LAJMI I FUNDIT:

Cilin grup të gjakut do ta ketë fëmija juaj

Cilin grup të gjakut do ta ketë fëmija juaj

Gjaku është i ndarë në katër grupe, në bazë të ekzistimit të proteinave të caktuara në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut (eritrociteve). Ekzistojnë grupet e gjakut A, B, AB dhe O. Sistemi ABO i grupeve të gjakut përcaktohet nga gjeni, i cili ka tre kategori të ndryshme: A, B dhe O.

Këta tre nëngrupe mund të kombinohen në gjashtë forma të mundshme, duke përcaktuar gjashtë gjenotipe të ndryshme. Grupet e gjakut A dhe B janë dominuese në raport me grupin O të gjakut, ndërsa ndërmjet vete janë kodominuese.

Personat të cilët kanë gjenotipet AA ose AO kanë grupin e gjakut A, sepse në sipërfaqen e eritrociteve të tyre gjendet antigjeni A. Ngjashëm është edhe te personat me grupin e gjakut B (gjenotipet BB dhe BO), te këta në sipërfaqe të eritrociteve gjendet antigjeni B. Në rastet kur në sipërfaqe të eritrociteve gjenden në çift me kromozome homologe antigjenet A dhe B (gjenotipi AB), atëherë personi i caktuar do të ketë të dy antigjenet, A dhe B, kështu që grupi i tij i gjakut do të jetë AB. Personat me grupin e gjakut O (gjenotipi OO) nuk përmbajnë asnjërin nga antigjenet në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut.

Grupet e gjakut

 të prindërve

Grupet e mundshme

 të gjakut te fëmija

Grupet e gjakut që

nuk mund t’i ketë fëmija

A A

A,O

B, AB

A B

A, B, AB, O

A AB

A, B, AB

O

A O

A, O

B, AB

B B

B, O

A, AB

B AB

A, B, AB

O

B O

B, O

A, AB

AB AB

A, B, AB

O

AB O

A, B

AB, O

O O

O

A, B, AB

Personi me grupin e gjakut O nuk mund të pranojë gjak nga grupet A, B dhe AB, ndërsa bartësi i grupit të gjakut AB nuk mund t’u japë gjak grupeve A, B dhe O. Kështu, për grupin O të gjakut thuhet se është dhënës universal (sepse personat me cilindo grup të gjakut mund të pranojnë gjak nga grupi O), ndërsa për grupin AB thuhet se është marrës universal (pasi personi që ka këtë grup të gjakut mund të pranojë gjak nga të gjitha grupet tjera të gjakut). /Telegrafi/


Në trend Femra

Më shumë
Filtri që po

Filtri që po "tmerron" përdoruesit në TikTok - a dukemi me të vërtetë kështu siç na paraqet ky efekt në platformë?

Femra
Romantike, elegante: Disa ide për të marrë frymëzim se si të veshësh fundin me tyl

Romantike, elegante: Disa ide për të marrë frymëzim se si të veshësh fundin me tyl

Keshilla Modë
Metoda sekrete të grimit, për t'i bërë sytë të duken më të mëdhenj

Metoda sekrete të grimit, për t'i bërë sytë të duken më të mëdhenj

Femra
Si ta zgjosh fantazinë e çdo mashkulli

Si ta zgjosh fantazinë e çdo mashkulli

Në çift
Qindra emra shqiptarë dhe ilirë për fëmijën tuaj

Qindra emra shqiptarë dhe ilirë për fëmijën tuaj

Bebja këtu
“Është shtatë muajsh dhe tashmë ecën”: Kur mund të qëndrojë një bebe në këmbë?

“Është shtatë muajsh dhe tashmë ecën”: Kur mund të qëndrojë një bebe në këmbë?

Këshilla për prindër
Kalo në kategori