Bright Side mendon që depresioni dhe ankthi tek gratë shtatzëna mund të rris shanset për lindje të parakohshme.

Ka edhe disa gjëra të tjera që mund të ndikojnë në fëmijën tuaj të ardhshëm. Në këtë artikull, transmeton Telegrafi, do të mësoni për disa lloje sjelljesh dhe veprimesh nga të cilat është më mirë të qëndroni larg gjatë shtatzënisë.

Më poshtë gjeni gjërat që duhet t’i ndaloni:

Fjalosjet dhe bërtitjet

Fjalosja shkakton ankth dhe depresion, dhe kjo mund të dëmtojë fëmijën tuaj. Mund të ndikojë shumë në shëndetin e foshnjës së ardhshme, veçanërisht sistemin e tyre imunitar dhe trurin.

Çfarë duhet të bëni: Pushoni më shumë, flini sa duhet, meditoni, konsultohuni me mjekun tuaj, shëtisni dhe thithni ajër të pastër.

Shumë sheqer

Një studim tregoi se nënat që konsumonin sasi të mëdha sheqeri gjatë shtatzënisë kishin fëmijë me probleme të mësimit dhe aftësisë së kujtesës.

Çfarë duhet të bëni: Hani më shumë fruta në vend të ëmbëlsirave.

Luhatje humori

Lëkundjet e humorit gjatë shtatzënisë janë të zakonshme. Së pari, ndjehesh i emocionuar, por më pas i stresuar dhe i mbingarkuar. Mund të lidhet duke pyetur gjëra të tilla si nëse do të jeni prind i mirë apo nëse mund ta menaxhoni atë financiarisht. Këto ndryshime mund të shkaktohen nga metabolizmi i gruas, ose nga hormonet e saj, dhe ato ndikojnë në tru dhe humor.

Çfarë duhet të bëni: Flini sa duhet, shkoni për një shëtitje dhe merrni frymë ajër të pastër, shkoni në kinema me miqtë, meditoni.

Pushimi në një vaskë të nxehtë ose sauna

Nxehtësia ekstreme në një sauna apo vaskë është shqetësimi kryesor gjatë shtatzënisë. Mund të jetë relaksuese, por nuk është mirë për fëmijën tuaj.

Çfarë duhet të bëni: Mos qëndroni më shumë se 10 minuta në një banjë të nxehtë, këshillohuni me mjekun tuaj. Nëse mjeku juaj thotë se është në rregull për ju, thjesht kufizoni kohën që kaloni në sauna.

Të qarit

E qara gjatë shtatzënisë është normale sepse mund të bëheni më sentimentale. Por mund të jetë e ndërlikuar dhe duhet t’i kushtoni vëmendje simptomave të ndryshme si humbja e oreksit, ndjenjat e fajit, gjumi i tepërt dhe humbja e interesit për çdo veprimtari.

Çfarë duhet të bëni: Nëse simptomat zgjasin më shumë se 2 javë, flisni me mjekun tuaj, gjeni një mbështetje, bisedoni me nënat e tjera ose gratë shtatzëna.

Psikozë

Gjatë shtatzënësisë, gjendja shpirtërore e një gruaje mund të bëhet shumë konfuze. Kjo nuk ndodh shumë shpesh, por mund të zhvillohet në psikozë. Simptomat kanë sjellje të paparashikueshme madje edhe halucinacione.

Çfarë duhet të bëni: Nëse dikush po shfaq këto shenja, mos hezitoni të konsultoheni me një mjek dhe të kërkoni ndihmë mjekësore menjëherë.

Problemet e gjumit

Arsyeja për këtë është niveli i hormonit. Nuk është çudi që gratë shtatzëna të lodhen kaq shumë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të bëni diçka me të, sepse humbja e gjumit mund të shkaktojë një humor të keq.

Çfarë duhet të bëni: Planifikoni orarin tuaj të gjumit, mundohuni të ushtroheni për të paktën 30 minuta në ditë, pini shumë lëngje gjatë ditës, nëse nuk mund të flini, mos e detyroni veten, përpiquni të lexoni një libër të këndshëm, konsultohuni me mjekun tuaj se cili pozicion është më i miri për ju që të flini.

Aktivitet i ulët dhe ngrënia e tepërt

Fitimi shtesë i peshës gjatë shtatzënisë mund të çojë në komplikime të lindjes, rritjen e fetusit dhe mbajtjen e peshës së nënës pas lindjes së fëmijës. Për më tepër, mund të rrisë rrezikun pasues të mbipeshës për fëmijën.

Çfarë duhet të bëni: Mjekët rekomandojnë afërsisht 30 minuta ushtrime për gratë shtatzëna, në shumicën e ditëve të javës, mos harroni për të ecur, do t’ju mbajë në formë dhe truri juaj do të marrë oksigjen, i cili është i rëndësishëm për shëndetin mendor.

Marrja shtesë e kafeinës

Në përgjithësi, nuk ka studime që thonë se është e ndaluar të pihet kafeinë, veçanërisht në nivele prej 300 mg ose më shumë. Nuk shkakton defekte të lindjes. Por gjatë shtatzënisë, ajo duhet të jetë e kufizuar. Ju duhet të mbani mend që kafeina gjithashtu kalon placentën dhe hyn në rrjedhën e gjakut të foshnjës.

Çfarë duhet të bëni: Është më mirë të kujdeseni për ushqimin tuaj dhe të zvogëloni konsumin e kafesë. Prandaj, 1 deri në 2 gota kafe në ditë është në rregull.

/Telegrafi/