Përktheu dhe përgatiti: Faslli Haliti

Poema “Amerika” u shkrua në vitin 1956 gjatë kohës së Ginsbergut në Berkeley, California dhe u përfshi në botimin origjinal të “Howl and Poems Other”. “Amerika” ishte një nga deklaratat e para letrare të lexuara gjerësisht për trazirat politike në Shtetet e Bashkuara të pas Luftës së Dytë Botërore. Temat nga luftërat e mëparshme të dekadës janë të spikatura si bomba bërthamore ose politika e jashtme aziatike, megjithatë poema gjithashtu duket e parëndësishme në përshkrimin e saj të trazirave racore kombëtare dhe luftën me komunizmin që do të karakterizonte pozicionet e politikës së jashtme të Luftës së Ftohtë të Shteteve të Bashkuara në gjysma e dytë e shekullit të 20-të. Ginsberg ishte gjithmonë një nga anëtarët më aktiv politikë të Poetëve të Beat dhe poema “Amerika” është një prezantim i mendimit politik të Ginsberg-ut, si dhe një përfaqësim i gjerë i pikëpamjeve që ai do të mbante gjatë gjithë jetës së tij.

Si “Howl”, pislkamë. poema tregon njehsorin dhe strukturën e parregullt që duhej të ishte një shenjë dalluese e poezisë së Ginsberg. Poema është e mbushur me referenca kulturore dhe politike si dhe referenca për incidente dhe ngjarje në jetën e vetë Ginsberg-ut, si dhe me jetën e miqve dhe shkrimtarëve të tij të Beat. Ginsberg përdori “vijën e gjatë” si themelin e tij krijues, duke eksperimentuar dhe riffing, krehje, në ritëm dhe metër në një rresht të gjatë që do të “mbaheshin të gjithë së bashku brenda elasticitetit të frymës …”.

Ginsberg e lidh poezinë me muzikën, duke thënë se çelësi i të kuptuarit të strukturës së poezisë është “në koritën e xhazit ….” Dënimet shpesh zhvillohen pa shenja pikësimi dhe poema kalon nga tema në temë me pak lidhje me njëra-tjetrën. Ashtu si në xhaz, pika që Ginsberg shpresonte të kapërcente nuk ishte narracioni ose bukuria por spontaniteti, shprehja njerëzore dhe reagimi. Një emocion i personave do të ngrihej dhe ndërtohej ashtu si vetë linjat e gjata të ndërtuara mbi emocionin e përfshirë përbrenda.

Stanzat e poezisë janë gjithashtu të parregullta dhe spontane. Stenda e parë është gjashtëmbëdhjetë rreshta, e dyta dhe e treta të dyja dymbëdhjetë, e katërta dhe e pesta të dyja dhjetë. Stema e fundit është një shkrirje e ritmeve dhe e rrjedhës së shkrimit të vetëdijes. Ginsberg zhvendoset në poezi nga të folurit në Amerikë si një mik apo dashnor i zhveshur, për të zbuluar se shumë nga vetja është Amerika, dhe më në fund duke shkuar drejt përqeshjes dhe përqeshjes së kësaj Amerike të personifikuar për kulturën e saj militariste, mediat e saj të kulluara dhe politikën e saj paranojake. Ashtu si poemat e tjera të Ginsberg, struktura me të vërtetë është menduar të dëgjohet sesa të lexohet. Në leximin e poezisë me zë të lartë, kupton më mirë natyrën bisedore të poezisë.

ANALIZË

Rreshtat 1-16

Stema, strofa, e parë e poezisë është disi e një prezantimi që përcakton kohën dhe kontekstin e poemës. Rreshti i parë vendos një humor të rraskapitur dhe depresiv për poezinë. Ginsberg shpreh shpresën e tij se jeta ose puna e tij, apo jeta e kujtdo, do të thoshte gjithçka brenda një kulture censurimi dhe shtypjeje. Ai vajton varfërinë kulturore të kohës, duke e barazuar atë vetëm me disa dollarë dhe cent, dhe zbulon se ai nuk është as në gjendje të jetë vetë në një kulturë të tillë.

