Apple lansoi veçorinë e saj të re SOS emergjente të bazuar në satelit kur lansoi linjën iPhone 14 në muajin shtator, dhe e bëri të disponueshëm në telefonat e saj më të fundit në SHBA dhe Kanada.

Që atëherë funksioni Emergjent SOS nëpërmjet satelitit ka ndihmuar tashmë njerëzit në vështirësi, sipas raporteve të lajmeve, transmeton Telegrafi.

Një patentë e re e blerë nga Apple të martën sugjeron se kompania mund të ofrojë edhe më shumë funksione satelitore në të ardhmen.

Sipas një raporti, patenta shkon “shumë përtej” shërbimit të urgjencës SOS dhe funksioni satelitor mund të shtrihet në transmetimin e videos, thirrjet telefonike dhe më shumë.

Reklama

Siç raportohet tutje, sipas një raporti të Patently Apple, patenta e re e gjigantit të teknologjisë sugjeron shërbimet e ardhshme që lidhen me komunikimin satelitor, duke përfshirë transmetimin, thirrjet dhe të dhënat televizive.

Reklama

Apple mori patentën e re, të titulluar “Terminali i Komunikimit”, nga Zyra e Patentave dhe Markave të SHBA-së më 13 dhjetor.

“Të dhënat e komunikimit satelitor të transmetuara nga transmetuesit #28 dhe radiatorët e antenës #30 mund të përfshijnë të dhëna mediatike (p.sh., transmetimin e videos, të dhënat televizive, të dhënat e radios satelitore, etj.), të dhënat zanore (p.sh., të dhënat zanore të telefonit), të dhënat e internetit dhe/ ose ndonjë të dhënë tjetër të dëshiruar”, raporti citonte patentën. Raporti tha gjithashtu se patenta liston disa nga shpikësit që kanë punuar në Emergjencën SOS të Apple përmes veçorisë satelitore.

Reklama

Teknologjia satelitore e gjigantit të teknologjisë me bazë në Cupertino, Kaliforni u aktivizua së fundmi në modelet e iPhone 14 në Mbretërinë e Bashkuar, Gjermani, Francë dhe Irlandë. Shërbimi është tashmë aktiv në SHBA dhe Kanada.

Reklama

Funksioni, në gjendjen e tij aktuale, bazohet vetëm në tekst dhe lejon përdoruesit të kontaktojnë shërbimet e urgjencës në mungesë të rrjetit celular dhe Wi-Fi në rast situatash emergjente. Shërbimi gjithashtu i lejon përdoruesit të ndajnë vendndodhjen e tyre nëpërmjet satelitit përmes aplikacionit “Find My” në iPhone-ët e tyre. Funksioni i Emergjencave SOS nëpërmjet satelitit është falas për dy vitet e para. Vetëm këtë muaj, funksioni SOS satelitor në iPhone 14 luajti rol në shpëtimin e një burri të bllokuar në Alaskë. /Telegrafi/