer, Prishtine, pushkatuar më 05.12.1944
27. Asan Alil, Prishtine, pushkatuar më 14.12.1944
28. Sherifoviq Ali, Prishtine, pushktuar më 22.12.1944
29. Bajram Muarrem, Prishtine, pushkatuar më 27.12.1944
30. Lebibovic Ajrullah, pushktuar më 05.01.1945
31. Suljmanovi Alia, Prishtine, pushktuar më 22.12.1944
32. Markovic Markush, Prishtine, etnia e panjohur, pushkatuar më 22.12.1944
33. Markoviq Mikel, Prishtine , etnia e panjohur, 22.12.1944
34. Ferovic Shaban , Mali i Zi, Plav, nuk saktësoht data por thuhet pasluftës
35. Amet Fuad, Prishtine, 27.11.1944, Prishtine,
36. Kadrijeviq Zeqir, Prishtine, I pushkatuar 05.12.1944
37. Beljuli Ahmet, nga Dazhevica, I pushkatuar në 05.12.1944
38. Megush Rama , Sharban, pushkatuar në 05.12.1944
39. Rrustem Emin, Prishtine, pushkatuar 05.12.1944
40. Kadri Sherif, Prishtine, pushkatuar më 05.12.1944
41. Sait Rrushit, Sharban, pushkatuar më 22.12.1944
42. Ahmtoviq Muharrem, Prishtine, pushkatuar 22.12.1944
43. Sadikoviq Zenel, Prishtine, pushkatuar 14.12.1944
44. Alijeviq Shaban, Prishtine, pushkatuar më 14.12.1944
45. Shukri Sherif, Prishtine, pushkatuar më 22.12.1944
46. Marku Staka, Prishtine, pushkatuar më 22.12.1944
47. Xhabir Fari, Prishtine, pushkatuar më 25.12.1944
48. Ajdar Feta, Prishtine, pushktuar më 26.12.1944
49. Rahman Siman, Prishtine, pushkatuar më 26.12.1944
50. Shuquri Ragip, Prishtine, pushkatuar më 22.12.1944
51. Jakup Kadri, Prishtine, pushkatuar më 22.12.1944
52. Imerovic Ali Haki, Prishtine, pushktuar më 22.12.1944
53. Imroviq Ali Ahmet, Prishtine, pushktuar më 22.12.1944
54. Abdulovic Kadrija, Prishtine, pushkatuar më 22.12.1944
55. Urshid Lebib Beg, Prishtine, pushkatuar më 05.01.1945
56. Qollak Sadik, Prishtine, pushkatuar më 05.01.1945
57. Krushka Memet, Prishtine, pushkatuar më 30.12.1944
58. Abdulla Ram, Busi, pushkatur 05.01.1945
59. Kacura Ismajl, Prugovc, pushkatuar 11.01.1945
60. Jahil Kajtaz, Besi, pushkatuar më 08.01.1945
61. Rifat Asan, Prugovc, pushkatuar më 11.01.1945
62. Rexhep Bajram, Prugovc, pushkatuar më 11.01.1945
63. Idriz Bajram, Prugovc, pushkatuar më 11.01.1945
64. Eminovic Asan Sushic, pushkatuar më 11.01.1945
65. Abazovic Aljush Leban, pushktuar më 11.01.1945
66. Abazovic Sejdi Prapashtice, pushkatuar më 11.01.1945
67. Shaban Isen Hajvali, pushktuar më 11.01.1945
68. Rexhepovic Murat Prishtine, pushkatuar më 11.01.1945
69. Jair Uka, Prishtine, pushkatuar më 11.01.1945
70. Danim Jusup Prishtine, pushkatuar më 11.01.1945
71. Maliq Qazim Hajkobil, pushkatuar në nëntor 1945
72. Berisha Latif Rifat, lindur 1908, kryetar i Gjykatës ne Prishtine, pas 1945. I pushkatuar më 17. 05. 1949
73. Berisha Latif Ismajl, 1904 Berisha, Prishtine, pushkatuar më 17. 05. 1949116, Berisha Latif Mustaf 1896 Prishtine, pushkatuar 17. 05. 1949
