Këngëtarja 20-vjeçare foli për sindromën Tourette në episodin më të fundit të serialit të Netflix “My Next Guest Needs No Introduction” me David Letterman. Gjatë intervistës, ylli u shfaq duke kthyer kokën dhe duke hapur gojën.

Letterman pyet: “Çfarë po ndodh? Miza?” Eilish përgjigjet: “Jo, po bëj ‘tik’”. Letterman kërkon falje dhe Eilish thotë se “dritat” e ndezën atë.

Ajo shpjegon: “Nëse më filmoni për një kohë të gjatë, do të shihni shumë ‘tik’. Nuk më intereson. Është vërtet e çuditshme, nuk kam folur fare për të”.

Sindroma e Tourette është një gjendje që shkakton një person të bëjë tinguj dhe lëvizje të pavullnetshme të quajtura ‘tik’, shpjegon NHS. ‘Tik’ janë simptoma kryesore dhe zakonisht shfaqen në fëmijëri nga mosha dy deri në 14 vjeç.

Reklama
Reklama
Çfarë është sindroma Tourette? Çfarë është sindroma Tourette?

Organizata shëndetësore thotë: “Njerëzit me sindromën Tourette kanë një kombinim të ‘tikave’ fizike dhe vokale”. Shembuj të ‘tikave’ përfshijnë pulsimin, kërcitjen e kokës ose gjymtyrëve, klikimin e gjuhës dhe sharjen. Por sharja konsiderohet e rrallë, duke prekur vetëm një në 10 persona me Tourette.

Letterman e pyet Eilishin nëse ndihet rehat të diskutojë për Tourette-n e saj dhe ajo përgjigjet me kënaqësi: “Mënyra më e zakonshme se si reagojnë njerëzit është se ata qeshin, sepse ata mendojnë se unë po përpiqem të jem qesharake. Dhe unë jam gjithmonë jashtëzakonisht e ofenduar nga kjo. Ose ata shkojnë sikur ‘çfarë?’… dhe pastaj them, ‘kam Tourettes’”.

Reklama
Media sociale mund të jetë duke shkaktuar simptoma të ngjashme me sindromin Tourette Media sociale mund të jetë duke shkaktuar simptoma të ngjashme me sindromin Tourette

Letterman thotë se ai kishte të njëjtin reagim dhe mendoi se “kishte thënë diçka për ta irrituar atë”.

Reklama

Por këngëtarja përgjigjet: “Ajo që është për të qeshur është se e kanë kaq shumë njerëz që nuk do ta dinë kurrë. Disa artistë kanë dalë përpara dhe kanë thënë, ‘Unë kam pasur gjithmonë Tourette’s’. Dhe nuk do t’i dal sepse ata nuk duan të flasin për këtë, por kjo ishte gjithmonë shumë interesante për mua”.

Përdoruesit e TikTok me sindromën Tourette po përdorin videot për të rritur ndërgjegjësimin Përdoruesit e TikTok me sindromën Tourette po përdorin videot për të rritur ndërgjegjësimin

Letterman thotë: “Shpresoj se për Zotin ajo që kemi bërë këtu nuk e ka përkeqësuar këtë. Nuk di asgjë për këtë”. Por Eilish përgjigjet: “Aspak. Në fakt më pëlqen shumë t’u përgjigjem pyetjeve në lidhje me të, sepse është shumë, shumë interesante. Dhe unë jam tepër e hutuar nga kjo, dhe nuk e kuptoj”. /Telegrafi/

Reklama