Rreshtat e mëposhtëm të poemës fillojnë bisedën e Ginsberg-ut me këtë Amerikë të personifikuar. Ai është pjesërisht i pakënaqur me militarizmin e vendit dhe ai i thotë Amerikës të “shkojë të shkulet me bombën e saj atomike” (5). Ai dëshiron ta ndërpresë bisedën para se të fillojë, duke bërë justifikime se nuk dëshiron të shqetësohet me një bisedë të tillë (duke injoruar se ishte ai që e filloi atë) dhe duke deklaruar se nuk do të shkruajë derisa “Unë jam në mendjen time të drejtë ”(7). Por siç e vuri në dukje më parë, ai kurrë nuk do të jetë në mendjen e tij të duhur. Ai nuk mund të qëndrojë në mendjen e tij.

Stanza, strofa, më pas shndërrohet në një lloj vajtimi të zemëruar. Këto linja bëjnë që Amerika të duket si një dashnore e humbur, dikush që dikur Ginsberg e donte dhe pa premtime dhe potencial të madh, në; ishte një potencial për shpëtim. Ginsberg është duke kujtuar ndoshta premtimin e madh që Amerika i ofroi familjes së tij si emigrant në tokë. Ai pyet kur Amerika do të shndërrohet përsëri në tokën që premtoi dikur. Kur do të bëhet “engjëllore” (8), kur do ta shohë vdekjen dhe shkatërrimin që ajo ka shkaktuar, kur do ta kuptojë që shtypja e vet politike është më e madhe sesa shtypja politike e “Trockitëve” (komunistëve) që ai denoncon dhe shkon në luftë me (11)? Ginsberg ankohet se bibliotekat e Amerikës, që përfaqësojnë potencialin e informacionit falas dhe shprehjes së lirë, janë “plot me lot” (12), dhe ai denoncon korporatizmin e jetës amerikane të simbolizuar nga “supermarketi” dhe si ato me “pamje të mirë” u jepet hyrje e lehtë në pasurinë amerikane (15-16).

Rreshtat 17-28

Stema e dytë vazhdon argumentin mbrapa dhe të katërt që Ginsberg ka me vendin e personifikuar. Ai fillon me një ton pajtimi, duke u përpjekur të gjejë përbashkët në mes vetes dhe vendit të tij. Ai shkruan se është “ju dhe unë që jemi perfekt” dhe insinuon se dëshira për “botën tjetër” është e pakuptimtë. Një nga linjat më të bezdisshme të poemës është rreshti 19, kur Ginsberg, duke folur për vendin e tij si një dashnor i humbur, thotë se “Ju më bëtë të dëshiroj të jem shenjtor”. Ky rrëfim demonstron dashurinë që Ginsberg ndiente dikur, dhe shpresën dhe optimizmin që ndiente në jetën e tij të hershme. Si një i ri, i ndikuar nga lidhjet komuniste të nënës së tij, Ginsberg mendoi se thirrja e parë e tij ishte të ndihmonte punëtorët dhe punëtorët si avokat të punës. Edhe pse ambiciet e tij e morën atë në një drejtim tjetër – atë të një poeti në vend të një avokati – Ginsberg pranon se ai nuk mund të “heqë dorë nga obsesioni im”. Është një obsesion me premtimin e Amerikës, me gjërat në të cilat ai dikur besonte thellë në: drejtësi, tolerancë, liri dhe pranim. Ky është optimizëm patriotik që Ginsberg shkruan këtu, megjithëse siç dëshmon pjesa tjetër e poemës, ka pasur një ndarje të qartë në marrëdhënie. Rreshti 20 vazhdon temën e pajtimit. Ginsberg shpreson se “Duhet të ketë një mënyrë tjetër për të zgjidhur këtë argument.” Por kjo do të jetë hera e fundit që Ginsberg ofron për tu pajtuar me vendin e tij. Siç vuri në dukje në rreshta nga strofa e parë, ai mendon se, në një farë mënyre, kjo bisedë është e kotë, megjithëse përmes aktit të shkrimit të tij ai e di se duhet të ketë disa vlefshmëri në të.

