Një nga ndërlikimet më kërcënuese midis pacientëve të shtruar në spital për shkak të COVID-19 akut është dëmtimi i disa organeve të brendshme të trupit

Nga këto, dëmtimi i veshkave është një rezultat shumë i frikësuar, i cili gjithashtu mund të rrisë shanset e vdekjeve të reja të lidhura me coronavirusin.

Në një studim të ri, një ekip ndërkombëtar studiuesish ka identifikuar një proteinë që ka shumë të ngjarë të jetë shkaku i dëmtimit të veshkave te pacientët me COVID-19.

Sipas një studimi të udhëhequr nga Universiteti i Michiganit, nivelet e larta të receptorit të tretshëm të aktivizuesit të plazminogjenit urokinase (suPAR) – një proteinë e prodhuar nga gjaku dhe shërben si biomarkeri për aktivitetin imun dhe inflamator në trupin e njeriut – ishte e lidhur ngushtë dëmtimi i veshkave midis njerëzve të infektuar me virusin SARS-CoV-2 dhe kërkoi shtrimin në spital.

“Ne nuk e dimë saktësisht pse pacientët me COVID-19 të rëndë kanë një shkallë të lartë të dëmtimit të veshkave“, tha Salim Hayek, autor i studimit.

“Sidoqoftë, është duke u bërë më e qartë se një sistem imunitar hiperaktiv luan një rol të madh në sëmundshmërinë e COVID-19, duke përfshirë ndërlikimet e lidhura me veshkat.”

Autorët testuan nivelet e suPAR të 352 pjesëmarrësve të studimit të cilët morën sëmundjen dhe u pranuan në spital për shkak të saj. Gati 25 për qind e pjesëmarrësve pësuan dëmtime të rënda në veshka ndërsa ishin në spital. Nivelet e tyre mesatare të suPAR ishin mbi 60 për qind më të larta në krahasim me pjesëmarrësit e tjerë.

Gjithashtu, nevoja e mundshme për dializë shpëtuese ishte 20 herë më e lartë në mesin e pacientëve me nivelet më të larta të suPAR. Në tërësi, nivelet mesatare të suPAR të pjesëmarrësve në spital me COVID-19 të rëndë ishin gati tri herë më të larta kur krahasoheshin me individë të shëndetshëm.

“SuPAR është një faktor qarkullues imunitar që kemi parë të kontribuojë në dëmtimin e veshkave në mijëra pacientë,” tha Jochen Reiser, bashkautor i studimit.

“Viruset ARN si HIV dhe SARS-CoV-2 sjellin një përgjigje suPAR të sistemit imunitar të lindur që çon në një rritje të niveleve të suPAR në gjak. Nëse ekziston një përgjigje hiperinflamatore e suPAR, qelizat e veshkave mund të dëmtohen”, shpjegoi Reiser.

Subramaniam Pennathur, bashkautor i studimit, theksoi se regjistrimi i niveleve të suPAR në kohën e pranimit në spitale mund të shërbejë si një parashikues i rëndësishëm i dëmtimit akut të veshkave (AKI) gjatë rrjedhës së periudhave të trajtimit të tyre dhe të jetë konsekuent për kujdesin në e ardhmja.

“Për shembull, marrja e niveleve të suPAR mund të na lejojë të bëjmë shtresimin e rreziqeve, d.m.th., të identifikojmë pacientët me rrezik të lartë herët dhe të krijojmë trajtimin e duhur parandalues, duke zvogëluar kështu rrezikun e AKI dhe duke përmirësuar rezultatet e COVID-19”, tha ai.

Pennathur shtoi se trajtimet e përqendruara në ndërprerjen e rrugës suPAR mund të konsiderohen gjithashtu për kujdesin terapeutik dhe parandalues të AKI të shkaktuar nga coronavirus.

“Ne jemi duke u përgatitur të fillojmë provën e parë klinike që synon suPAR për të parandaluar dëmtimin e veshkave të lidhura me COVID-19 dhe duke vepruar kështu shpresojmë të lehtësojmë barrën e sëmundjes së veshkave si në pacientët COVID-19 ashtu edhe jo-COVID-19 me nivele të larta të suPAR,” përfundoi Hayek.