LAJMI I FUNDIT:

A e dini se sa rritet konsumi i karburantit nëse gomat nuk janë fryra sa duhet?

A e dini se sa rritet konsumi i karburantit nëse gomat nuk janë fryra sa duhet?

Për shkak të fryrjes së pamjaftueshme të gomave, në Evropë konsumohen tre miliardë litra karburant çdo vit.

Sa shpesh i kontrolloni gomat tuaja? Sigurisht shumë e rrallë, nëse pyesni Klubin Automatik Gjerman (ADAC).


Ekspertët në klub këshillojnë matjen e presionit të gomave çdo dy javë. Edhe një gjysmë bar më e ulët se vlera e përcaktuar ndryshon karakteristikat e drejtimit të veturës, p.sh. distanca e frenimit rritet dhe kthesat në kthesa përkeqësohen.

Çfarë domethënie kanë numrat dhe shkronjat në goma?
Lexo po ashtu Çfarë domethënie kanë numrat dhe shkronjat në goma?

Rezistenca më e lartë e rrotullimit të gomave do të thotë që konsumohet deri në 0,3 litra më shumë karburant për 100 km.

Për shkak të kësaj, tre miliardë litra karburant konsumohen çdo vit në Evropë. Nëse presioni i gomave është shumë i lartë, kjo ndikon negativisht në komoditetin e drejtimit dhe konsumimi është gjithashtu i pabarabartë.

Presioni i duhur i gomave mund të gjendet në vende të ndryshme:

Në manualin e përdorimit
Shtylla B e derës së shoferit
Në një ngjitëse në kutinë e dorezave
Në faqen e internetit të prodhuesit

Për rehati, prodhuesit zakonisht deklarojnë vetëm presionin minimal. Një rritje prej 0,2 bar është mezi e dukshme për sa i përket komoditetit, por zvogëlon konsumin e karburantit pa sakrifikuar sigurinë – këshillon eksperti i ADAC Ruprecht Müller.

Çfarë duhet të dini për ndërrimin e gomave të veturës ​
Lexo po ashtu Çfarë duhet të dini për ndërrimin e gomave të veturës ​

Është mirë të matni presionin e gomave përpara se të vozitni ose pasi të vozitni disa kilometra. Një temperaturë e jashtme prej 20 gradë Celsius është ideale. /Telegrafi/