Ekzaminimi i abdomenit me ultrazë është një metodë diagnostike që kryhet edhe te të rriturit, edhe te fëmijët, e cila synon të tregojë strukturat e organeve të ndryshme në zgavrën e barkut

Dr. Lendita Kamberi,
Specialiste e radiologjisë

Ekzaminimi klasik me ultrazë i barkut (ECHO e abdomenit) ofron një pasqyrë të hollësishme të madhësisë dhe strukturës së organeve parenhimatoze të zgavrës së barkut: mëlçisë, shpretkës, pankreasit, sistemit biliar (fshikëzës së tëmthit dhe rrugëve biliare), veshkave, gjëndrave mbiveshkore.

Kjo metodë mund të përdoret gjithashtu për të ekzaminuar pjesën e barkut të aortës, fshikëzës dhe prostatës te meshkujt.

Aparati me ultrazë mundëson një pamje të detajuar të organit duke përdorur natyrën e valëve tejzanore që drejtohen nga sonda në organet e brendshme dhe kur hasin një pengesë, d.m.th. organi që regjistrohet në ekran shfaq një imazh të pjesës së vëzhguar të trupit.

Duke u regjistruar në kohë reale, ekzaminimi gjithashtu tregon lëvizjet e organeve të brendshme, të cilat mund të ndihmojnë gjithashtu në diagnostikimin e dëmtimit të organit ose sëmundjes.

Ultrazëri nuk është shumë i dobishëm për diagnostikimin në lukth, zorrë të hollë dhe të trashë, sepse përmban lëngje dhe gazra, kështu që për ekzaminimin e tyre përdoret gastroskopia dhe kolonoskopia.

Kur është i nevojshëm ultrazëri i abdomenit?

Çdo dhimbje në pjesën e barkut duhet ta çojë personin për një ekzaminim mjekësor. Përveç dhimbjes, diagnostikim urgjent kërkojnë edhe simptoma të tilla si të përziera, therje barku, të vjella të zgjatura, ndjenjë e rëndë në stomak, stomak të fryrë, kushte të pazakonta febrile dhe humbje të pashpjegueshme të peshës.

Me këto simptoma, ekzaminimi me ultrazë nuk duhet të vonohet kurrë ose të bëhet një pritje e gjatë për një takim me mjekun. Për më tepër, vëmendje të veçantë kërkojnë simptoma të tilla si kapsllëku, rëndesa pas vaktit, urthi, era e keqe e gojës, tharja e gojës, gogësima, zbehja, rraskapitje, lodhja kronike dhe humbja e oreksit.

Ekzaminimi me ultrazë zakonisht kryhet me rekomandim të një mjeku të përgjithshëm ose një specialisti mjekësor kur shqyrton dyshimet për sëmundje dhe gjendje të ndryshme.

Çdo person duhet të monitorojë ndryshimet në trupin e tij dhe të dëgjojë ndjenjën e tij subjektive të shqetësimit dhe ndryshimeve, të cilat duhet t’i referojnë menjëherë për një ekzaminim me ultrazë të abdomenit.

Ultrazëri i abdomenit mund të zbulojë gjendje të ndryshme në organe të tilla si: ciste, lezione, hemangioma dhe tumore, si dhe shfaqjen e gurëve në fshikëz të tëmthit, veshka dhe fshikëz.

Duke vëzhguar mëlçinë, kemi mundësinë të gjejmë shenja të mëlçisë yndyrore dhe cirrozës në një fazë të hershme, pastaj zmadhimin e saj, dëmtimet, tumoret, metastazat dhe problemet me enët e gjakut.

Inflamacioni i fshikëzës së tëmthit dhe shfaqja e gurëve janë një nga arsyet më të zakonshme pse pacientët vijnë për të bërë ultrazërin e abdomenit.

Është shumë e rëndësishme të përcaktohet prania e mundshme e të gjitha ndryshimeve në pankreas, veçanërisht ato malinje, në një ekzaminim me ultrazë në kohën e duhur.

Me ultrazërin e veshkave me Doppler me ngjyra mund të zbulojmë shfaqjen e kalkulozës, cisteve, ndryshimet në piramidat medulare, fibrozës, pengesave të veshkave, hidronefrozës, lezioneve dhe shumë gjendjeve të tjera patologjike.

Opsioni me ngjyra Doppler në aparatin e ultrazërit na lejon të monitorojmë qarkullimin e gjakut nëpër enët e gjakut dhe të vërejmë probleme në formën e ngushtimit, zgjerimit dhe pllakave në enët e gjakut, të cilat mund të çojnë në gjendje shumë të rënda.

Si duket procedura e ekzaminimit?

Ekzaminimi me ultrazë i abdomenit dhe i legenit të vogël kryhet nga pacienti i shtrirë në shpinë, ndërsa mjeku kalon pajisjen me ultrazë në të cilën xhel ishte aplikuar më parë mbi lëkurën e barkut. Për të marrë një pamje më të mirë të disa organeve, pacientit mund t’i kërkohet të kthehet në anën e djathtë ose të majtë.

Gjatë ekzaminimit, pacienti nuk ndien kurrfarë dhimbjesh. Ekzaminimi zgjat deri në 10 minuta, pas të cilit pacienti merr një shpjegim dhe një raport me shkrim.

Përgatitja për ultrazë e abdomenit (stomakut)

Përgatitja e pacientit është e nevojshme për kryerjen e suksesshme të ekzaminimit me ultrazë të abdomenit, domethënë të barkut.

Valët me ultrazë nuk kalojnë nëpër gazra, prandaj është e nevojshme që gjatë ekzaminimit të keni sa më pak gazra në zorrë. Kjo arrihet duke abstenuar nga ushqimet që ju fryjnë, ushqime të pasura me fibra të patretshme, siç janë fasulet, bishtajat, lakrat ose bizelet – 2 ditë para ekzaminimit, si dhe në ditën e ekzaminimit. Gjithashtu, është e nevojshme që gjatë kësaj periudhe të mos konsumoni pije të gazuara. Fshikëza e tëmthit zbrazet kur hamë, dhe për ekzaminimin e saj është e nevojshme që ajo të jetë e plotë, dhe për këtë arsye ju kërkojmë që të mos hani asgjë, veçanërisht jo ushqime të yndyrshme, 3 – 4 orë para ekzaminimit.

Përgatitja për ekon e urotraktit (legenit të vogël)

Gjatë ekzaminimit të traktit urinar, është e nevojshme që fshikëza të mbushet kryesisht në pjesën më të madhe, d.m.th. që në kohën e ekzaminimit të planifikuar të keni një dëshirë për të urinuar. Prandaj, pini rreth 1/2 litër lëngje një orë para ekzaminimit dhe mos urinoni derisa të keni kryer ekzaminimin.

A Beginner's Guide to Ultrasound | FAST scan | Geeky Medics

A ka ndonjë rrezik për shëndetin e pacientit gjatë ekzaminimit me ultrazë të barkut?

Ky ekzaminim është plotësisht i padëmshëm, pa dhimbje dhe i padëmshëm. Ju mund ta bëni disa herë pa ndonjë rrezik për shëndetin tuaj, por koha e ekzaminimit të ardhshëm do të përcaktohet nga mjeku bazuar në gjetjet. /Telegrafi/