74. Berisha Ismajl Ibrahim, 1923, pushkatuar më 17. 05. 1949
75. Nezir Osmani lindur 1908 Bujanac BH, pushkatuar 23. 12. 1949
76. Asan Alia, lindur në BH më 1910 me vendbanim Ribar, pushkatohet 1945
77. Tahir Mustafa Krushiq Prishtine, lindur ne Kroci, pushkatohet më 1944
78. Alia Murat Rexhep lindur më 1921 në Drvar BH, pushkatoht më 1944
79. Alia Ferat Rexhep, lindur më 1918 në Drvar të BH, pushktohet 1944
80. Ademi Mustafa Halil, lindur më 1927 në Dërvar të BH, , pushkatohet më 1944
81. Asani Qelim , Prishtine, pushkatohet më 1945
82. Avdulla Rama, nga Busia, pushktohet më 1944
83. Alim Xhemail, nga Davidovci, pushkatohet më 1944
84. Aqim Zenel Prishtine, nuk tegohet viti
85. Alili Akim, Prishtine, pushkatoht më 1945
86. Aslani Sali Bajram lindur më 1915 Drvar, pushkatohet më 1944
87. Alil Husein, Prishtinë, etniciteti I panjohur, pushkatohet më 1945
88. Alimi Emin Alim, Tërstenik, Prishtine pushkatohet më 1944
89. Aliti Milazim Ajet lindur më 1903 Trestenik, pushkatohet më 1944
90. Asani Havo Asan, lindur më 1922 Prishtine, dita e pushkatimit nuk tregohet
91. Ajeti Nush Ajet 1909, Trestenik, pushkatoht më 1944
92. Ајеti Mehmet Ajet, lindur më 1918 Trestenik, pushkatohet në 1944
93. Beqirti, Bajram Beqir, lindur 1889 Trestenik, pushkatoht më 1944
94. Bislim Shaban, Hajvali , pushkatohet në 1944
95. Batalai Kadri Jakup , Prishtine, pushkatohet pas clirimit
96. Bicko Mustafa, Elbasan Prishtine, pushkatohet më 1944
97. Bashali Ashim Asan lindur më 1917 Prishtine, pushkatohet më 1944
98. Binaka Hamid, lindur më 1913 Vukmanovc, Prishtine, pushkatohet pas clirimit
99. Brahimi Jusuf Braim, lindur më 1909 Trestenik, Prishtine, pushktohet më 1944
100. Beluli Islam lindur më 1908 Pasom, Prishtine, pushkatohet më 1944
101. Vili Aleja, Prishtinë, pushkatohet 1945
102. Shaqir Elmi Rashinc, Prishtine, pushktohet në janar 45
103. Milaimi Tair Rashinc, Prishtinë, pushkatohet janar ‘ 45
104. Idriz Shaif , Ashinc, Prishtinë, pushkatohet në janar ’45
105. Selamani Adem Memet, Bujnce -Prishtinë, pushktohet ‘46
106. Baftia Xhema Alim Prishtinë, pushktohet nëntor ‘44
107. Aziri Sali Adem Plitkovic, Prishtinë, pushkatohet në shkurt’ 45
108. Ramatushi Zequir, Bandulic, Prishtinë, pushktohet janar ‘45
109. Avdulla Azir Sali, Bandulic Prishtinë, pushktohet janar ‘45
110. Durmishi Murrem Prishtinë, pushkatohet me 1944, podujeve
111. Sali Shiqan, Prishtine,kafexhi, pushktohet 1944 s
112. Ashul Jarka, Prishtine, pushktohet pas clirimit në Podujevë
113. Remzi Shufta, Prishtine , pushktohet 1944
114. Murat Bajraktari , lindur më 1864 Prishtine, pushkatohet pas clirimit ne Podujeve
115. Met Govori, lindur 1904 në Prishtinë, pushkatohet 1945
116. Shefqet Caka, lindur 1917, Prishtine, pushkatohet në fillim te 47
