LAJMI I FUNDIT:

Manikyr dhe pedikyr gjatë shtatzënisë – çfarë është e mirë dhe çfarë jo!?

Manikyr dhe pedikyr gjatë shtatzënisë – çfarë është e mirë dhe çfarë jo!?

Dr. Meritë Demiri- Demolli
Obstetre/Gjinekologe
tel: +38344862103

Dihet se hormonet e shtatzënisë përmirësojnë pamjen e thonjve dhe flokëve në shumë gra në shtatzëni. Ndërsa vëreni rritje të papritur të flokëve dhe thonjve gjatë shtatzënisë, mund të dëshironi të shkoni në një sallon për ta menaxhuar atë. Megjithatë, shumica e grave shtatzëna përballen me dyshimin dhe frikën për sigurinë dhe pasojat e bërjes së një manikyr dhe pedikyr gjatë kësaj periudhe.


Ndonëse nuk ka dyshim se këto seanca manikyr dhe pedikyr ofrojnë lehtësim dhe ju bëjnë të dukeni të freskëta dhe të zbukuruara është e rëndësishme të jeni të kujdesshme ndaj çdo rreziku që mund t’ju shkaktojnë juve ose fëmijës suaj.

A është i sigurt manikyri apo pedikyri gjatë shtatzënisë?

Manikyri dhe pedikyri gjatë shtatzënisë janë mjaft të sigurta dhe shumë gra shtatzëna shijojnë një udhëtim në sallonin e tyre për një seancë relaksuese. Manikyri dhe pedikyri mund të ndihmojnë në lehtësimin e stresit, qetësojnë muskujt dhe rrisin qarkullimin e gjakut, veçanërisht gjatë tremujorit të fundit të shtatzënisë, kur këmbët tuaja do të jenë të atakuara për shkak të peshës së foshnjës. Prandaj, një masazh i mirë i këmbëve gjatë kësaj kohe mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të këmbëve tuaja. Këto masazhe përmirësojnë gjithashtu qarkullimin e gjakut dhe zvogëlojnë ënjtjen në këmbë që është e zakonshme tek shumica e grave shtatzëna.

Një vizitë në sallon gjatë shtatzënisë në disa gra shtatzëna mund të zbulojnë se një manikyr dhe një pedikyr është një domosdoshmëri për shkak të rritjes së shpejtë të thonjve që ka nevojë për kujdes. Gratë e tjera shtatzëna, të cilat mund të kenë thonj të brishtë që duken të çrregullt dhe mund të shkaktojnë infeksione dhe nëse kanë thonj të mprehtë të thyer, mund të kërkojnë trajtime për të menaxhuar shëndetin e përgjithshëm dhe estetikën e thonjve të tyre.

A nxit pedikyri lindjen?

Ndërsa disa besojnë se pedikyri gjatë tremujorit të tretë të shtatzënisë, veçanërisht masazhi i këmbëve në një pikë specifike pranë kyçit të këmbës dhe thembrës mund të nxisë lindjen, nuk ka asnjë provë për të mbështetur këtë pretendim. Ky besim mund të jetë pjesë e refleksologjisë, ku besohet se disa pika presioni në këmbë shkaktojnë kontraktime të mitrës, duke nxitur kështu lindjen. Megjithatë, nuk ka asnjë mbështetje shkencore për të njëjtën gjë. Kur jeni në dyshim, kontrolloni këtë listë të aktiviteteve të mundshme që mund të nxisin lindjen. Por nëse nuk jeni të sigurta për këtë, këshillohet që të shmangni masazhin e këmbëve ose të flisni me mjekun tuaj nëse duhet të vazhdoni me të.

Rreziqet për të bërë një manikyr/pedikyr kur jeni shtatzënë

Ndërsa manikyrët dhe pedikyrët janë mjaft të sigurt gjatë shtatzënisë, ka disa faktorë rreziku që duhet t’u kushtohet vëmendje. Kjo përfshin:

Rreziku i higjienës

Meqenëse një sallon ka mjaft vizitorë, rreziku i infektimit mund të jetë i lartë këtu. Pajisjet dhe produktet e përdorura gjithashtu mund të bartin infeksion nëse nuk pastrohen dhe sterilizohen siç duhet. Kjo mund t’ju vërë në rrezik si ju ashtu edhe fëmijën tuaj. Disa sallone gjithashtu mund të mos praktikojnë metoda të sigurta higjienike dhe mjete të ripërdorimit te klientë të ndryshëm, ju mund të jeni në rrezik të mundshëm të infeksioneve bakteriale dhe kërpudhore.

Ekspozimi ndaj kimikateve

Ekspozimi ndaj kimikateve si tolueni, formaldehidi dhe acetoni mund të jetë i dëmshëm. Thithja ose gëlltitja aksidentale e këtyre kimikateve është shqetësimi kryesor. Kimikatet gjithashtu mund të përthithen në lëkurë, duke shkaktuar komplikime.