Kjo rreptësi gjithashtu sheh që Ginsberg të ofrojë tema paralajmëruese për vendin e tij. Ai pyet nëse Amerika është duke u bërë “mëkatare” apo nëse vendi, përmes shtypjes artistike dhe shtetit të ngjashëm me policinë, thjesht po luan një lloj shakaje praktike të shtrembëruar mbi të dhe ato si ai. Ai i thotë Amerikës se “Burroughs is in Tangiers”, një referencë për kohën e William S. Burroughs të kaluar në Tangiers, Morrocco, ku ai ishte në një lloj mërgimi nga Shtetet e Bashkuara për shkak të problemeve ligjore që lidhen me transportin e drogave të paligjshme nga Meksika . Ginsberg, për tërë karrierën e tij, ishte fuqimisht në mbështetje të legalizimit të ilaçeve dhe paralajmërimi i tij për Amerikën në këtë linjë është se nëse vendi vazhdon të ndjekë penalisht për krime të tilla të vogla, vendi do të humbasë “mendjet e tyre më të mira”. Fundi i stanzës fillon të kthehet më cinik dhe i dhunshëm. Ginsberg akuzon vendin për “shtyrje” të tij dhe ai pohon se ai e di “atë që unë jam duke bërë” (25). Rreshti 26 përdor imazhet nga ndikimet Lindore, një rajon i botës feja dhe kultura e të cilit do të magjepsnin Ginsberg gjatë gjithë jetës së tij. Ai shkruan se “lulet e kumbullës po bien”. Në kulturën Lindore, lulja e kumbullës është një simbol i paqes. Duke përdorur këtë pamje nga një vend dhe kulturë tjetër, Ginsberg është duke u përpjekur t’i tregojë Amerikës se thelbi i saj si një udhëheqës dashamirës i botës është në rënie. Theshtë Lindja – si në kulturën ashtu edhe në politikën e saj – që tregon rrugën për një botë më të mirë.

Ginsberg e mbaron stanzën duke i thënë Amerikës se ai nuk ka “lexuar gazetat me muaj” dhe se arsyeja është sepse “çdo ditë dikush shkon në gjyq për vrasje” (27-28). Kjo është edhe një vajtim për dhunën, ose kërcënim dhune, që gjithnjë e më shumë ishte një pjesë e kulturës amerikane. Por kjo linjë gjithashtu ka rezonancë personale për Ginsberg. Gjatë gjithë kohës së tij në New York dhe San Francisco, Ginsberg pa disa miq dhe të njohur të tij në lëvizjen Beat të arrestuar për vrasje. Shumica e arrestimeve nuk ishin të paarsyeshme. Ndërsa Ginsberg shpesh mendonte se policia kishte në shënjestër padrejtësisht njerëz si ai dhe miqtë e tij, rreshti i poezisë lë të kuptohet edhe pendimi që Ginsberg ndjen për dhunën e pakuptimtë në të cilën edhe ndërmarrja e tij mori pjesë. Arsyeja që ai nuk e lexon gazetat nuk janë vetëm sepse lajmet do të tregojnë vetëm më shumë sesi vendi i tij e tradhëton, por sepse do të tregojë gjithashtu se si miqtë dhe kolegët e tij bëhen një pjesë e ciklit të dhunës dhe tërbimit.

Rreshtat 29-40

Ginsberg fillon strangën e tretë me deklaratat e tij akoma më të qarta politike të poezisë. Në rreshtin 29, Ginsberg i thotë Amerikës se ai është “sentimental ndaj Wobblies“. Wobblies ishte një pseudonim i dhënë “The Industrial Workers of the World” (IWW), një bashkim i punëtorëve ndërkombëtarë që ishte një grup i fuqishëm politik dhe shoqëror gjatë fëmijërisë së Ginsbergut dhe që u përkul fuqishëm drejt politikave socialiste dhe të majta. Ata besuan se të gjitha pagat duhet të hiqen dhe se të gjithë punëtorët duhet të bashkohen si një klasë personash. Wobblies u kritikuan ashpër nga qeveria e Shteteve të Bashkuara e cila mbylli kryesisht grupin gjatë Luftës së Parë Botërore duke ndjekur penalisht dhe duke turpëruar politikisht shumë prej drejtuesve të saj. Ndjeshmëria e Ginsberg ndaj grupit është rezultat i ndikimit të nënës së tij. Naomi Ginsberg mbajti pikëpamje të forta komuniste gjatë gjithë jetës së saj dhe, gjatë fëmijërisë së Allenit, shpesh e çonte atë dhe vëllain e tij në mbledhjet e Komunës lokale

Rreshtat 41-50

Ginsberg pastaj zhvendos fokusin e tij larg politikës – dhe mediave për momentin.  Ginsberg shpesh kishte një lloj marrëdhënieje “dashuri / urrejtje” me median. Ai nuk u largua nga vëmendja e mediave, veçanërisht gjatë viteve 1960, ku aktivizmi i tij politik shpesh tërhoqi shumë vëmendje. Sidoqoftë, ndërsa ai shpesh shfaqej në media, ai gjithashtu shpesh shfrytëzonte rastin të kritikonte edhe median. Këto rreshta në “Amerikë” janë disa nga kritikat e tij të hershme publike për besimin në rritje të Amerikës në media.