117. Gergur Fazlija , lindur më 1911 Prishtine, pushkatohet shtator ‘46
118. Sereci Gjon, lindur më 1916 Ferizaj, vdes qershor te ‘46 Podujeve (Mënyra e vdekjes nuk tregohet)
119. Efendi, Sudi Enver, lindur më 1921 Prishtine, pushkatohet 1944 Podujeve
120. Hasani Jahija sheh Turbetar lindur 1890, turk Prishtine, pushkatohet 1945
121. Mehmet Agush Mehmti, tregtar, lindur më 1878 Prishtine pushkatohet pas clirimit
122. Matarola Shaban Ramadan, Prishtine , pushkatohet tetor ‘45
123. Sabri Sali Sula, lindur më 1912 Prishtine, pushkatohet ‘ 44
124. Rusit Lebis lindur 1878 beg Prishtine, pushkatohet pas clirimit
125. Femi Domanik Sukrija, lindur më 1905 Prishtine, pushkatohet pas clirimit
126. Sylejman Xhemail, beg lindur më 1912 Prishtine, pushkatohet pas clirimit
127. Dalip Jusuf, bujk lindur më 1916 Prishtine, pushkatohet ’44
128. Ali Ahmet Imer, bujk lindur më 1923 Prishtine, pushkatohet pas luftës
129. Hasan Musa bujk lindur më 1909 Prishtine, pushkatohet pas clirimit
130. Alim Miksic, Prugovc , kryetar komune, pushkatohet pas clirimit
131. Mustafa Ali bujk Prishtine, pushkatohet pas clirimit
132. Ibraimi Kadri, kopshtar lindur më 1927 Prishtine, pushkatohet pas clirimit
133. Ibraimi Alija Sherif lindur më 1907 Prishtine , pushkatohet ’44
134. Ibraimi Shuqri Sherif lindur më 1922 Prishtinë,
135. Usein Faik Ramadan, kepuctar lindur më 1912 Prishtine
136. Sadik Sulja lindur më 1902 Prishtine, kulak, pushkatohet ‘44
137. Mustafa Agushi Ismail lindur më 1904 Prishtine, kulak, pushkatohet pas clirimit
138. Bajram Muharrem lindur më 1904 Prishtine, tregtar, pushkatohet pas clirimit
139. Sadria Sherif bujk lindur 1924 Prishtine, pushkatohet më 1945
140. Shuqurija Sherif pushktohet pas clirimit
141. Alija Sherifе Prishtine, pushkatohet më 1945
142. Shaban Muharrem bujk Prishtine, pushktohet pas clirimit
143. Budec Sadik Tafik bujk, Prishtine, pushkatohet pas clirimit
144. Aqir Zejnel, bujk Prishtine, pushkatohet më ‘ 1945
145. Eshref Shuqri, kafexhi Prishtine, pushkatohet më 1944
146. Husein Bunlari Rexhep, bujk, Prishtine, pushkatohet pas clirimit
147. Ismajl Beqir Mula, karrocier, Prishtine, pushkatohet pas clirimit
148. Rexhelar Hysein Seladin, lindur 1896 Prishtine, kopshtar, pushktohet ‘ 44
149. Muharrem Ahmet, lindur më 1919 Prishtine, kasap, I ekzekutuar pas clirimit
150. Svirca Mustafë,bujk, Prishtine, I ekzekutuar ‘44
151. Ismet Sali , kafexhi, Prishtine, I vrarë pas clirimit
152. Kadrija Remzi , Prishtine, pushktohet pas clirimit
153. Shukri Ramadan Beg, Prishtine, i ekzekutuar pas clirimit
154. Fat Ahmet, peme shites Prishtine, pushktohet pas clirimit
155. Mustafa Krushkalar, Prishtine, pushktohet pas clirimit,
156. Zeqir Bajram punëtor Prishtine
157. Memet Kumnova, tregtare Prishtine, pushkatohet pas clirimit
