Vendimi i presidentes së Kosovës, Vjosa Osmani për shkarkimin e Valdete Dakës nga posti i kryetares së Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ), nga anëtarët e këtij institucioni nga partitë opozitare po shihet si angazhim i drejtpërdrejtë për t’i siguruar shumicën e synuar Lëvizjes Vetëvendosjes (LVV) në prag të zgjedhjeve lokale.

Anëtari i KQZ-së nga Lidhja Demokratike e Kosovës, Florian Dushi tha se vendimi i Osmanit është i pambështetur dhe i panevojshëm në fazën në të cilën gjendet KQZ-ja.

Siç tha ai shkarkimi i kryesueses së KQZ-së vetëm një ditë para shpalljes së zgjedhjeve lokale paraqet goditje të rëndë për KQZ-në.

Sipas tij, shkarkimi i Dakës, paraqet goditje të rëndë për KQZ-në dhe pavarësinë e këtij institucioni.

Shkarkohet Valdete Daka Shkarkohet Valdete Daka

“Shkarkimi i kryesueses së KQZ-së vetëm një ditë para shpalljes së zgjedhjeve lokale paraqet goditje të rëndë për KQZ-në dhe pavarësinë e këtij institucioni që ka përgjegjësi dhe autorizime tejet të ndjeshme në Republikën e Kosovës”, ka thënë Dushi.

Mirëpo Dushi po ashtu vlerësoi se vendimi i Osmanit shihet si angazhim i drejtpërdrejtë për t’i siguruar shumicën e synuar Lëvizjes Vetëvendosjes në prag të zgjedhjeve lokale.

“Prandaj, me të drejtë kjo ndërmarrje e presidentes shihet si angazhim i saj i drejtpërdrejtë për t’i siguruar shumicën e synuar Lëvizjes Vetëvendosjes në prag të zgjedhjeve lokale”, tha Dushi për Telegrafin.

Arsyetimi i presidentes Osmani për shkarkimin e Valdete Dakës (Dokument) Arsyetimi i presidentes Osmani për shkarkimin e Valdete Dakës (Dokument)

Edhe Arianit Elshani nga Partia Demokratike e Kosovës (PDK), për Telegrafin tha se shkarkimi i saj është kryekëput politik, duke i shërbyer Lëvizjes Vetëvendosje në vazhdën e kapjes së institucioneve.

“Shkarkimi i saj është kryekëput politik, duke i shërbyer Lëvizjes Vetëvendosje në vazhdën e kapjes së institucioneve. Ky vendim, rrezikon mbarëvajtjen e zgjedhjeve lokale, dëmton rëndë integritetin e KQZ-së dhe demokracinë e vendit tonë”, u shpreh ai.

Arsyetimet e dhëna në vendim, siç tha Elshani janë krejtësisht të paqëndrueshme.

“Arsyetimet e dhëna në vendim janë krejtësisht të paqëndrueshme duke ditur faktin që shumica e vendimeve të përshkruara janë marrë me miratim të të gjithë anëtarëve, e disa prej tyre të sponsorizuara nga LVV”, ka thënë Elshani.

Por, ish kryeshefi i KQZ-së, Mazllum Baraliu vendimin e presidentes Osmani e sheh si një vendim të zakonshëm dhe i bazuar në Kushtetutën e Kosovës.

“E shoh si një vendim ordiner të zakonshëm në kuadër të Kushtetutës, përkundër zërave të ndryshëm. Vendim me bazë dhe argumente. Një vendim i cili ka pasur dhe një zanafillë më herët të një pakënaqësie të performancës me atë institucion i cili është i pavarur. Vendimi ka bazë legjitimiteti dhe legaliteti”, tha ai.

Telegrafi po ashtu ka kontaktuar edhe ish kryesuesit e mëhershëm të KQZ-së, Nesrie Lushta dhe Adnan Merovcin, mirëpo të njëjtin nuk kanë pranuar të japin vlerësim për këtë çështje.

Ndryshe, presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani të hënën e ka shkarkuar Valdete Dakën nga pozita e kryetares së KQZ-së, nën arsyetimin se kryesuesi i KQZ-së duhet të jetë i pavarur.

Mirëpo një vendim të tillë, nuk e ka pranuar Daka e cila përmes një konferencë për media të martën tha se vendimi i presidentes së Kosovës, Vjosa Osmani, për shkarkimin e saj nga kjo pozitë, është në kundërshtim me Kushtetutën dhe i pa mbështetur në ligj. Ajo tha se do të ndjekë rrugët ligjore për të mbrojtur të drejtën e saj. /Telegrafi/