Ginsberg përdor revistën Time si shembullin e tij, këtu. Gjatë kësaj periudhe, koha ishte më e suksesshme dhe një nga revistat më të lexuara në Amerikë. Të jesh në kopertinën e revistës Time do të tërhiqte vëmendjen e kombit dhe botës. Ginsberg këtu kritikon Amerikën, jo vetëm për të parë të gjitha ngjarjet përmes thjerrëzave të mediave (të përfaqësuara nga Koha), por edhe për lejimin që “jeta emocionale” e saj të realizohet nga revista. Ginsberg sugjeron këtu se vendi po drejtohet me të vërtetë nga media, gjë që mund të ndikojë në zemërimin emocional të qytetarëve, të cilët më pas mund të godasin frikën tek përfaqësuesit e tyre të zgjedhur. Prandaj, vendimet politike dhe sociale nuk janë duke u marrë në baza racionale dhe humanitare. Përkundrazi, ato po bëhen nga drejtuesit që kanë më shumë frikë se si media mund t’i portretizojë ato për vendimet e tyre.

Por Ginsberg bën një kthesë befasuese në disa rreshtat e ardhshëm të poezisë. Ndërsa ai ka kaluar pjesën më të madhe të stanzës së fundit të poemës  duke hequr dorë nga përgjegjësia personale, ai papritmas fillon të marrë përgjegjësinë për reagimet “emocionale” që shkaktojnë mediat. Ai pranon se lexon revistën Time çdo javë. Ai pranon se lajmet e tija janë po aq të rëndësishme për vetë kuptimin e tij të botës, siç është për të gjithë të tjerët. Ai është i rrethuar nga revista Time dhe, rrjedhimisht, nga media. Ai, i cili shpreson të mbajë veten në një standard më të lartë drejtësie dhe dashurie, nuk mund t’i shpëtojë mënyrës se si perceptimi i tij i ngjarjeve është i mbuluar nga interpretimi mediatik. Revista Time, thotë ai, e ndihmon atë të dijë se ku qëndron në botë. Kjo ndodh, natyrisht, për të qenë nën të gjithë njerëzit “seriozë” në botë, por nuk ndryshon faktin që ai përshtatet dhe përputhet me normat shoqërore të vendosura nga revista Time dhe media.

Ginsberg më pas bën një pranim që ndryshon tonin dhe fokusin e poezisë: ai papritmas e kupton se “Unë jam Amerika” dhe se “Unë po flas përsëri me veten” (49-50). Ginsberg e filloi dhomën duke i thënë Amerikës se “po ju drejtohem”, (41) dhe e mbaron dhomën duke kuptuar që “ju” është me të vërtetë ai. Konformiteti i tij, gatishmëria e tij për të pranuar vendin në jetë dhe rolet e karrierës dhe personalitetit brenda kontekstit Amerikan, e bën atë po aq pjesë të Amerikës, si kushdo tjetër.

Rreshtat 51-60

Stema e rradhës kthehet në politike dhe ndërtohet mbi natyrën psikedelike të poemës. Përderisa e gjithë poema ka demonstruar një formë të mendimit spontan dhe rrjedhës së shkrimit të vetëdijes, kjo rreptësi bën përdorim të veçantë të këtij stili.

Ginsberg fillon duke pretenduar se “Azia po ngrihet kundër meje” (51). Ai po referon dy ngjarje të veçanta këtu: e para është ngritja e Kinës si një pushtet komunist në Lindje. Shtetet e Bashkuara dhe Rusia kishin luftuar gjatë gjithë gjysmës së parë të shekullit XX për të ndikuar në politikën e Kinës dhe popullsisë së saj. Lufta Civile Kineze përfundoi në 1949 me fitoren e Partisë Komuniste të Kinës. Kjo natyrisht do të thoshte që Kina do të bëhej aleate e BRSS, një pengesë për marrëdhëniet e jashtme të SH.B.A.-së në atë pjesë të botës pas fitores aleate në Luftën e Dytë Botërore. Por Ginsberg gjithashtu po referon angazhimin e tij me fenë dhe kulturën aziatike. Si student i kolegjit, Ginsberg kishte studiuar Budizmin e Zenit. Budizmi do të ishte një pikëpamje e rëndësishme fetare për shumë prej shkrimtarëve të Beat, përfshirë Kerouac dhe Neal Cassady, pasi ata kërkuan të arrinin nivele më të larta të vetëdijes duke përdorur drogë si LSD. Duke pretenduar se “Azia po ngrihet kundër meje”, Ginsberg po tregon se si parimet e Budizmit – paqja, dashuria, transcendenca – dëshmojnë kundër Amerikës që ai pretendonte identitetin në dhomën e mëparshme. Ginsberg pranon se ai nuk ka “një shans” për të shmangur këtë përplasje vlerash. Ai përdor një frazë nënçmuese këtu kryesisht për të vendosur tonin e diskriminimit në të cilin tani ka pranuar se merr pjesë.