158. Farija Sylejman Ahmet, Prishtine, pushkatohet pas clirimit
159. Memet Karaman Krushka, Prishtine, pushktohet pas clirimit
160. Tefik Isa lindur më 1920 Prishtine, pushkatoht në ’45
161. 220. Krasniqi Asan Ajet lindur me 1906 në Sllovaki, m vendbanim Makovce
162. Rexha Ashim Rexha lindur më 1909 në Тerstenik, pushktohet në ‘45
163. Goshan Xhema Gosha lindur më 1859 në Terstenik pushkatohet ‘45
164. Ram Rexhepi Rexhep 1859 Terstenik, pushkatohet ‘45
165. Salia Feta Salia lindur në Terstenik, pushkatohet ‘45
166. Ashim Milazim Ashim lindur më 1890 në Terstenik , pushkatohet më ‘45
167. Kukiq Hamit lindur më 1910 Trstenik -Shqiperi, pushkatohet në ‘45
168. Mema Arif Mema bujk lindur 1924, Terstenik, pushkatohet ‘45
169. Asan Salihi Asan, lindur 1909 Trestenik Shqiperi, pushkatohet ‘45
170. Fazli Abib Fazlia, lindur 1910, Trestenik Shqiperi, pushkatohet ‘45
171. Tahir KadrijaTahir, lindur 1925,Trestenik Shqiperi, pushkatohet ‘45
172. Tahir Hamit Tahija, lindur 1925 Trestenik Shqiperi
173. Ahmet Behi Ahmet , lindur më 1917 Trestenik Shqiperi, pushkatohet ‘45
174. Rama Sula Rama, lindur më 1909 Trestenik Shqiperi, pushktoht më 45
175. Xhemajl Rexhep Xhemajl, lindur 1889 Trestenik Shqiperi, pushkatohet në ‘45
176. Rexhpi Sali, lindur 1918 Trestenik, pushktaohet në’ 45
177. Rexhepi Selim , lindur më 1917 Trestenik, pushktohet në ‘45 nën akuzën renegat
178. Zenuni Memet , lindur më 1885 Trestenik, pushkatohet më ’45
179. Reshit Feriz , lindur më 1905 Trestenik , pushkatohet ’45
180. Osmani Xhemo, lindur më 1911 BH, gjeometër, pushktaohet më 25.12.1944
181. Osman Ajdar , 1917 Lapovc Kroaci, pushkatohet më 29.12.1944
182. Memet Sherif Shaban, lindur më 1922 nëBurnic , pushktohet më ‘ 45
183. Murseli Qerim Ramiz , lindur më 1927 Okllap, pushkatuar më 1945 në Gadimlje
184. Maliqi Shuqrija , lindur më 1927 Prishtinë, pushkatohet janar 45
185. Avdi Sherif Amet, lindur më 1912 Banjic ,pushkatohet ‘ 45
186. Ajvazi Selim Xhemail 1899 Dobranje Hrvatska, pushktoht shkurt ‘45
187. Beqiri Braim Asan lindur më 1910 Banjice, pushkatuar më ‘45
188. Iseni Zenel lindur më 1913 Ribar I Madh, pushkatuar në dhjetor ‘44
189. Alili Kadri Beba lindur 1885 Ribar I Madh ,pushkatuar ‘ 47 Prishtine,
190. Ademi Shefqet Rexhep 1927 Carevo Selo Maqedoni, pushkatuar janar ‘45
191. Shabani Nazif lindur 1905 Petrovo Selo , pushktuar maj ‘45
192. Sadiki Rexhep lindur më 1911, Petrovo Selo , pushktuar maj ‘45
193. Shaqiri Sadik lindur 1913 Petrovo Selo Maqedoni, pushktuarnë maj 45
194. Munishi Xhemail lindur më 1909 Prishtinë, pushkatuar në maj ‘45
195. Muslia Bajram lindiur më 1910 Petrovo Selo Maqedoni, pushkatuar në maj ’45
196. Asani Vesel lindur 1919 Babush ,pushkatuar më 1945
197. Sadiki Ceci lindur më 1909 Babush, pushktuar më 1945
198. Agushi Hasan lindur më 1912 Gadime, pushktuar më 1945
