LAJMI I FUNDIT:

Pse turbinat e erës ngjyrosen me të zezë?

Pse turbinat e erës ngjyrosen me të zezë?

Mijëra zogj të vrarë nga turbinat e erës mund të shpëtohen me një zgjidhje të thjeshtë, duke ngjyrosur vetëm një nga “krahët” e turbinave me të zezë.

Sipas Euronews, përcjell Telegrafi, kanë qenë shkencëtarët nga Instituti Norvegjez për Kërkime të Natyrës që zbuluan se kjo zvogëlon numrin e zogjve të vrarë me rreth 70 për qind.

Zogjtë, lakuriqët dhe krijesat e tjera fluturuese shpesh vriten kur fluturojnë në shufrat dhe shiritat e mëdhenj të bardhë.

Pavarësisht se kanë shikim të jashtëzakonshëm, zogjtë nuk janë shumë të mirë për t’i parë gjërat menjëherë.

Kjo do të thotë që “krahët” e bardha mund të turbullojnë shikimin e zogjve ndërsa afrohen duke i bërë ato praktikisht të padukshme.

Kështu që shkencëtarët e përfshirë në studim besojnë se ngjyrosja e njërës prej tyre me të zezë zvogëlon këtë dhe u jep atyre kohë për të shmangur një përplasje.

Ngordhjet e shpendëve konsiderohen si një nga ndikimet kryesore të turbinave me erë dhe ka bërë që politikanët, si presidenti i SHBA-së Donald Trump, të pretendojnë se fermat e erës janë “varreza zogjsh” si një argument kundër përdorimit të energjisë më të rinovueshme.

Sidoqoftë, vdekjet nga turbina e erës shpesh janë të mbivlerësuara dhe ata kanë shumë më pak të ngjarë të vrasin zogj sesa kërcënime të tjera si makinat. /Telegrafi/