Ginsberg vendos më pas se ai kishte “konsideruar më mirë burimet e mia kombëtare”. Përsëri, Ginsberg është bërë vendi i personifikuar me të cilin filloi poemën në bisedë me të. Këtu, ai përzihet si personal, ashtu edhe kombëtar. Ai ka “dy nyje të miliona marihuanës gjenitale / një literaturë private të pabotueshme …” (54). Ginsberg këtu duket se është vetëpërmirësues, duke vërejtur sesi mënyra e jetesës që ai jeton (droga, seksi, arti) është një burim i dobët për sfidën monumentale të identitetit të tij dhe identitetit politik të vendit. Duke lëvizur në një shtrirje më të gjerë, ai vëren se ai gjithashtu ka “aeroplanët 1400 milje në orë dhe njëzet e pesë mijë institucione mendore” (55-56). Krahasimet këtu janë të rrepta. Këto rreshta shtrojnë pyetjen pse një vend me përparime të tilla kriminalizon dhe ndëshkon çmendurinë e tyre në mënyra të tilla çnjerëzore. Pikëpamjet e vetë Ginsberg për marrëzinë u ndikuan nga problemet psikologjike të nënës së tij që e panë atë të jetonte pjesën më të madhe të jetës së saj brenda dhe jashtë institucioneve mendore. Ginsberg atëherë pranon se ai nuk po sjell as provat më shkatërruese: “… burgjet e mia … (dhe) miliona të nën-vlerësuarve …” (57). Ai e përfundon dhomën me një shembull tjetër të diskriminimit. Ai thotë se dëshiron “të jem President pavarësisht faktit që unë jam katolik”. Vetë Ginsberg ishte hebre, por ai e thotë këtë pikë sepse gjatë kësaj kohe u supozua gjerësisht që një Katolik nuk mund të zgjidhej President, edhe pse ky supozim do të binte vetëm disa vjet më vonë me zgjedhjen e John F. Kennedy.

Rreshtat 61-77

Këto linja fillojnë duke sulmuar mënyrat ekonomike të prodhimit të Amerikës dhe përfundojnë me një zhurmë politike ndaj Rusisë komuniste. Poema kthehet këtu në një këndvështrim më pak personal. Ndërsa Ginsberg kuptoi se ai ishte Amerika, dhe më pas filloi të hulumtojë introspektivisht në bashkëpunimin e tij në Amerikë që po sulmonte, ai hoqi dorë nga kjo linjë mendimi dhe u kthye në bisedë me një Amerikë të personalizuar të veçantë. Ai akuzon Amerikën se është në një “humor marrëzie” dhe se kjo e pengon atë të shkruajë një “litani të shenjtë” të vërtetë për gabimet e vendit.

Ai fillon me një lloj pajtimi me vlerat amerikane. Ai përdor Henry Ford, metoda e prodhimit të linjës së asamblesë e revolucionarizoi industrinë në fillim të shekullit XX dhe e bëri Amerikën superfuqinë ekonomike që ajo u bë. Ginsberg thotë se ai do të “vazhdojë si Henry Ford” me poezinë e tij, duke e shkruar atë jo nga një këndvështrim emocional dhe artistik, por përkundrazi me një sy drejt fitimit. Kjo është mënyra amerikane, sugjeron Ginsberg. Gjithçka është bërë për fitim dhe asgjë e vlefshme nuk vjen pa kuptimin e biznesit. Kjo, natyrisht, shkon në kundërshtim me vlerat e të drejtave të punëtorëve dhe bashkimin që Ginsberg thotë se dikur i ishte respektuar. Motivi i tij i fitimit do ta bëjë atë “2500 $ një copë $ 500 poshtë” për poemat e tij, sikur të shiste makina të përdorura.

