Hekuri është një element gjurmë thelbësor për trupin tonë, veçanërisht për formimin e rruazave të kuqe të gjakut, përgjegjëse për transportimin e oksigjenit në organe dhe inde

Përgjithësisht me mungesë hekuri ka një ndjenjë dobësie dhe rraskapitjeje (ndër simptomat tek femrat, këto janë më të shpeshtat, veçanërisht në rastin e menstruacioneve). Por ka edhe shenja të tjera për t’u kujdesur, shkruan melarossa.it.

Në rastin e anemisë nga mungesa e hekurit, simptomat janë edhe më të dukshme. Anemia është një sëmundje shumë e përhapur (nga ajo vuajnë mbi 1 miliard gra), në përgjithësi karakterizohet nga: zbehje, marramendje, takikardi, vështirësi në frymëmarrje.

Reklama

Shkaqet mund të jenë të ndryshme dhe janë mbi të gjitha gratë që janë më të rrezikuara, të moshës së lindjes së fëmijës apo shtatzënisë, por edhe të moshuarit apo personat e dobët apo personat me sëmundje bashkëshoqëruese.

Reklama

Për të mbuluar nevojat ditore të këtij minerali është shumë e rëndësishme të ndiqni një dietë të larmishme dhe të ekuilibruar.

Në fakt, niveli i ulët i hekurit mund të zgjidhet me ushqim, duke zgjedhur me kujdes çfarë të hani, por kjo varet edhe nga niveli i ashpërsisë.

Çfarë nënkuptohet me mungesë hekuri?

Mungesa e hekurit është një gjendje që nuk duhet nënvlerësuar, pasi është e lidhur ngushtë me aneminë.

Reklama

Pak hekur, në fakt, nënkupton edhe pak hemoglobinë në gjak, proteina e pranishme në qelizat e kuqe të gjakut (ose eritrocitet) që favorizon transportin e oksigjenit në indet dhe organet e trupit tonë.

Prandaj, oksigjenimi i dobët për shkak të niveleve të ulëta të hekurit e bën trupin tonë më të dobët.

Reklama

Kërkesa ushqyese e këtij minerali është, në fakt, shumë e rëndësishme, veçanërisht për gratë fertile dhe shtatzëna.

I ashtuquajturi niveli i ulët i hekurit mund të ketë disa arsye, duke përfshirë:

1) Një dietë e pabalancuar dhe me pak hekur.
2) Një përthithje e reduktuar ose e dëmtuar e hekurit.
3) Një humbje e zgjatur e mineralit.

Reklama

Me fjalë të tjera, ata që nuk ndjekin një dietë korrekte ose humbin më shumë hekur sesa mund të marrin (për shembull gjatë shtatzënisë ose për shkak të çrregullimeve gastrointestinale), mund të kenë mungesë hekuri.

Nevoja ditore për hekur është rreth 10 mg / ditë për burrat dhe 18 mg / ditë për gratë, megjithëse nevoja e grave për këtë mineral rritet deri në 30 mg / ditë në rast shtatzënie ose ushqyerjeje me gji.

Reklama