LAJMI I FUNDIT:

Rritet shumë çmimi i uraniumit

Rritet shumë çmimi i uraniumit
Reklama

Çmimi i uraniumit arriti në 65.5 dollarë (61.12 euro) për paund (një paund është afërsisht 450 gramë) sot në bursën tregtare NYMEX të New Yorkut, që është më i larti në 12 vitet e fundit.

Sipas të dhënave të Business Insider, vlera e uraniumit këtë verë ka shënuar lëkundje të mëdha.


Më 27 qershor, vlera e tij filloi të bjerë nga 56 dollarë (52.25 euro) për paund në 42,5 dollarë (40 euro), e cila u regjistrua më 14 gusht, pas së cilës u rrit në 58,2 dollarë (54.3 euro) për paund më 24 gusht dhe vazhdoi të rritet në 65,5 dollarë (61 euro) për paund të sotëm.

Arsyeja kryesore e rritjes së çmimit të këtij metali është rreziku i vazhdueshëm i ofertës për shkak të situatës së intensifikuar politike në botë, sipas portalit Trading Economics.

Rusia ka pothuajse 50 për qind të pjesës botërore të përpunimit dhe pasurimit të uraniumit, me Kazakistanin, Kanadanë dhe Australinë që janë prodhuesit kryesorë.

Uraniumi përdoret kryesisht si lëndë djegëse në termocentralet bërthamore. /Telegrafi/