Por, atëherë vetëdija e Ginsberg-ut flet lart, sikur një zë tjetër më i brendshëm të ketë shtuar mendimin e tij për këtë çështje. Ginsberg fillon të bëjë kërkesat e Amerikës për drejtësi, duke përdorur shembuj historikë për të bërë çështjen e tij. Ai i thotë Amerikës “Free Tom Mooney” (65), një udhëheqës i punës në fillim të shekullit XX, i cili ishte burgosur rrejshëm për një bombë në San Francisko në 1916. Ai i thotë Amerikës të “… shpëtojë Luftëtarët Spanjollë” (66) , ushtria e majte e mbeshtetur nga Bashkimi Sovjetik ne Luften Civile Spanjolle e cila luftoi suppo kryengritjen fashiste

Rreshtat 78-86

Ndërsa poema fillon të mbyllet, Ginsberg vazhdon hidhërimin e tij mbi qëndrimet diskriminuese të Amerikës, është patriotizëm i pamenduar dhe është një trajtim i padrejtë i grupeve minoritare racore dhe politike. Megjithatë, përgjatë këtyre linjave, Ginsberg lëviz nga një ton i inatosur në një sarkazëm të kafshuar. Ai e zhvendos bisedën e tij nga një sulm ndaj një vendi të personifikuar në një sulm sarkastik ndaj qytetarëve të vendit të sotëm. Ai fillon me përpjekjen për të imituar fjalimin kolokial amerikan, një tregues që po tallet me të pa informuar dhe të paarsimuar që do të ndiqnin verbërisht patriotizmin e verbër. Antagonistët, thotë Ginsberg, janë “Ata rusë ata rusë dhe ata Chinamen. Dhe ata rusë” (79). Ai më pas tallet me paranojën e Amerikës mbi Rusinë komuniste duke bërë deklarata qesharake si “Rusia dëshiron të na hajë të gjallë” dhe “Ajo dëshiron të heq makinat tona nga garazhet tona” dhe “Ajo dëshiron të rrëmbejë Chicago” (80-82). Ginsberg tallet me frikën e drejtuar nga ata që zgjedhin të mos mësojnë dhe të mos mendojnë vetë për gjendjen politike dhe sociale të vendit të tyre. Ata njerëz të paarsimuar mund të mendojnë vetëm se Rusia, dhe për këtë arsye të gjithë simpatizantët komunistë dhe socialistë, duan të vjedhin mënyrën e jetës së Amerikës. Ginsberg përpiqet të nxjerrë në pah absurditetin e një mendimi të tillë ashtu si ai po përpiqet të tregojë se mënyra e jetës amerikane është e falimentuar për të filluar dhe nuk ia vlen të vjedhë. Goditja e tij më shkatërruese ndaj diskriminimit amerikan vjen në rreshtat 85 dhe 86: “Kjo nuk është mirë. Ugh. Ai i bën indianët të mësojnë të lexojnë. Ai ka nevojë për zezakë / zinxhirë të mëdhenj. Hah. Ai na bën të gjithë të punojmë gjashtëmbëdhjetë orë në ditë. Ndihmë”.

Këto linja funksionojnë në disa nivele. Së pari, Ginsberg vazhdon talljen e tij për injorancën amerikane duke vazhduar përdorimin e formave të fjalimit kolokual. Ai përdor përemrat vetorë dhe kohëzgjatjet e gabuara të foljeve, duke sugjeruar marrëzinë e frikës populiste të njerëzve që nuk kanë mësuar as të lexojnë saktë. Ai gjithashtu bën përdorimin e tingujve, pjesë e poemës që mund të vlerësohet me saktësi vetëm përmes leximit gojor. Tinguj janë menduar të jenë parimorë, përsëri duke sugjeruar se këta populistë injorant janë vetëm pak më lart se kafshë dhe sigurisht jo aq të avancuar sa ata nga frika. Përdorimi i tij i turpshëm i amerikanëve vendas dhe afrikano-amerikanëve këtu është një shfaqje e dukshme e frikës së tyre: Rusët, këta populistë injorantë besojnë, do t’i lartësojnë këto grupe minoritare në një status të barabartë me vetë. Komunizmi do t’i bëjë të gjithë njerëzit të barabartë dhe këta populistë duan vetëm të ruajnë status quon diskriminuese. Më në fund, Ginsberg sugjeron se ajo që këta njerëz kanë më shumë frikë është se stili i tyre i jetesës i rehatshëm i klasës së mesme do të merret prej tyre dhe ata përkundrazi do të duhet të punojnë për “gjashtëmbëdhjetë orë në ditë”, një sëmundje që është thjesht e padenjë për kulturën e përtacisë. që ka mbështjellë Amerikën.