199. Аlia Covani Prishtine , pushktuar pas clirimit
200. Akil Bajrami, Prishtine , pushktuar më pas clirimit
201. Azem Simnica, Prishtine , pushktuar më 1945
202. Abaz Shaban , Prishtine , pushkatuar më 1945
203. Aziri Alim , Prishtine , pushkatuar më 1945
204. Asan Adem , Prishtine , pushktuar më 1945
205. Bajrush Ramushi , Prishtine , pushkatuar pas clirimit
206. Bajram Jetuja , Prishtine , pushkatuar pas clirimit
207. Beqiri Bislim , Prishtine , pushkatuarpas clirimit
208. Berisha Imer , Prishtine , I pushkatuar pas clirimit
209. Ismajl Gashi , Prishtine , I pushkatuar pas clirimit
210. Idriz Berisha, Prishtine I pushkatuar pas clirimit
211. Idriz VIsoka, Prishtine , I pushkatuar pas clirimit
212. Jair Kajtaza , Prishtine , I pushkatuar pas clirimit
213. Musa Alija , Prishtine, I pushkatuar pas clirimit
214. MIsim Aziri, Prishtine , I pushkatuar pas clirimit
215. Nuha Avdyl, Prishtine, I pushkatuar pas clirimit
216. Osman Sula , Prishtine, I pushkatuar pas clirimit,
217. Ram Aziri , Prishtine, pushkatuar më 1945
218. Rexhep Visoka , Prishtine , I pushkatuar 1944
219. Rasim Bajram , Prishtine , I pushkatuar 1944
220. Selim Alim , Prishtine , I pushkatuar 1944
221. Sadik Qerim , Prishtine, I pushkatuar 1944
222. Smajl Kacuri , Prishtine , I pushkatuar më 1944
223. Smajl Pllana, Prishtine, I pushkatuar 1944
224. Sejdi Rama , Prishtine, I pushkatuar pas clirimit
225. Smajl Ajeti , Prishtine, I pushkatuar 1944
226. Sali Bajram, Prishtine, I pushkatuar 1944
227. Sali Ismajl , Prishtine, I pushkatuar 1944
228. Sejdia Gani, Prishtine, I pushkatuar më 1944
229. Sadria Bajram, Prishtine, pushkatuar më 1944
230. Sinani Liman , Prishtine, pushkatuar më 1944
231. Qerim Berisha, Prishtine, pushkatuar më 1944
232. Ferati Zenel , Prishtine, pushktuar më 1946
233. Fazlia Isin, Prishtine, I pushkatuar pas clirimit
234. Halit Avdullah, Prishtine, I pushkatuar pas clirimit,
235. Hasan Hoxha , Prishtine, I pushkatuar pas clirimit
236. Shaban Gashi, Prishtine, pushkatuar më 1945
237. Xhemail Xhorak Prishtine, pushkatuar 1945
238. Staku Marku, Prishtinë vrarë më 1944
239. Geda Ashadin Hasan lindur më 1921 Prishtine,
240. Doruti Bajram Doruti lindur më 1908 Prishtinë
241. Xhemail Rasim Xhemail lindur 1900 Sjenicë
242. Xhabiri Halim, Prishtine, pushkatuar pas clirimit
243. Zenel Sadik, Prishtinë, pushkatuar pas clirimit
244. Zeqiri Hala Zeqiri, Prishtinë, pushktuar pas clirimit
245. Shuquri Ramadan, Prishtinë, pushkatuar pas clirimit
246. Ramadan Muharrem lindur 1893 Prishtine, pushkatuar 1945
247. Alush Jarka, lindur 1910 Prishtine, pushkatuar 1945
248. Grguri Ajet, lindur 1910 Prishtine, pushktuar shtator 1946
249. Zeqiri Etem lindur 1901 Bërnic e Epërme, pushkatuar pas clirimit
250. Akif Bajram, Rimanishta , pushkatuar 1945
