Osteoartriti dhe artriti reumatoid janë dy llojet më të zakonshme të artritit.

Simptomat që përjetoni do të ndryshojnë në varësi të llojit që keni, por dhimbja e nyjave, ndjeshmëria dhe ngurtësia janë shenja paralajmëruese karakteristike.

Të udhëheqësh një mënyrë jetese të shëndetshme është thelbësore për menaxhimin e artritit dhe kjo do të thotë rregullimi i dietës. Megjithatë, nuk është gjithmonë e prerë qartë se çfarë duhet të hani dhe të shmangni. Disa ushqime të shëndetshme dietike në fakt mund të nxisin artritin kur konsumohen tepër.

Acidet yndyrore Omega 6 bien në këtë zonë të ndaluar. Acidet yndyrore Omega 6 janë një acid yndyror thelbësor për të cilin trupi ka nevojë për rritje dhe zhvillim normal.

Siç shpjegon Klinika Mayo, kur hahet në mënyrë të moderuar dhe në vend të yndyrave të ngopura që gjenden në mish dhe produkte qumështi, acidet yndyrore omega-6 mund të jenë të mira për zemrën tuaj.

Sidoqoftë, “Konsumi i tepërt i omega-6 mund ta bëjë trupin të prodhoj kimikate pro-inflamatore”, paralajmëron Fondacioni i Artritit (AF). Disa nga këto acide yndyrore duket se shkaktojnë inflamacion, por të tjerët duket se kanë veti anti-inflamatore, vëren Klinika Mayo.

“Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht se si këto efekte dukshëm të kundërta ndër veprojnë me njëri-tjetrin dhe me elementët e tjerë ushqyes”. Acidet yndyrore Omega-6 gjenden në vajra të tilla si misri, luledielli, fara rrushi, soja, kikiriku dhe perime. /Telegrafi/