Rreshtat 87-93

Linjat përmbyllëse të poezisë braktisin sarkazmin dhe gjuhën e gjallë të rreshtave të mëparshme. Ginsberg vendos një ton më “serioz” për fund duke i thënë Amerikës përpara se “kjo është mjaft serioze” (87). Ai është pothuajse në mosbesim mbi gjithçka që sapo ka akuzuar vendin. Katër rreshtat e fundit janë deklarata e veprimit e Ginsberg-ut. Ai i thotë vendit dhe lexuesit se është koha që ai të “zërë vendin e duhur në punë” (90). Ai më pas kualifikon atë që mund të bëjë: ai nuk mund të bashkohet me Ushtrinë dhe ai nuk mund të punojë në një fabrikë, si për shkak të bindjeve të tij politike dhe shoqërore, por edhe sepse është “i afërt dhe psikopatik gjithsesi”, dy kushte që do ta pengojnë atë nga ky lloj i shërbimit. Në vend të kësaj, Ginsberg sugjeron që ai do të duhet të gjejë mënyrën e vet për të kontribuar në ndryshimin e situatës sociale që sapo ka përshkruar në poezi, megjithëse nuk bën asnjë deklaratë pozitive ndaj asaj që ai do të bëjë në të vërtetë. Ka të ngjarë që në vitet ’50, para aktivizmit të luftës dhe të drejtave civile të viteve 1960, kishte pak prizë, vlerësim, për ndryshime dhe shprehje politike dhe prandaj Ginsberg nuk mund të shtonte një përshkrim më të hollësishëm të asaj pune që ai në të vërtetë do të realizonte.

Në vend të kësaj, ai bën një deklaratë përfundimtare që është një deklaratë e ndryshimit të tij dhe një deklaratë e dëshirës së tij për të punuar drejt një Amerike më të mirë. “Amerika po e vendos shpatullën e kamerit timon”. Vënia e shpatullës së dikujt në timon është një shprehje e punës dhe mundit të palodhur. Megjithatë, kjo është e kundërshtuar nga përdorimi i Ginsberg-ut të fjalës queer, një fjalë që më pas nënkupton butësi dhe një stil të rrjedhshëm. Ginsberg sugjeron që ai do të dëshmojë se edhe të larguarit, të dobëtit dhe të rrjedhshëm mund të ndikojnë në ndryshim, një deklaratë që do të dëshmonte se ishte mjaft e vërtetë në dekadat e ardhshme.

