Kush nuk ka dëgjuar për detektivin e famshëm Hercule Poirot, i cili doli nga lapsi i të famshmes shkrimtare angleze, Agatha Christie. Por, është e paqartë për shumë njerëz se çfarë e motivoi Christien që t’i jepte nënshtetësi angleze detektivit belg.

Sekreti qëndron në faktin se kishte shumë mërgimtarë belgë në Devon County, aty ku jetoi Christie.

Si arritën atje?

Gjatë Luftës së Parë Botërore, Belgjika u pushtua nga Gjermania. Për shkak të kësaj, shumë belgë vendosën të largoheshin nga atdheu i tyre dhe kështu lindi personazhi fiktiv Hercule Poirot, i cili përshkoi La Manshin në 1916.

Në Belgjikë ai ishte oficer policie, por në Mbretërinë e Bashkuar (si i huaj) nuk mund ta kryente me ligj këtë punë (shtetërore). Prandaj, Poirot është përfshirë me sukses në hetimet private dhe gjatë 35 viteve ka zgjidhur shumë raste misterioze. /Te Sheshi/