Disa pacientë me coronavirus janë dërguar në njësitë e kujdesit intensiv (ICU) për t’u dhënë një ndihmë shtesë për të luftuar sëmundjen – gjë që është duke e bërë edhe me kryeministrin britanik, Boris Johnson.

Ai fillimisht u pranua në spital të dielën natën, dhe tha vetë pasditen e ardhshme se ai ishte “me disponim të mirë” – por deri në mbrëmje gjendja e tij ishte përkeqësuar dhe ai ishte transferuar në një ICU.

Një zëdhënës i Downing Street tha që masa ishte një nga “masat paraprake” dhe se kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar ishte akoma i vetëdijshëm.

“Ai është duke marrë trajtim standard me oksigjenin dhe po merr frymë pa ndonjë ndihmë tjetër”, tha zëdhënësi, duke shtuar se 55-vjeçari nuk ishte vendosur në ventilim mekanik ose “mbështetje jo-invazive të frymëmarrjes”.

Euronews ka pyetur ekspertin Derek Hill, një profesor mjekësor në University College London, pse disa pacientë COVID-19 shkojnë në ICU dhe çfarë ndodh kur ata janë atje, përcjell Telegrafi.

Hill, i cili foli përgjithësisht për ICU dhe jo për çështjen specifike të Johnson, tha: “Njerëzit zakonisht shkojnë në kujdesin intensiv kur janë të sëmurë në mënyrë kritike”.

Duke folur për coronavirusin, ai shtoi: “Problemet me frymëmarrjen janë një simptomë e zakonshme në COVID-19”.

“Kur këto probleme të frymëmarrjes bëhen serioze, njerëzit duhet të shkojnë në spital dhe të ndihmohen në frymëmarrje”.

Njerëzit e pranuar në spital mund të fillojnë me trajtime më të thjeshta, tha ai, siç është dhënia e oksigjenit në një trajtim të quajtur “Terapia Konvencionale e Oksigjenit”.

“Disa njerëz arrijnë me këtë nivelin e frymëmarrjes”, tha Hill, duke shtuar: “Të tjerët kanë nevojë për më shumë ndihmë për frymëmarrje”.

Dhe sipas tij, “këtu mund të ndodhë pranimi në kujdesin intensiv”.

Çfarë ndodh me një pacient me coronavirus në një ICU?

“Jo të gjithë trajtohen në të njëjtën mënyrë në kujdesin intensiv”, tha Hill, duke theksuar se “ndihma më e sofistikuar për frymëmarrje” ka dy forma: invazive ose jo-invazive.

“Forma invazive”, Hill tha “përfshinë një tub duke u mbërthyer në tubin e frymëmarrjes së pacientit”.

Ky proces quhet intubim, ku tubi më pas është i lidhur me një ventilator për të shtyrë ajrin në mushkëri të një pacienti i cili nuk është në gjendje të marrë frymë vetë. Zakonisht kryhet kur një person është i “qetësuar përmes ilaçeve”.

Lloji tjetër, pra, është ajrimi jo-invaziv, për të cilin Hill tha se “mund të përfshijë një maskë ose ‘kapuç special’”.

Ai shtoi: “Një qasje e zakonshme quhet Presion i Vazhdueshëm Pozitiv Ajror, ose CPAP për pak kohë”.

“Me këtë lloj mbështetje për frymëmarrjen, pacienti fillon frymëmarrjen vetë dhe makina e ndihmon të mbushë mushkëritë, dhe gjithashtu siguron oksigjen shtesë ndërsa merr frymë”.

“CPAP përdoret gjerësisht në trajtimin e apneas së gjumit, dhe është gjithashtu e dobishme në trajtimin e disa pacientëve me COVID-19, të paktën fillimisht”.

Hill shtoi: “Shumica e spitaleve kanë një proces të dizajnuar me kujdes për vlerësimin e pacientëve dhe ndryshimin e mbështetjes së frymëmarrjes që marrin në bazë të simptomave”.

Çfarë do të monitorojnë mjekët te pacientët me coronavirus – si Johnson – ndërsa janë në kujdes intensiv?

“Ata do të monitorojnë vazhdimisht shumë parametra fiziologjikë”, tha Hill, dhe vuri në dukje se do të përqendroheshin veçanërisht në oksigjenin në gjak, përcjell Telegrafi.

Kjo quhet matja e ngopjes me oksigjen (SpO2), dhe mund të bëhet me një pjesë të pajisjeve të quajtur një oksimetër puls, i cili i vendoset një personi te gishti i dorës.

Cilat janë shanset për tu rikuperuar nga coronavirusi në një ICU?

Shifrat që tregojnë nivelin e rikuperimit nga kujdesi intensiv nuk janë plotësisht të qarta për shkak të një numri faktorësh duke përfshirë një vonesë në shifrat e raportimit, sëmundja është kaq e re, dhe me numrin kaq të madh të pacientëve që akoma marrin trajtim.

Sipas raportit më të fundit nga Qendra Kombëtare e Auditimit dhe Kërkimit e Kujdesit Intensiv, i cili përdori të dhëna të hershme që mbulonin 24 orët e para në njësinë e kujdesit kritik të pacientëve me coronavirus në Angli, Uells dhe Irlandën Veriore, rreth 15% e 2,249 pacientëve ishin liruar nga spitali.

Një 15% tjetër i pacientëve kishin vdekur, ndërsa pjesa më e madhe (70%) ende besohej se ishin në kujdes kritik.

Kjo tregon se rreth 50% e pacientëve me rezultate të njohura kanë vdekur; sidoqoftë, kjo nuk është një paraqitje e saktë e numrit të pacientëve që në të vërtetë shërohen nga sëmundja në një ICU për shkak të numrit të njerëzve që ende trajtohen.

“Disa njerëz me COVID-19 janë jashtë kujdesit intensiv brenda disa ditësh”, tha Hill për Euronews.

Por, shtoi ai, është “mjaft e zakonshme” të trajtohet në një njësi të kujdesit intensiv për më shumë se dy javë “për të ndihmuar frymëmarrjen ndërsa trupi lufton virusin. /Telegrafi/