Mungesa e ventilimit

E shoqëruar me kimikate dhe tym të tepërt, mungesa e ajrosjes mund të shkaktojë të përziera/nauze. Ventilimi është i nevojshëm që komponimet organike të avullueshme (VOCs) të avullojnë. Mungesa e ventilimit të duhur mund të nënkuptojë ekspozim më të lartë ndaj këtyre komponimeve. Gjithmonë është më mirë të zgjidhni një sallon që ka dritare të hapura ose pajisje ajrimi efektiv.

Ekspozimi ndaj kimikateve

Ekspozimi ndaj disa kimikateve mund të përbëjë një rrezik të panevojshëm si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj. Disa sallone mund të përdorin produkte të lira që përmbajnë substanca toksike të dëmshme. Prandaj, është gjithmonë më mirë të kontrolloni me sallonin për produktet që ata përdorin përpara takimit tuaj. Duhet të kontrolloni nëse përdorin llak thonjsh që kanë aceton në to. Acetoni mund të ketë një efekt toksik në sistemin nervor. Gjithashtu mund të bëjë që thonjtë tuaj të bëhen të brishtë dhe mund të rrisë shanset e thyerjes. Ju duhet të shmangni një manikyr me xhel gjatë shtatzënisë pasi kërkon më shumë kohë për të bërë një manikyr me xhel, i cili vetëm do të zgjasë ekspozimin tuaj ndaj kimikateve. Disa thonj xhel madje kanë një kimikat të quajtur monomer metakrilat metil (MMA), i cili mund të shkaktojë reaksione alergjike në lëkurë. Gjithashtu, procesi i heqjes përfshin njomjen e thonjve në aceton për më shumë se 20 minuta, gjë që nuk rekomandohet për gratë shtatzëna.

Masat paraprake që duhen marrë

Marrja e disa masave paraprake para se të vazhdoni dhe të rezervoni takimin tuaj në sallon rekomandohet për të shmangur çdo ndërlikim të parandalueshëm. Në këtë mënyrë ju mund të qëndroni të mbrojtura, të ndiheni të përkëdhelura dhe ta mbani fëmijën tuaj të sigurt me çdo kusht. Disa nga masat paraprake që mund të merrni janë:

1. Zgjidhni një sallon që ka ajrosje të mirë për të parandaluar ekspozimin e panevojshëm ndaj tymrave dhe kimikateve. Ndjesia juaj e rritur e nuhatjes gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë të përziera.

2. Nëse është e mundur, vizitoni sallonin paraprakisht për të inspektuar metodat, mjetet dhe praktikat e tyre të higjienës.

3. Rezervoni një takim vetëm në një sallon të licencuar me një histori të mirë inspektimi shëndetësor.

4. Provoni të rezervoni një takim herët në mëngjes për të reduktuar ekspozimin ndaj infeksioneve dhe baktereve.

5. Mos konsumoni asnjë produkt ushqimor gjatë kohës që jeni në sallon për të shmangur gëlltitjen aksidentale të kimikateve.

6. Sigurohuni që mjetet që përdoren mbi ju të jenë sterilizuar tërësisht në një sterilizues autoklave.

7. Si alternativë, mbani skedarët tuaj dhe thonjprerësit.

8. Sigurohuni që të pyesni për kimikatet që po përdoren për ju dhe sigurohuni që të mos ketë kimikate të dëmshme në produkte.

9. Nëse keni ndonjë prerje në lëkurë shmangni shkuarjen në sallon për të parandaluar infeksionet.

10. Kërkojini personit të sallonit që kujdeset për ju të veshë doreza.

11. Kërkojini teknikut të mos presë ose shtyjë kutikulat tuaja për të parandaluar infeksionet bakteriale ose kërpudhore.

12. Edhe pse nuk ka prova që masazhi mund të shkaktojë lindje, ju mund të dëshironi të pyesni pedikyrin tuaj që të shmangë stimulimin e çdo pike presioni gjatë masazhit ose të shmangë masazhet krejtësisht.

13. Kërkojini teknikut të kujdeset për të vazhduar procesin ngadalë për të parandaluar çdo prerje dhe infeksione të mëvonshme.

14. Ju mund të dëshironi të shmangni manikyrët dhe pedikyrët gjatë tremujorit të parë pasi rreziku i infeksioneve dhe rreziqeve që lidhen me to janë shumë të larta në këtë kohë.

15. Nëse nuk jeni të bindur për higjienën në sallon, merrni setin tuaj dhe merrni një trajtim sallon në shtëpi.

Kujdesi me një manikyr dhe një pedikyr gjatë shtatzënisë mund të jetë freskues. Ndërsa është kryesisht e sigurt të kënaqeni me një kujdes për veten, rekomandohet që të mbani parasysh të gjitha të mirat dhe të këqijat dhe të bëni një zgjedhje të informuar. Zgjidhni produktet, sallonin dhe procedurat tuaja me kujdes dhe mund të shijoni një trajtim të begatë në sallon dhe ta mbani fëmijën tuaj të sigurt dhe të shëndetshëm. /Telegrafi/

Në trend Shëndetësi

Më shumë
Hernia - shkaqet, trajtimi

Hernia - shkaqet, trajtimi

Shëndetësi
Kalo në kategori