Ndërsa përhapja e 5G po përparon ngadalë, prodhuesi i telefonave inteligjent Samsung tashmë po teston gjeneratën e ardhshme të komunikimeve mobile.

Në konferencën IEEE në Montreal, Kanada, kompania prezantoi një prototip së bashku me Universitetin e Kalifornisë Santa Barbara (UCSB).

Në provën e parë, një sinjal u transmetua mbi 15 metra në intervalin 140 GHz. Për lidhjen fund me fund, u përdor formimi i rrezeve plotësisht digjitale, d.m.th. bashkimi i disa antenave. Sinjali arriti një shpejtësi prej 6.2 Gbit / s dhe një gjerësi bande prej 2 GHz.

Hologramet dhe realiteti i shtuar

Sipas Samsung, sinjalet e radios dukshëm më të gjera mund të arrihen në intervalin Tetraherz, meqenëse ka shumë spektër radiofonik.

Sipas një njoftimi për shtyp, kjo mund të arrijë një normë të dhënash prej disa terabitet në sekondë. Shpejtësitë e transmetimit duhet të tejkalojnë ato të sinjalit 5G me një të pesëdhjetën.

Lagështia thuhet të jetë vetëm 0,1 ms – e dhjeta e 5G. Samsung emëron Realitetin e Zgjeruar (XR) dhe ekranet holografike si zona të mundshme të aplikimit.

Në mënyrë që të arrihet kjo shpejtësi, studiuesit e UCSB kanë zhvilluar tranzistorë të veçantë bipolarë në vend të çipave.

Përveç kësaj, Inteligjenca Artificiale përdoret për formimin e rrezeve, e cila drejton me zgjuarsi sinjalin rreth pengesave në dhomë.

Samsung shpreson të vendosë sistemet e para 6G që në vitin 2028. Për këtë qëllim, presidentët e Koresë së Jugut dhe SHBA ranë dakord të punojnë së bashku në maj. /Telegrafi/