251. Baftir Dubnica, Prishtine, pushkatuar 1945
252. Zeneli Ramadan Zenel indur 1899 Trestenik
253. Ismajl Memet , Prishtinë, pushkatuar 1944
254. Ibrahimovic Mustafa , Hajvali, pushktuar pas clirimit
255. Ismajl Tehik, Prishtine, pushkatuar pas clirimit
256. Ismak Jak 1895, Prishtine, pushktuar pas clirimit
257. Ibrahimovic Osman Ibrahim, lindur 1907 Prishtine, pushkatuar pas clirimit
258. Berisha Vsel Ajdar, lindur 1908 Grashtic, pushkatuar 1945
259. Krasniqi Xhafer Mustafa lindur 1903 Grashtice, pushkatuar 1945
260. Krasniqi Ibush Bajram lindur 1912, pushkatuar 1945
261. Shapjan Rexhep Muarem lindur 1907 Grashtice, pushkatur 1945
262. Krasniqi Murat Asim, lindur 1921 Grashtice, pushkatuar 1945
263. Granoran Avdi Nimon lindur 1915 Radoshevc, pushktuar 1945
264. Berisha Ajrullah Alia lindur 1913 Radoshevc, pushkatuar 1945
265. Berisha Sylejman Vedrija,lindur 1915 Radoshevc, pushkatuar 1945
266. Berisha Rifat Azir, lindur 1923 Radoshevac, pushkatuar 1945
267. Berisha Anefi Bajram, lindur 1923 Radoshevac, pushkatuar 1945
268. Ismajl Xhafri lindur 1919 Grashtice, pushkatuar 1945
269. Xhema Xhurak, lindur 1915 Sllatina e Madhe, pushktuar 1945
270. Shulic Xhemail, lindur 1925 Mramor, pushktuar 1945
271. Amdi Jetulla lindur 1899 Mramor, pushktuar 1945
272. Isen Bajrami lindur 1927 Mramor, pushkatuar 1945
273. Isuf Bejta 1900 Keqikoll , pushktuar 1945
274. Abazi Ahmet , Keqikoll, pushktuar 1945
275. Berisha Jusuf Adem lindur 1926 Hajvali , pushkatuar 1945
276. Krasniqi Sejdi Muslia lindur 1906 Llukar, pushkatuar 1946
277. Krasniqi Asan Alia lindur 1915 Grashtice, pushktuar ne fund të 1945
278. Lushi Selim lindur 1917 Prishtine, pushktuar pas clirimit
279. Lushti Smajl Azim, Prishtine, pushktuar pas clirimit
280. Mustafa Qamil , Prishtine, pushktuar pas clirimit
281. Memetovic Shefer, Prishtine, pushkatuar pas clirimit
282. Rashiti Ramaris Rashit lindur 1889 Trestenik, pushkatuar 1944
283. Rexhpi Sheremet, lindur 1909 Trestenik, pushktuar 1944
284. Rrahmoni Sinan , Prishtine, pushkatuar 1944
285. Rauf Zymber, Prishtine, pushkatuar 1944,
286. Ejupi Sylejman lindur 1917 Prishtine, pushkatuar 1944
287. Beqir Eshref Shukri, lindur 1920 Prishtine, pushkatuar 1944
288. Bajrami Atif Rimanishta, 1908 Rimanishte, pushktuar 1944
289. Osman Ibraim –Solid lindur 1907, pushktuar 1944
290. Isen Klinan Emin, lindur Svrcak, pushktuar 1945 Vushtri
291. Muslia Sadria, lindur 1905 Cumush, Prishtine, pushkatuar 9 gusht 1945
292. Ramadan Kadri Ramiz, lindur 1896 Gjugjevac, pushkatuar 9 gusht 1945
293. Luis Marku, orëtar, lindur 1912 Prishtine, pushktuar 1945
294. Ferim Shaban, lindur në 1887 Marevc, pushkatuar 1945
295. Kluna Iftan, lindur në 1916 Gllogovc, Mysliman vdqi më 20.08.1952 në Goli Otok (sic.) /Kosova Info/