AMERIKA

Amerikë ju kam dhënë gjithçka dhe tani unë jam asgjë.
Amerikë dy dollarë dhe njëzet e shtatë centë më 17 janar 1956.
Nuk mund të duroj mendja ime.
Amerikë kur do ta përfundojmë luftën njerëzore ?
“Shko e qihu me bombën tënde atomike.
Nuk jam mirë, mos më mërzit.
S’do të shkruaj poezi derisa “s’do të kem mendjen në vend.
Amerikë kur do të bëhesh engjëllore?
Kur do t’i heqësh rrobat?
Kur do ta shikosh veten nëpërmjet varrit?
Kur do të jesh e denjë për milionin tënd të trockistëve?
Amerikë pse bibliotekat tuaja janë plot me lot?
Amerikë kur do t’i dërgosh vezët e tua në Indi?
Jam i mërzitur prej pretendimeve të tua të çmendura.
Kur do të mund të shkoj unë në supermarket për të blerë atë që më duhet me fytyrën time të bukur?
Shkurt Amerikë ti dhe unë të jemi të përsosur jo bota e ngushtë.
Makineria jote është shumë për mua.
Deshe të më bëje një shenjtor.
Duhet të ketë ndonjë mënyrë tjetër për ta zgjidhur këtë argument.
Burroughs është në Tangiers nuk besoj se do të kthehet një gjë e keqe.
Je ti që je i keq apo bëhet fjalë për shaka praktike?
Po kërkoj të vij gjer te caku.
Refuzoj të heq dorë nga fiksimet e mia.
Amerikë mjaft së yshtërmi e di ç’po bëj.
Amerikë lulet e kumbullave po bien.
Ka muaj që nuk i lexoj gazetat, çdo ditë dikush del në në gjyq për vrasje.
Amerikë ndihem sentimental për të menduar për Wobblies.
Amerikë isha komunist në rini nuk më vjen keq.
Pi marijuanë sa herë që mundem.
Qëndroj në shtëpi gjatë gjithë ditës
duke parë trëndafilat në dollap.
Kur të shkoj në lagjen kineze dehem
dhe s’më vete mendja për të qirë.
Jam i vendosur se do të ketë probleme.
Duhej të më shihje kur unë lexoja Marksin.
Psikoanalisti thotë se jam krejtësisht në rregull.
Nuk do t’i lutem Zotit.
Unë kam vizione mistike dhe vibracione kozmike.
Amerikë ende nuk të kam thënë ç’i ke bërë xha Max kur mbërriti nga Rusia.
Po flas me ty.
Do të lejosh që jeta jote emotive të udhëhiqet nga revista Time?
Jam i obsesionuar nga Time Magazine.
Kam lexuar atë çdo javë.
Kopertina e saj më sheh çdo herë
që e shfletoj para pasticierit në qoshe.
E lexoj në bodrumin e Bibliotekës Publike të Berkeleyt.
Nuk ka asgjë, po të flasim për përgjegjësi.
Industrialistët janë seriozë.
Prodhuesit e filmit janë seriozë.
Të gjithë janë seriozë, përveç meje.
Më vjen nëpër mend se unë jam Amerikan.
Po flas përsëri me veten time.
Azia po ngrihet kundra meje.
Nuk e kam mundësinë për një kineze.
Është më mirë që të mbështetem në burimet
e mia kombëtare.
Burimet e mia kombëtare qendrojnë në dy bishtat e marijuanës miliona gjenitale një letërsisë private e papërshtshme për shtyp që shkon në 1400 milje në orë dhe njëzet
e pesë mijë azile.
Nuk flas për burgjet e mia, ose miliona të paprivilegjuarit që jetojnë në vazot e mia me lule në dritën e pesëqind diejve.
Hoqa edhe bordellot në Francë, Tangiers janë të radhës së ardhshme.
Ambicia ime është që të jem President pavarësisht nga fakti se ata janë Katolik.
Amerikë si mund të shkruaj një psalm
në disponimin tënd pa kuptim?
Do të azhdoj “si Henry Ford strofat e mia janë individë si makinat e tij dhe për më tepër janë të gjitha të sekseve të ndryshme.
Amerikë do të t’i shes strofat për 2500 $ njërën $ 500 për strofën e vjetër
Amerikë liroje Tom Mooneyn
Amerika shpëoi Lealistët Spanjollë
Amerikë Sako dhe Vanzeti, nuk duhet të vdesin
Amerikë unë jam djemtë e Scottsboros.
Amerikë kur isha shtatë vjeç, nëna më merrte në takimet e një celule
Komuniste na shisnin bizele një pjesë e vogël për një biletë kushtonte një nikel, dhe fjalimet ishin falas të gjithë ishin engjëllorë dhe sentimentalë ndaj punëtorëve ishte e gjithçka kaq në mënyrë “të sinqertë sa nuk e keni idenë
sa gjë e bukur ishte ajo partia në vitin 1835
Scott Nearing ishte një plak i madh një mashkull i vërtetë Nënë Bloor më bënte të qaja
Një herë pashë Izraelin Amter kockë e lëkurë.
Të gjithë duhej të ishin spiunë.
Amerikë ti në realitet nuk do të bësh luftë.
Amerikë jam si ata rusë të këqinj.
Si ata rusë, ata rusë dhe ata kinezë.
Dhe ata rusë.
Rusia dëshiron që të na hajë të gjallë.
Rusia është e çmendur për pushtet. Dëshiron të marrë me vete makinat nga garazhet.
Dëshiron të marrë përsipër Çikagon.
Ka nevojë për një lexues Përmbledhje të Kuqe.
Do fabrikat tona të makinave në Siberi.
Që burokracia e saj e madhe i drejton stacionet tona me furnizime.
Kështu nuk shkon.
Ohu. Ajo do t’iu mësojë indianëve shkrim e lexim.
Ka nevojë për zezakët tanë të bëshëm.
Ah. Do të na bëj të punojmë gjashtëmbëdhjetë orë në ditë.
Ndihmë.
Amerika është një çështje serioze.
Amerikë kjo është përshtypja që marr duke shikuar televizion.
Amerikë është e drejtë kjo?
Është më mirë të filloj punë menjëherë.
Është e vërtetë se nuk dua të shkoj ushtar ose të sillem në seksione të specializuara të fabrikave, megjithatë, ata janë dritëshkurtër dhe psikopatë.
Amerikë tani përvesh këto mëngës poofy.